Sport

2017.04.30. 18:39

Critical Mass - Biciklis találkozó Szombathelyen

Nagyjából kétszázan biciklizték körbe a várost, hogy felhívják magukra a figyelmet. Szombathelyen évente kétszer tartják meg a Critical Mass-t, ez volt a 21-ik.

Budai Dávid

21-ik alkalommal emelte a feje fölé a bringáját a szombathelyi biciklis társadalom legelszántabb keménymagja, hogy jelezze, ők is itt vannak, és kritikus tömeget képviselnek.

Ennek bizonyítására – mintegy kétkerekű erődemonstrációként – körülbelül kétszázan biciklizték körbe a várost, kétszer is érintve a Fő teret. A gyülekező 17 órakor a sportháznál volt, majd a hagyományosan mindig változó, 15 kilométeres meglepetés-útvonal érintette a Minerva-lakótelepet, Oladot, a Csótót, és a Derkovitsot is.

A szombathelyi bringások évente kétszer hívják fel magukra így a figyelmet, egyszer ősszel az autómentes napon és egyszer most tavasszal a Föld napjához igazodva. Ez az időpont éppen egy héttel ezelőtt lett volna, ám a rossz időjárás miatt, ezt lefújták a szervezők – tudtam meg Szabó Gergőtől, a Szombathelyi Tekergők kerékpáros egyesület vezetőjétől, aki szerint az egész megmozdulás lényege, hogy népszerűsítsék a biciklizést, hogy minél jobban bringázható legyen a város és minél többen bringázzanak is.

Szerencsére vannak eredmények, hiszen egyre több a kerékpáros egyesület, és egyre több a biciklis is, sajnos azonban a közlekedési kultúrán van még mit javítani. Míg Ausztriában másfél méterre kerülnek az autósok, addig Magyarországon jó, ha nem tolnak le az útról – mesélte tapasztalatait Gergő, ugyanígy persze a bicajosok is vigyázhatnának jobban, tette hozzá. Az első Critical Mass 1992. szeptember 25-én volt San Francisco-ban, ott összesen 48 résztvevő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!