Sport

2014.11.07. 19:38

Súlyemelőrekord - Szombaton rajtol a kvalifikációs világbajnokság

Minden idők legnagyobb súlyemelő világbajnoksága kezdődik szombaton Kazahsztánban: 72 országból 538 versenyző lép dobogóra.

Horváth Erika

A nagy érdeklődés oka az, hogy a november 8-ától 16-áig tartó vb az első állomása a 2016-os riói olimpiára való kvalifikációnak. Hatalmasak a mezőnyök; a nőknél a 63 kilós súlycsoport például 40, a férfiaknál a 85 kilósoké 47 indulót számlál. A férfiak nyolc súlycsoportjából hatban négy csoportban versenyeznek a résztvevők. A 12 magyar súlyemelő közül csupán az ólomsúlyú Nagy Péter tudott bekerülni a legjobb eredményekkel rendelkező A csoportos versenyzők közé, de a B csoportba is csak hárman – a 62 kilós Soóky Gergely és a 105 kg-os Gyurkovics Ferenc, illetve Nagy Nikoletta (63) – fértek be. A Haladás VSE két női válogatottját, Bazsó Biankát (75) és Polgár Mirijamot (69) a C csoportba sorolták, a férfiaknál a 85 kilós Baranyai Jánost, valamint a szombathelyi, de kecskeméti színekben versenyző Vaspöri Gábort (94) a D-be.

Ezen a vb-n elsősorban a csapateredményért versenyeznek – súlycsoportonként az első 25 helyezettek szerezhetnek pontot, ám nemzetenként csak a legjobb négy női, illetve a legjobb hat férfi emelő eredménye számít a csapatversenybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!