Sport

2016.10.18. 18:25

A FIBA kupát is győzelemmel nyitotta az Egis Körmend

Telt ház előtt, látványos, közönségszórakoztató játékkal győzte le belga ellenfelét az Egis Körmend, ráadásul épp annak fegyverével, a gyors, fizikális csapatjátékkal. A piros-feketék az első félidőben jelentős előnyt gyűjtöttek, amiből fogyott ugyan a második húsz percben, de a győzelmüket nem tudta igazán veszélyeztetni a Limburg.

Németh Zsolt

 

Körmend, FIBA Europe Cup mérkőzés, 1900 néző V: Vovk (horvát), Matejek (cseh), Vladic (osztrák)

KÖRMEND: PETTY 15/3, SADDLER 19/6, Ferencz 7/3, LOVERIDGE 16/3, ALLEN 18

Csere: SMITH 17/6, Horti 8, Németh Á. -, Oroszi -

Vezetőedző: Teo Csizmics

 

LIMBURG: McClellan 9/3, LASISI 17/9, SWING 17/6, Tuttle 12, Jansen 11/3

Csere: SIMONS 16/12, Desiron -, Lemaire 3, Snyers -

Vezetőedző: Brian Lynch

Az eredmény alakulása. 5. p.: 13-3. 9. p.: 28-9. 13. p.: 35-18. 16. p.: 39-26. 25. p.: 62-45. 28. p.: 70-60.. 33. p.: 86-70. 37. p.: 95-82.

Pörgős, nagy iramú mérkőzést ígért a vendégcsapat stílusa, hiszen a belgák a rohanásra építik leginkább játékukat. Erre kellett készülniük a körmendieknek, akiknél játékra jelentkezett a Szegeden megsérült Lenzelle Smith. Bokasérülés miatt hiányzott viszont a Limburgból a belga válogatott centere, Hans Vanwijn.

Rohanni kell velük! – mondta Teo Csizmics a meccs előtt, majd azt is hozzátette, hogy erővel is bírni kell. Mint kiderült, nem volt gond a rohanással, mert az első három vendég pontra három dupla és egy tripla volt a válasz. Nem csoda, hogy a következő hazai kosár után, 11-3-nál jött az időkérés vendég részről. Megvolt a tíz közte, és robogott tovább az MTE. A 8. percben a 21-5-ös állás már kínos lehetett a vendégek számára. Tíz perc alatt a belgák épp kijöttek a tízből. Swing alaposan bekezdett a negyed elején, de öt pontjára volt körmendi válasz. Petty 3. hibája után Németh Ákosra szállt Swing őrzése. Teo Csizmics utasítása egyértelmű volt a fiatal játékos felé: A belga nem dobhat kosarat! Ő nem is dobott, viszont az Egis Körmend látványos játékkal húsz pont fölé növelte előnyét. (15. p. 39-18.) Aztán Simons két hármasával zárkóztak a vendégek, Teo Csizmics is élt az időkérés lehetőségével. (16. p. 39-26.) Simons megállíthatatlannak tűnt, de Saddler is többször betalált, maradt tíz fölött a különbség. Ferencz és Allen is hármast vágott, megnyugtató, 18 pont volt az előny a nagyszünetben. (54-36)

Aztán felváltva estek a kosarak, a differencia nem változott jelentősen. A vendégeknél Lasisi, a Körmendben Smith szerezte ekkor a pontok javát. Csak a személyi hibáknál álltak rosszabbul a hazaiak. Lasisi nem állt le és nyolc perc alatt termelt 15 pontot. Swing második hármasa után pedig már csak tíz volt közte, Teo Csizmics kért időt. Saddler faulttal együtt dobott hármast, ami nyugtatóan hatott hazai oldalon. Az utolsó tíz percre 14 pontos előnnyel fordult az Egis Körmend. A vendégek mindent megtettek a felzárkózásért, de soha sem késett a hazai válasz. 86-70-nél időkéréssel próbálkozott Brian Lynch, de a Körmend még a látványra is adott, és tartotta előnyét. Simons gól jó plusz egyes akciója viszont visszahozta a belga reményeket, hat perccel a vége előtt. Pláne, hogy McClellan kettesével már csak nyolc pont maradt az előnyből. Igaz, a játékos a kosara után reklamálásért technikait kapott. Teo Csizmics is időkéréssel igyekezett rendet tenni. Allen kettese fontos volt és Horti is tett az izgalmak fokozódás ellen. 95 körmendi pontnál felharsant a „Százat nekik!” rigmus. A közönség ezen óhaja egy perccel a vége előtt Loveridge kettesével teljesült, végül hatalmas ünnepléssel zárult a remekül sikerült nemzetközi kupanyitány.

Mestermérleg:

Teo Csizmics: – Nagyon örülök, hogy sikerült jól kezdeni a mérkőzést, mert az előzmények után nem tudhattuk biztosan, mit mutat majd a játékunk képe. Kicsit tartottam a dologtól, mert itthon mindig nagy a mentális nyomás, hiszen a szurkolók is várják a jó játékot és a győzelmet. De ennek is meg tudtunk felel, remélem szép estét szereztünk a drukkereknek. A fiúk remekül helyt álltak, megérdemlik a dicséretet, különösen az egymásnak kiosztott húsz gólpasszért. Egy jó képességű, erős csapatot tudtunk legyőzni!

 

Brian Lynch: – Gratulálok a hazai csapatnak, sokkal jobban jöttek ki a mérkőzésre. Sokkal agresszívebbek voltak nálunk, mi hozzájuk képest kényelmesen, lassan kosárlabdáztunk. Jelentős hátrányba kerültünk, amiből megpróbáltunk visszajönni, de sok hibát követtünk el, a gyenge kezdés megpecsételte a sorsunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!