SÉTA

2017.04.25. 16:00

Miért sportoljunk? - A feszültség levezetésére is jó módszer a testedzés

Körmend - Sokan teszik fel a kérdést: miért jó a sport? Bármennyire furcsa, leginkább az irodalomhoz hasonlít, mivel élni tanít, élni segít, szórakoztat, segít megismerni önmagad és a világot. Egyszerűen azt is mondhatnánk, hogy e nélkül nem teljes az életünk.

Legyen szó bármilyen sportról, mindig élvezettel tölti el az embert, ha olyasvalamit tehet, amit igazán szeret és örömet szerez vele magának, esetleg környezetének. Ha jól belegondolunk, a mindennapi életünkben is jelen van az edzés. A gyerekek játék, a nagyobbak már egyéb ügyek intézése, a felnőttek pedig a házimunka közben is testmozgást végeznek. Így akarva-akaratlanul is valamilyen formában edzünk.

A mai világban sajnos egyre nagyobb a stressz, a rohanás és a kapkodás. A feszültség levezetésére is nagyon jó módszer a testedzés. Nem fontos naponta, elég hetente két-három alkalommal egy másfél órás edzés, az is sokat tud segíteni, hogy oldjuk a bennünk lévő feszültséget és levezessük a stresszt.

Mindegy, hogy mit, csak mozogjunk: görkorcsolyázás közben is kiengedhetjük a gőzt Fotó: Szendi Péter

Ha valaki versenyszerűen sportol, azzal rengeteg pozitív energiát nyer. A sikerek, az utazások, a versenyek, az új ismeretségek kialakítása, a csapat, a sok élmény mind-mind jó hatást gyakorolnak a sportolóra.

Jó ötletnek tartom a heti öt testnevelésóra bevezetését az iskolákban. A diákoknak szükségük van a mozgásra, főként egészségük érdekében. Ez a rendelet lehetővé teszi, hogy ki lehessen zökkenni a monoton tanulásból. A szellemi terhelés mellé ugyanis kell a felfrissülés a nap folyamán, és jó dolog, hogy az iskola ezt biztosítja.

Véleményem szerint fontos, hogy a sport életünk részévé váljon. Egészségünk megőrzése mellett a jó komfortérzet, a fittség csupa pozitívummal járul hozzá a hétköznapok nehézségeinek leküzdéséhez.

Azt tanácsolom mindenkinek, fordítson időt egy kis sportolásra, hiszen azzal saját magának és a környezetének is jót tesz. Tartsuk észben a mondást: ép testben ép lélek!

Kalamár Krisztina

Kölcsey gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!