Séta - Kirándulással, pályamunkákkal emlékeztünk

2017. május 16., 17:12 szerző: SÉTA
komment
Az elmúlt tanévben a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói - különösen a szlovén nyelvet tanuló diákok - sok, az évfordulóhoz kapcsolódó programban vehettek részt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Szeptemberben a ljubljanai gimnázium tanulóit látta vendégül a Vörösmarty Mihály Gimnázium. A látogatás során a szlovén vendégek betekintést nyerhettek a gimnáziumi életbe, illetve a szentgotthárdi fiatalok sportolási és szórakozási lehetőségeibe. Szlovénos tanulóink bemutatták számukra a Rábavidéket, ahol a szlovén kisebbség él.

Novemberben három, szlovén nyelvet tanuló diák vett részt a Pável Ágoston halálának 130. évfordulójára hirdetett pályázaton. A pályázók két téma közül választhattak: vagy a korabeli gimnáziumi diákéletet mutatják be, vagy a kisdiák Pável Ágoston nevében fogalmaznak képzeletbeli levelet szüleinek Vashidegkútra (ma Cankova). A levélírás népszerűbb feladatnak bizonyult, ugyanis mindhárom fogalmazvány ebben a témában született. A három pályamunka három különböző nyelven íródott (magyarul, szlovén irodalmi nyelven és apátistvánfalvi vend tájszólásban), ezért a zsűri végül nem kívánta rangsorolni a műveket.

Decemberben Szentgotthárdon is megünnepeltük Szlovénia függetlenségének 25. évfordulóját. Ez alkalommal szeptemberben hirdettek egy pályázatot, amely a Szomszédunk, Szlovénia címet kapta. Prózában, versben, képben, vagy képben és hangban kellett megörökíteniük a diákoknak, mit gondolnak Szlovéniáról. A sok pályázó és díjazott között is voltak szentgotthárdiak, rábavidékiek. Az ünnepségen megtartott eredményhirdetésen a szentgotthárdi Vörösmarty gimnázium 23 diákja Kissné Köles Erika szlovén szószólótól csoportos meghívást kapott Budapestre az Országházba és a Szlovén Köztársaság Nagykövetségére.

A Parlamentben is jártunk Fotó: Vörösmarty gimnázium

Március 25-én hagyományteremtő céllal szlovén nap volt a gimnáziumban, amelyen megjelent dr. Boris Jesih főkonzul és a szószóló asszony is. Kiállítás nyílt az évfordulóra beérkezett pályamunkákból. A város és a kistérség általános iskoláiból meghívott csapatok vetélkedése bizonyította, hogy a tanulók jól ismerik Szlovéniát.

Április 24-én Budapestre kirándultunk. Előbb a Természettudományi Múzeumba látogattunk el, majd Kissné Köles Erika várt minket a Parlament előtt. Miután részt vettünk a kötelező biztonsági ellenőrzésen, egy idegenvezető és a szószóló asszony kíséretében megtekinthettük a Parlamentet. Az Országházban tett sétán sok érdekes történetet hallottunk, az épületet is megcsodáltuk. A kirándulás résztvevői közül öten két hónappal ezelőtt Brüsszelben jártunk egy filmforgatáson, akkor volt szerencsénk az Európai Parlament épületét is megtekinteni. Úgy véljük, a magyar Országház sokkal szebb.

Labritz Regina
Vörösmarty gimnázium

SÉTA

2017. május 16., 17:12 szerző: SÉTA

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...