Sport

2014.05.23. 15:40

Kiss Norbert célja a bajnoki cím

Körkép - A hétvégén az olaszországi Misano városában elrajtol a FIA kamionos Európa-bajnokság 2014. évi szezonja. A rajtrácson ott lesz az egyetlen magyar istálló, az Oxxo Energy Truck Race Team szombathelyi pilótája, Kiss Norbert.

Tóth Gábor

A 2014-es Eb-sorozatot 8 csapat, 22 pilóta kezdi meg. A résztvevőkre kilenc versenyhelyszín vár.

Az OXXO Energy Truck Race Team két pilótája idén is más-más célokkal vág neki a szezonnak. Az ifjú Major Benedek első évében 10. lett az Eb-n, öt futamgyőzelmet ért el, ő lett a világ legfiatalabb kamionversenyzője és futamgyőztese. Nehéz lesz mindezt felülmúlnia. Kiss Norbert számára még keményebb szezon következik, hiszen ő idén az Európa-bajnoki címért indul csatába. Azt senki nem vonja kétségbe, hogy a szombathelyi pilóta talán az egyik legjobb autóversenyző az Európa-bajnokságon, de ez nem jelenti azt, hogy a riválisok félreállnak előle sőt. 2013-ban megtanult az élmenők között autózni, megismerte az ellenfelek mentalitását, vezetési stílusukat, hozzáállásukat, így idén úgy veheti fel ellenük a harcot, hogy nem érheti meglepetés. Tavaly megszerezte a magyar csapat történelmének első elsőfutamos győzelmét, három Pole pozíciót szerzett. Összetettben az előkelő negyedik helyen zárta a tavalyi sorozatot éppen csak lecsúszva a dobogóról. A recept nagyon egyszerű , az időmérőn meg kell szerezni a Pole-t, megnyerni az első futamot, majd a másodikon minél több pontot szerezve épségben kell behozni a kamiont, kimaradva a nagy ütközéssel járó csatákból. Persze mindezt véghezvinni már nem olyan könnyű, hiszen a két legnagyobb riválisa, a német Jochen Hahn és a spanyol Antonio Albacete is pontosan tudja, hogyan kell Eb-t nyerni, és mindent meg is fognak tenni annak érdekében, hogy ismét a dobogó legmagasabb fokára állhassanak. Izgalmas szezon elé nézünk.

Kiss Nobert tavaly remekelt, sokszor állhatott a dobogón - ám az idén még többször ünnepelne (Fotó: www.oxxoracing.com)

- Igyekszem megfelelni a várakozásoknak, minden erőmmel azon leszek, hogy az utolsó pillanatig harcban állja az aranyéremért -fogalmazott Kiss Norbert. - De egy Eb-cím összetett dolog, ráadásul technikai sportról van szó, így mindennek össze kell jönnie a várva várt sikerhez és nem ártana, ha végre a szerencse is mellénk állna. A kamion remek állapotban van, a szerelők, a mérnökök kiváló munkát végeztek. Tavaly lecsúsztam a bronzéremről, idén viszont már nem lennék elégedett a dobogó harmadik fokával. Bízom benne, hogy Misanóban sikerül egy jó rajttal, szép eredménnyel bemutatkoznunk a mezőnynek. Nagyon várom már a versenyeket!

A hétvége programja, szombat: 9.10 szabadedzés, 10.50 szabadedzés, 12.40 időmérő, 14.30 1. futam, 17.00 2. futam. Vasárnap: 09.15 bemelegítés, 10.30 időmérő, 12.50 1. futam, 15.00 2. futam. A 2014-es versenynaptár, május 24.: Misano (Olaszország). Június 7.: Circuito de Navarra (Spanyolország). Június 21.: Nogaro (Franciaország). Július 5.: Österreichring (Ausztria). Július 19.: Nürburgring 8Németország). Augusztus 30.: Most (Csehország). Szeptember 20.: Zolder (Belgium). Október 4.: Jarama (Spanyolország). Október 11.: Le Mans (Franciaország).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!