SÉTA

2017.04.11. 17:20

Brüsszelben forgott a film - Európai parlamenti képviselőket kérdeztek a diákok

Szentgotthárd - A Vörösmarty Mihály Gimnázium öt diákja és egy tanára tavaly csatlakozott egy érdekes, rendkívüli európai uniós projekthez, amely a muraszombati TV AS vezetésével zajlik. A terv egy olyan dokumentumfilm készítése, amely bemutatja a Szlovénián belül, valamint a határon túl élő szlovén kisebbségek helyzetét.

Három országból (Szlovénia, Horvátország, Magyarország) öt iskola huszonöt diákja indult el Brüsszelbe február 26-án azzal a céllal, hogy első kézből kapjon válaszokat az őket foglalkoztató kérdésekre különböző szlovén európai parlamenti képviselőktől.

Szerencsére utunk a nagy távolság ellenére is zökkenőmentesen zajlott, így időben érkeztünk meg Belgium fővárosába. Első napunk a város felfedezésével, látnivalóinak megtekintésével telt, majd este elfoglaltuk szállásunkat, ahol a másnapi forgatással kapcsolatos megbeszélésünk is volt. Ekkor ismertették velünk a következő napi programot, a Parlamentbe való belépés folyamatát, egyszóval mindent, amit tudnunk kellett. Pontosítottuk Ivo Vajgl képviselő úrnak feltenni kívánt kérdéseinket, majd ezek memorizálása után nyugovóra tértünk.

A szentgotthárdi Vörösmarty gimnázium diákjai kísérőtanárukkal Brüsszel belvárosában
Fotó: Vörösmarty gimnázium

Következett a nagy nap. Türelmetlenül vártuk, hogy végre találkozhassunk a szlovén politikussal, kezet rázhassunk vele, majd kezdődjön a felvétel. Izgatottságunkat még jobban fokozta a szigorú beléptetési rendszer, amely kétségkívül hosszú is volt, de szerencsére akadálytalanul tudtunk továbblépdelni tárgyalótermünkhöz. Természetesen - a jó kép- és hangminőség érdekében - elengedhetetlen volt a hosszadalmas előkészület, ám mi minden egyes percét élveztük látogatásunknak. Miután mindent megfelelően beállítottunk, megjelent a képviselő úr asszisztense, akivel kellemesen elbeszélgettünk, amíg Ivo Vajgl megérkezett. Kamerák bekapcsolva, síri csend, mindenki figyel, vár és szurkol. Feladatunk a kisebbségek életével kapcsolatos kérdések feltevése volt, ezért leginkább a Magyarországon élő szlovén kisebbségek helyzetével kapcsolatban érdeklődtünk, hiszen ezen a téren saját tapasztalataink is bőven vannak. Az asszimiláció, a kisebbségek támogatása, személyes tapasztalatainak megvitatása után pedig egyedi idegenvezetésen vehettünk részt. Személyesen Ivo Vajgl kalauzolt minket az Európai Parlament épületén belül, érdekességekkel, saját történeteivel színesítve utazásunkat. A muraszombati TV AS próbálta megörökíteni ezt a felejthetetlen élményt, ami többé-kevésbé sikerült. Egyszer minden jó véget ér, tartja a mondás, így szomorú búcsút kellett vennünk a délután folyamán rendkívül megkedvelt úriembertől.

A ránk szabott fel-adatok elvégzése után még szabadabban fedeztük fel Brüsszel kisebb-nagyobb utcáit. Kipróbáltuk a helyi specialitásokat, a gofritól kezdve a belga csokiig, valamint az első nap kihagyott nevezetességeket kutattuk fel. Miután visszaértünk szállásunkra, ahol a következő nap részleteit tárgyaltuk meg, szembesültünk a ténnyel, hogy bizony nekünk még lesz feladatunk. Korán reggel visszatértünk a parlamentbe, ahol néhány útitársunknak még forgatáson kellett részt vennie. Mi addig szemügyre vettük az üléstermet, amely pár óra múlva komoly megbeszélés helyszíne volt. Később átsétáltunk a Parlamentáriumba, amelyet bejártunk. Délután metróra szálltunk, hogy átszeljük a várost és megérkezzünk a Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházhoz, amely a helyi kisebbségek temploma. A stáb lefilmezte, ahogy az egyedi, gót stílusú épületet felfedezzük.

A fárasztó napok után az esti órákban elindultunk Muraszombat felé új barátainkkal, na meg persze számtalan élménnyel, amelyeket alig vártunk, hogy elmesélhessük ismerőseinknek.

Szukics Ádám,
Vörösmarty gimnázium

Címkék#SÉTA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!