SÉTA

2016.11.29. 13:24

Lassíts és figyelj!

Szombathely - Elrohan mellettünk az élet, és mi csak külső szemlélődőként - mint egy filmet - nézzük végig. Nem szólunk bele, csak hagyjuk, hogy száguldjanak velünk az események.

A világ tele van rohanó emberekkel, felszínes kapcsolatokkal. Csupa olyan történéssel, amelyeknek nem kellene nagy jelentőséget tulajdonítani. De mi mégis ezt tesszük, apró-cseprő dolgokra pazaroljuk az időt.

Iskolába menet, gyakran figyelem a körülöttem lévőket. Látom, hogy elrohannak mellettem, és eltűnődöm, hogy mire jó ez. Netán valamiről lemaradunk, vagy elmulasztunk valamit? A rohanás által nem lesz könnyebb semmi, nem leszünk sikeresebbek vagy éppen népszerűbbek. Akkor miért? Nem értem. De talán nem is bennem van hiba. Az esztelen rohanás értelmetlen. Gondoljunk csak bele: hány baleset történik csak azért, mert valaki siet és figyelmetlen? Mennyi barátot bántunk meg azzal, hogy nem szánunk rá elég időt?

Néha meg kell állni és fel kell tenni magunknak a kérdést: mire jó a hírnév, a gazdagság és a siker, ha közben elmulasztjuk megfigyelni a bennünket körülvevő világot és benne a parányinak tűnő értékes pillanatokat?

Mindennap megvan annak a lehetősége, hogy valami újat, szépet megismerjünk, felfedezzünk. Hiszen az élet szépsége, sőt a boldogságunk is a dolgokhoz való viszonyulásunktól függ. Nem kellenek ehhez nagy dolgok, elég egy őszinte, bátorító mosoly, egy váratlan találkozás, egy jókor mondott kedves szó. Ezért kell megállnunk egy pillanatra, és ezért kell átvennünk az irányítást az életünk felett. Ne zárkózzunk be, hagyjunk fel a rohanással! Ne engedjük, hogy az élet megpróbáltatásai, a kihívások maguk alá temessenek bennünket! Hívjunk fel egy régi barátot, nosztalgiázzunk kicsit, töltsünk egy kis időt a számunkra legfontosabb emberek között! És adjunk hálát egy nálunk sokkal, de sokkal hatalmasabb „valakinek" az élet minden szépségéért, azért az időért, amit eltölthetünk benne!

A küzdelmes élet nem öncélú élet, hanem olyan út, amely mások iránt figyelmes jó cselekedetekből áll, segítőkészségből, melyek által valódi csodák születnek.

Az élet rövid ahhoz, hogy eltékozoljuk. Úgy kell élnünk mindennap, hogy amikor életünk alkonyán visszatekintünk rá, ne bánjunk meg semmit! „Figyeld az életed, ne szaladj át a napokon! Az idő azért van, hogy átéljék, s nem azért, hogy túléljék."

Balázsvölgyi Evelin

Kereskedelmi és Vendéglátói SZKI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!