SÉTA

2016.12.20. 17:10

Amikor eltűnnek a határok

Kőszeg - A más nemzetekkel való kapcsolatteremtés régi hagyomány a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban.

olvasói

Ennek koordinátora nem más, mint dr. Mátrai István tanár úr, aki köztudottan több nyelven is beszél, ezért neki nem okoz gondot egy asztalnál nemzetközi vacsora közben négy nyelv között csónakázni .

Nem volt ez másképp a nemrégiben iskolánkba látogató lengyel és török vendégekkel sem, és társaimmal próbáltuk mi is tartani a tempót. Egy ilyen találkozó mindenkinek jó: egy másik kultúra megismerése táncokon, ételeken, vetélkedőkön keresztül mindig izgalmas, de többről van itt szó.

A jurisichos diákok lengyel vendégeikkel. A kép bal szélén a program koordinátora, dr. Mátrai István
Fotó: Jurisich gimnázium

Az idegen kultúra, ahogy sokan nevezik, nem is tűnik egy-két nap után annak, inkább ismerősnek.

A kollégiumban tánc közben, a Kőszegi Vonósok koncertjén zenehallgatás közben eltűnnek a határok a beszédben, könnyen megértjük egymást. Kiderülhet, ahogy osztálytársam Mézes Barni mondta, hogy hasonló az érdeklődésünk vagy természetünk, vagy ahogy Péterfy Julcsi állítja, barátságok születnek ilyenkor.

Minden találkozónak más a témája. Ez a mostani a nők egyenjogúságáról elgondolkodtatott mindannyiunkat: hogy lehet egyszerre ennyi területen helyt állni? Jó munkatársnak, házastársnak, szülőtársnak lenni?

Februárban Lengyelországban remélem, közelebb kerülünk a válaszhoz

Pálfi Tibor, Jurisich Miklós Gimnázium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!