Sport

2017.01.21. 19:30

25 éves a Pingvinek jégkorongklubja

A tavalyi esztendő végén ünnepelte megalakulásának 25 éves évfordulóját a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub - nagy utat jártak be a Pingvinek.

Tóth Gábor

Az egyesület 1991-ben alakult. A név kiválasztása érdekes történet: az akkor 25 éves Pittsburg Pinguins NHL (National Hockey League) csapata ugyanis éppen megnyerte a Stanley Kupát - így lettek pingvinek a szombathelyi hokisok. A klub elődje Sabaria VGV néven indult a magyar OB II-es bajnokságban az 1990/1991-es szezonban - a felnőtt gárda mellett működött egy 15-17 éves fiatalokból álló csapat is, de nem szerepelt bajnokságban. A Pingvinek felnőtt együttese az OB II-ben versenyzett egészen 1997-ig. Majd megfogyatkozott a játékosállomány, kényszerszünet következett - több játékos légióskodni kényszerült, akadt, aki Győrben, Szegeden az OB I-es bajnokságban lépett jégre. A felnőt hoki vérkeringésébe a 2009/2010-es szezonban tért vissza a szombathelyi alakulat: a Magyar Amatőr Jégkorongbajnokságba nevezett. Újoncként a 4. helyen végzett, majd összejött egy fényesen csillogó bronzérem is. A 2011/2012-es szezon után aztán az amatőr bajnokság megszűnt. A felnőtt csapat legnagyobb, legemlékezetesebb sikerét az 1995/1996-os Magyar Kupában érte el, ahol a későbbi kupagyőztes Dunaferr csapatától kapott ki 19-3 arányban. Ez azért is nagy szó, mert ezt a mérkőzést a legjobb nyolc között rendezték. Érdekesség, hogy a kupadöntőn a Dunaferr 5-1-re verte az FTC-t - vagyis a Fradi csak egy gólig jutott. A versenyterhelést mostanában az osztrák görhokibajnokságban kapják meg a felnőtt Pingvinek. A szombathelyiek 2011-ben és 2013-ban is megnyerték a Landesligát, a mögöttünk hagyott 2016-os évet pedig ezüstéremmel zárták. A tervek szerint egyébként a klub a 2017/2018-as szezonra nevez egy felnőtt csapatot a magyar bajnokság negyedik vonalába.

Pihenő. Fújnak egyet az ifjú Pingvinek a zalaegerszegi edzőtáborban Fotó: Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub

Az utánpótlás-neveléssel 2000-ben kezdett el foglalkozni az egyesület, a rendszer pedig mára bejáratottan működik, jelenleg is több korosztályban, több fronton harcolnak az ifjú Pingvinek. Az U13-as gárda második helyen végzett a 2016-os ausztriai görhokibajnokságban. A sorozat legeredményesebb játékosa Őri Arvid lett. Érdekesség, hogy 2015-ben is a szombathelyiek adták a leg-eredményesebb játékost, akkor Zelevics Gergő érdemelte ki a díjat. A 14 éves játékosokkal feltöltött U16-os csapattól a tisztes helytállás volt a cél, ennek a követelménynek eleget tettek a fiúk.

A téli szezonban főként az utánpótlásképzésen van a hangsúly. Az egyesület öt edzője (Csegő István, Sipos László, Sipos Pál, Vargyas Krisztina, Göncz Szabolcs) 25 óvodás, 2 iskolás és egy speciális nevelési igényű csoporttal foglalkozik. Továbbá a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub 37 igazolt sportolóval vesz részt a Magyar Jégkorong Szövetség U8-as, U10-es és U12-es bajnokságában. A fiatalok edzőtáborokba járnak, különböző tornákon lépnek pályára, és hazai rendezvényekben sincs hiány. Az egyesület rendszeresen ott van a Nagy Sportágválasztón és a Sport Legyen a Tiéd programokon is. De a klub vezetői szeretnék bővíteni a versenyzői létszámot, várják a jégkorongsport iránt érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!