SÉTA

2017.04.25. 16:01

A vers megéri a ráfordított időt - Kortárs költők műveivel és Orosz Róbert színművésszel ünnepeltek a diákok

Szombathely - A költészet napja alkalmából megrendezett versmondó versenynek már hagyománya van a Nagy Lajos Gimnáziumban. József Attila születésnapján, április 11-én délután kezdődött a megmérettetés, amelyre idén 14 versenyző jelentkezett.

A verseket ajánlott és szabadon választott kortárs íróktól választhatták a diákok. A délutánt a verseny "meghonosítója" és szervezője, Tar Patrícia tanárnő nyitotta meg, Dragomán György, egykori NLG-s író szavaival: "Mi az, hogy nincs időtök, egy vers két perc, három perc, ennyi ideje mindenkinek kell hogy legyen, és amúgy semmi a világon úgy meg nem éri a ráfordított időt, mint a vers."

Nagy Attila, Orosz Róbert és Szikszainé Pallósi Patrícia értékelték a diákok versmondását Fotó: Nagy Lajos Gimnázium

A diákok által szavalt versek sokszínűek voltak, Jónás Tamás, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina vagy Závada Péter műveinek interpretálása a versmondók egyéniségét tükrözte. Színvonalas zsűri minősítette az előadásokat: iskolánk két tanára, Szikszainé Pallósi Patrícia és Nagy Attila, elnökként pedig Orosz Róbertet, a Weöres Sándor Színház színművészét láthattuk vendégül iskolánkban. A jelentkezőket diáktársak és tanárok bátorították, biztatták.

A fiatalok nagy része az irodalomórán kívül kevés verset olvas, ezért is fontosak az ilyen események, hiszen hatásukra talán újra kezükbe vesznek versesköteteket. Jövőre is szeretnék részt venni a kortárs szavalóversenyen: ha kellő bátorságot tudok gyűjteni egy év alatt, akkor talán már versenyzőként.

Horváth Hanna

Nagy Lajos Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!