Sport

2015.07.01. 10:03

A gyerekek is lőnek Lövőn - Az íjász- és hagyományőrző egyesület falunapokon is tart bemutatót

Lövő – Az íjászatot néhány év alatt elterjesztette a faluban Szalai János: először a családtagjaira ragadt át az íj szeretete, majd a barátaira, aztán már a környékbeli településekről is jelentkeztek, hogy tanulnának, mígnem 2012-ben megalakult a Lövői Íjász- és Hagyományőrző Egyesület.

Merklin Tímea

Az íjászatba gyerekként, az Egri csillagok című filmet látva szeretett bele, többször elolvasta a könyvet.

- Nekem nem Robin Hood a példaképem, és az íjászat nem csak abból áll, hogy nyilakat röptessek. Az tetszik, hogy az egész ember koncentrál, össze kell hangolni a szemünket, agyunkat, kezünket. Honfoglaláskori íjászatot művelünk korhű ruhákban. Az öltözékeket korabeli leírások alapján részben a feleségem varrta, aki varrónő, részben vásároltuk kézműves vásárokon, a szombathelyi Savaria karneválokon. Az első íjamat a 45. születésnapomra készíttette a feleségem és a lányom, egy neves íjkészítőnél Zala megyében, együtt mentünk el érte. Ma már kilenc íjam van, még Kassai Lajostól, a neves magyar íjásztól, íjkészítő mestertől is vettem - tudjuk meg Szalai Jánostól, az íjászegyesület elnökétől.

- Először a lányom, aztán a feleségem kezdett íjászkodni, kijöttek utánam a kertbe, amikor lődöztem. Egyikük is, másikuk is mondta, hogy hadd próbáljam meg, apa, aztán mondták, hogy nekik is vegyünk íjat. Aztán barátok, ismerősök is csatlakoztak. Nekem az íj azért is fontos volt, mert Lövő címerében egy sellő van, íjjal.

Szalai János, a Lövői Íjász- és Hagyományőrző Egyesület elnöke a falunapi versenyen. Fotó: Szalai Zita Veronika

A 15 fős egyesülethez – amelyet az önkormányzat és a polgármester Hollósi Gábor személyesen is támogat - ma már 15-20 gyerek is kapcsolódik. A helyieken kívül a környékbeli falvakból is járnak át Lövőre lőni, jelentkeztek Nagylózsról, Sopronhorpácsról, Völcsejről. Szalai János ingyen tanít, és soha nem kérnek pénzt azért sem, ha bemutatót tartanak valahol. Küldetésüknek tartják, hogy a régi magyar kultúra e részét megismertessék. A gyerekeknél nincs mobiltelefon, tablet, a „természetbe illeszkednek”, amikor gyakorolnak. Az egyesület rendszeresen szerepel lovas rendezvényeken, falunapokon, hagyományőrző programokon.

A lövői falunap sem maradhatott íjászverseny nélkül. Gyermek kategóriában Tischler Máté lett az idei bajnok, Szalay Krisztián a második lett, Gyurasits Helga a harmadik. Felnőtt kategóriában Horváth András lett a bajnok, Baranyai Zoltán a második lett, Enzsöl Dominik a harmadik. Valamennyien Szalai János tanítványai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!