Sport

2013.03.08. 18:48

Bemutatták Pünkösty Botond önéletrajzi kötetét

Szombathely - Valóra vált a két évvel ezelőtt fogant ötlet: Pünkösty Botond a rokonai számára összerendezett élettörténetét, emlékeit könyv formába öntve tisztelői is kézbe foghatják már.

Horváth Erika

A szerző Pünkösty Botond meghatottan konstatálta, hogy mennyien eljöttek. Zsúfolásig megtelt a könyvbemutató helyszíne a TIT-székházban: volt tanítványok, kollégák, sportvezetők, és politikusok osztoztak a hamarosan 92. évét is betöltő, ma is köztiszteletben álló testnevelő tanár örömében: elkészült az Életem rövid története című kötet.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere visszaemlékezett 2011. április 1-jére, amikor is a kormány képviseletében 90. születésnapján felköszöntötte Pünkösty Botondot. Találkozásukkor már belelapozhatott a kéziratba, megnézhette az összegyűjtött relikviákat. Ő vetette fel: a város segítséget nyújt abban, hogy könyv legyen belőle, és ne csak a szűk család ismerhesse meg ezt a példaértékű életet és munkásságot. A kötet kiadásában elévülhetetlen érdemei vannak dr. Vargyas Csabának,  a Vas Megyei Atlétikai Szövetség elnökének, akit húsz évvel ezelőtt éppen - a ma már tiszteletbeli elnök - Pünkösty Botond csalt vissza az atlétikai életbe.

A 92 esztendős Pünkösty Botond és élete története - egy szép kötetbe rendezve. Fotó:  Kiss Teodóra

Aztán a korát meghazudtolóan fitt szerzőé lett a szó. Felvillantotta élete legfontosabb állomásait az erdélyi Magyarkapudtól, a budapesti Testnevelési Főiskolán, a katonaságtól való szökésen át Szombathelyre kerüléséig. 1945 októberében helyezték a mai Horváth Boldizsár kereskedelmi középiskolához, ahonnan 1981-ben ment nyugdíjba. A könyv mottója: „Megtaláltam a kulcsot az ifjúsághoz." És ezt nemcsak a nagyszerű országos eredmények igazolják, hanem azok az egykori tanítványok és kollégák is, akik a mai napig mérhetetlen tisztelettel és szeretettel fordulnak felé. Pünkösty Botond azt mondja, már nem nagyon tervez. De 90. születésnapja után még három dolgot meg akart valósítani: kőszegi kertjében vendégül látta a tantestületet, aztán a legeredményesebb tanítványait. És most már megvan a könyv is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!