Sport

2017.07.17. 19:01

A Haladás NB I-es csapatának élén Mucsi Pétert Igor Romakov váltja

SZOMBATHELY A bentmaradásért száll majd harcba az október közepén kezdődő NB I-es bajnokságban a Haladás VSE női röplabdacsapata. Mucsi Pétert a szerbiai Igor Romakov váltja a vezetőedzői poszton.

Horváth Erika

Két fő oka is van annak, hogy új időszámítás kezdődött a Haladás VSE, de mondhatni, hogy Szombathely röplabdaéletében. Egyrészt újra lesz a városnak, a zöld-fehér klubnak NB I-es csapata - hiszen Mucsi Péter alakulata kiharcolta a feljutást az NB II-ből az első osztályba. Másrészt a röplabda bekerült a TAO-val (társasági adó) is támogatott látvány-sportágak közé - amely új feladatokat ró az érintettekre, de várhatóan az eddiginél nagyságrendekkel nagyobb anyagi lehetőségeket is jelent. Mucsi Péter - aki a vezetőedzőséget a HVSE röplabda-szakosztályának elnöki posztjára cserélte - fogalmazta meg: amatőrből profivá kell formálni az egész struktúrát. Nemcsak ő, jó páran bábáskodnak még az ügy mellett - ezt is megtudhattuk a hétfői sajtótájékoztatón. A Haladás VSE-t Bokor Zsolt elnökhelyettes és Foki Róbert elnökségi tag képviselte - utóbbi a klub szponzorációval, TAO-feltöltéssel kapcsolatos menedzseri feladatait látja el, és arra is keresi a megoldást, hogy Szombathelyen egyetértés és egységes felépítmény legyen röplabdavonalon. A Szombathelyi Sportiskola ehhez jó alapot ad, hiszen a Bedőcs Gergely által vezetett röplabdaszakosztályuk 100-110 gyereket foglalkoztat - árulta a SzoSI szakmai vezetője, Rácz Gábor. - 65-70 lány rendelkezik verseny-engedéllyel, négy kor-csoportban van csapatuk. Az utánpótlásban pedig már hamarosan megjelenhetnek a TAO-s pénzek, ami segít a továbblépésben, fejlődésben.

Ami az NB I-et illeti, a Magyar Röplabda Szövetség az eddigiektől merőben új versenyrendszert irányzott elő a 2017/2018-as szezonra. A női első osztályt 12 csapat alkotja, amelyet először két hatos csoportra bontanak. A Haladás a Békéscsabával, az Újpesttel, a Jászberénnyel, a Gödöllővel és a Budaörssel játszik majd oda-visszavágós körmérkőzést az október közepén induló pontvadászat elején. A csoport első három helyezettje jut a felső-, a 4-6. helyezettek az alsóházba. Ott tiszta lappal indul majd mindenki, és május végéig folytatódnak a küzdelmek a végső helyezésekért. Ami a lényeg: az alsó ház 5-6. helyezettjei sem esnek ki feltétlenül; az NB II. 3-4. helyezettjével kell majd osztályozót játszaniuk. Már megfogalmazódott a célkitűzés: első lépésként a bentmaradás, hosszú távon pedig stabil NB I-es csapattá válás. Új helyzetet teremt az is, hogy a felnőttmérkőzésektől függetlenül „üzemel" majd a juniorbajnokság, így az eddigiekkel ellentétben nem igazán fedheti egymást a két korosztály játékoskerete.

Bemutatkozott a felnőttcsapat új vezetőedzője is: a 35 esztendős Igor Romakov a 25 ezer fős kis vajdasági településről, Zentáról teszi át a székhelyét Szombathelyre. Hat évvel ezelőttről datálódik az ismeretségük Foki Róberttel, amikor a nagykikindai korosztályos csapatával legyőzte a debreceni Eötvös Kupa döntőjében az U16-os magyar válogatottat. Nagykikindán aztán másodosztályú együttest vezetett, 2014 óta Zentán dolgozott utánpótlásedzőként. Egyik tanítványa a Crvena Zvezdába került és a szerbiai ifjúsági válogatott csapatkapitánya, ketten amerikai egyetemi ösztöndíjat nyertek el.

Igor Romakov elmondta, hogy a mintegy 30 bajnoki mérkőzést magában foglaló szezonra augusztus 1-jén alapozással kezdik meg a munkát napi két edzéssel, szeptembertől viszont már a labdáé lesz a főszerep. Szeretné a szerbiai röplabdára jellemző mentalitást, tudást átadni az itteni csapatnak.

És hogy kikkel kezdheti meg a vezetőedző a munkát? Elhangzott, hogy az NB II-es bajnokcsapat magja megmaradt, most nyolc-kilenc fős a felnőtt keret. Az eddigi játékosok közül Pető Tamarával nem zárultak még le a tárgyalások. De az első osztályban való megkapaszkodáshoz további erősítés is szükséges. Még egy centert, két szélsőütőt és egy feladót akarnak szerződtetni - mivel nagyon kicsi a magyarországi kínálat, nagy valószínűséggel ezt külföldről kell megoldani. Kiszemeltek már vannak, hamarosan szeretnék az új csapattagokat is bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!