Sport

2016.12.20. 17:05

Húsz év az olimpiai eszme szolgálatában

Szombathely - Az elmúlt pénteken húszéves születésnapját ünnepelte a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.

Horváth Erika

Éppen húsz évvel ezelőtt, 1996. decemberében 33-an alapították meg a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület - kezdte a visszaemlékezést Horváth Vilmos elnök, aki azóta is első embere az egyesületnek. Persze, ennek volt előzménye is, az Irány Atlanta! elnevezésű országos vetélkedő, amelyet a Vas megyei csapat - Horváth Vilmos, Gál László és Szakasics Zoltán - nyert meg.

Az első helyért egy, az 1996-os atlantai olimpiára szóló utazást is kaptak. Ott, Amerikában, az élmények özönében fogalmazódott meg a gondolat, hogy szervezett formában, élménybeszámolókkal, kiállításokkal, könyvekkel népszerűsíthetnék az ötkarikás eszmét. Akadtak persze olyanok, akiket közben elvesztettek, sajnos 12 egyesületi tag már elhunyt. De a megmaradottak és az időközben a halmaysok családjához csatlakozók a mai napig lelkesek és őrzik az olimpiai lángot .

A kép két szélén a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző egyesület két alapembere , balról Gál László alelnök, jobbról Horváth Vilmos elnök. Köztük a születésnapi ünnepség vendégei, díjazottjai: Rasztovich Péter, dr. Jakabházyné Mező Mária, Jenkei Ede és Du an Dvoran Fotó: Szakály Ferenc

Húsz éve az olimpiai eszme szolgálatában - ez volt Gál László alelnök múltidézésének címe - fényképek segítségével elevenítette fel az elmúlt két évtizedet. A közel száz résztvevő - vendég és tagtárs - nosztalgiázhatott a 20 évvel ezelőtti győztes trión, az 1997-es nyitórendezvényen a világ akkori legidősebb, 98 esztendős olimpiai bajnokának, a szlovén tornász Leon Stukeljnek a szék karfáján bemutatott kifogástalan ülőtartásán, és aztán a többi rendezvény prominens vendégeit, világnagyságokokat megörökítő fotókon, akik között természetesen jó néhány szűkebb hazánkbéli, Vas megyei, illetve innen elszármazó is akadt.

A Halmay egyesület az elmúlt két évtizedben kiállításokat, előadásokat szervezett, a tagok továbbra sem hiányoznak a vetélkedőkről, sőt az utánpótlás-nevelésben is jeleskednek. Sorra jelennek meg a Halmay könyvek, már nyolc kötete van a sorozatnak. És megemlékezésekkel, táblák elhelyezésével is ápolják a vasi kötődésű olimpikonok emlékét.

A születésnapon 12 olyan tagtársat köszönthettek, aki a kezdetektől halmays hagyományőrző, majd első alkalommal adták át az egyesület által alapított díjakat.

A Csejthey Lajos-díjat Jenkei Ede, Kőszeg sportjának mindenese kapott, míg Rajczy Imre-díjat vehetett át - Rasztovich Pétertől, Rajczy Imre leszármazottjától - dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, valamint Du an Dvoran, Halmay Zoltán szülőfalujának, Magasfalunak (Vysoká pri Morave) a polgármestere,.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!