SÉTA

2016.12.20. 17:10

A legszebb ajándék

Szombathely - Ha a legszebb karácsonyi ajándék az, amit mi magunk készítünk a megajándékozottnak, akkor igazán szép meglepetéssel, egy saját színdarabbal készült idén a 10/A osztály a Nagy Lajos Gimnázium karácsonyi ünnepségére.

olvasói

Az előadás modern és aktuális: egy magyar család szenteste előtti napjait mutatja be, ismerős konfliktusokkal, feszültségekkel, kötődésekkel és problémákkal, melyben egy nagyszájú nagynéninek, egy magányos doktornőnek és egy lerobbant autónak is fontos szerep jut, nem beszélve a szókimondó apukáról, az aggódó anyukáról és lányukról, aki szökésével szerencsés befejezéshez közelíti az eseményeket. A színpadon a család tagjai mellett őrangyalaik is szövik a szálakat, humorral, derűvel oldják a hétköznapi események olykor borús hangulatát.

A színpadon a család tagjai mellett őrangyalaik szövik a szálakat
Fotó: Nagy Lajos Gimnázium

A darab szövegírója Polgár Jónás, rendezője Nagy Johanna Csenge. Jónás beszámolója szerint a szövegkönyv nagyjából egy hét alatt készült el. Több, eredetileg tervezett jelenetet a műsor karácsonyi volta miatt ki kellett hagynia, és a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a darab életszerű legyen. Sem ő, sem Csenge nem szeretett volna hagyományos karácsonyi műsort színpadra vinni. Kis töprengés után beindult a fantáziájuk: osztálytársaik sokszínűsége adta a családtagok egyéni őrangyalainak ötletét.

Csenge szerint az ötletet a mindnyájunk számára ismerős karácsonyi családi zűrzavarokból merítették: a karácsony kisgyermekként a legnagyobb ünnep talán, ám, ahogy növünk, látjuk buktatóit is. Minden család másként találja meg a boldogságot, másként értelmezi az ünnepet, nincs ez másképp a darabbéli családdal sem. Csenge nem véletlenül oldotta meg remekül a rendezés feladatát: a számtalan iskolai szereplés mellett a Soltis Lajos Színház gyermekstúdiósaként is szerzett színpadi tapasztalatokat. A remek színdarab titka elsősorban az, hogy - ahogy ők fogalmazták meg - egy rugóra járt az agyuk.

A darab gyönyörű élőzenei betétjeit Tímár Emesének, Nagy Dóra Zsófiának és Iványi Balázsnak köszönhetjük.

Vincze Dorka, Nagy Lajos Gimnázium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!