Sport

2015.10.21. 20:17

Nem sikerült a vendégbravúr, kikapott a Körmend

Gyengébb kezdésének okán gyakorlatilag csak kapaszkodott a Körmend Groningenben, és bár többször sikerült felzárkózni és a vezetést is átvehették volna a vége felé a piros-feketék, a jól játszó hazaiak otthon tartották a győzelmet a FIBA kupasorozat nyitányán.

Németh Zsolt

Donar Groningen – Egis Körmend 78–71 (25–19, 20–14, 18–21, 15–17)

Groningen, Hollandia, FIBA Europe Cup 2500 néző V: Zurapovic (bosnyák), Uuehendrik (észt), Calatrava Cuevas (spanyol)

GRONINGEN: BROWN 25/9, FRANKE 19/6, Sullivan 9/9,Dourisseau 3, BEKKERING 14

Csere: Hope 6/6, Sherman 2, Veenstra -

Vezetőedző: Erik Braal

KÖRMEND: Channels 9, KATURA 19/9, Ferencz -, DICKERSON 13/6, Duinker 11

Csere: Tóth N. 6, LAKOSA 7/3, Perry 6, Németh Á. -

Vezetőedző: Teo Csizmics

Az eredmény alakulása. 5. p.: 10-6. 8. p.: 23-11. 15. p.: 33-23. 18. p.: 40-27. 24. p.: 53-35. 29. p.: 58-54. 34.  p.: 63-57. 38. p.: 70-68.

Két bajnoki listavezető csapott össze a találkozón, amely az új FIBA kupasorozat, a Europe Cup nyitó mérkőzése volt. A Donar 3-1-es, míg a Körmend 4-0-s eredménnyel vezeti saját pontvadászatának tabelláját. A hazaiak éppen három nappal ezelőtt szenvedték el vereségüket, saját otthonukban. A Körmend oldalán csak Kendrick Perry játéka volt kérdéses. Nélküle kezdett a csapat, amely az elején vezetett is, ám amikor nem értek célt a triplák, sőt, a ziccerek is kimaradtak, akkor Franke vezérletével ellépett a Donar. 12 is volt már közte, de Tóth Norbert beállása és két kosara, majd Dickerson kettese után felére csökkent a különbség.

Brown kettese és Sullivan hármas után újra kilenc volt közte, jött is az időkérés. Szenvedélyes eligazítást láthattunk Teo Csizmicstől, ami hathatott, mert egy kivédekezett támadás majd Duinker kettese jött.

Luka Katura (labdával) jelentette a legtöbb veszélyt a hazaiak kosarára, 19 pontot ért el a Groningen ellen. Fotó: Unger Tamás

Tóth blokkját nézték faultnak, majd Lakosa kettese ült a gyűrűben, aztán pontszünet és hibák jöttek mindkét oldalon. Sajnos a hazaiak törték meg a gólcsendet. Brown triplája és egy eladott labda után pályára lépett Perry is. Katura kettese után hazai időkérés következett, 33-25-nél.

Amikor Német Ákos állt be, Hencsey Tamás csak ennyit mondott neki: „Mint az őrült!" Ő ment is, de egy gyors faulttal köszöntötték a pályán, majd Sullivan dobott hármast, 40-27 volt a 18. percben. Aztán Dickerson tört be, de Bekkering visszatolt egy támadó lepattanót. Ebből sajnos sokat gyűjtöttek a hazaiak. Lepattanózásban még a pontoknál is jobban lemaradt a Körmend, ez volt a bajok egyik fő oka. Perry zsákolt, hazai időkérés szakította meg a játékot 42-31-nél.

A nagyszünet után Channels lopott labdát és dobott kettest, de ezt követően ziccerek maradtak ki sorban. De nem a hazaiaknál. Egy eladott a labda után jött az újabb magyar időkérés 51-35-nél.

Duniker két kosarával zárkózott a Körmend, majd egy jó blokk és újabb labdaszerzés után megint Duinker talált be.  Perry indult jól, a fault után Donar időkérés következett.

Perry két büntetője jó volt, de Brown az utolsó pillanatban dobott hármast, majd szinte a reklámtábláról ülve emelt be hátulról egy kettest. Perry a lábát fájlalva leült a padra. Lakosa dobott hármast, majd zsinórban jött pár jó védekezés és gyors indítás körmendi részről. Katura kosarait követően 58-52-nél egyre hangosabb volt az „MTE!" rigmus a maroknyi vendégszurkoló jóvoltából. Channels büntetői után már csak négy volt közte. Franke javított hazai oldalon, kétszer is. Ekkor a Körmendnek minden kifelé perdült, 63-54 volt a 3. negyed után.

Az utolsó negyedben percekig nem született kosár, aztán több mint három perc után Dickerson hármasa ült. Hat volt közte, de jött a hazai válasz. Ekkor a kétes helyzetekben rendre a hazaiak jártak jobban, kilencig el is léptek.

Duinker dobott kettest egy szerzett labdából. Négy perc volt hátra, 67-60-nél, hazai időkérés után Katura hármasa következett, majd Dickerson kettese után Franke és Katura váltott triplát.

Két perc volt hátra és már csak kettő volt közte, de ennél szorosabb már nem volt a meccs, mert Dickerson hármasa lejött, Franke és Sullivan pedig eldöntötte a mérkőzést, amelyen a gyenge büntetőzés és a rossz kezdés után is ott volt a siker küszöbén a Körmend.

Mestermérleg:

Erik Braal: – Valóban fontos a jó kezdés, és ez megalapozta a mérkőzést számunkra. Jó hozzáállással mentünk fel, és így is sikerült játszani a találkozó nagy részében. Voltak gondjaink az eladott labdákkal és a zóna elleni támadással, ezzel fel tudott zárkózni a jól harcoló Körmend, de végén talán több szerencsénk is volt.

Teo Csizmics: – Gratulálok a hazai csapatnak a megérdemelt győzelemhez. Az döntött, hogy ők jobban kezdték a mérkőzést. Nézhetjük a statisztikát, beszélhetünk lepattanókról, dobásokról, de a lényeg, hogy nagyon sok energiát emésztett fel a felzárkózás. Az pozitív a részünkről, hogy küzdött a csapat, volt erő és elszántság felzárkózni 16 pontról is, és esély a vezetés átvételére, de a Donar nagyon jó csapat, fordítani már nem tudtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!