Sport

2015.12.28. 18:26

A Haladás VSE új főhadiszállása

Szombathely - A Haladás VSE minden szakosztálya elhagyta már az átépítés előtt álló Rohonci úti sportlétesítményt. Ötnek a volt Szent-Györgyi iskola lett az átmeneti otthona.

Horváth Erika

A tervek szerint januárban megkezdődnek a bontási munkálatok a Rohonci úton. A szakosztályokon nem múlik, már mindegyik új, ideiglenes (illetve eddigi) otthonában dolgozik. Horváth Norbert, a Haladás VSE ügyvezetője a volt Szent-Györgyi iskolában, első emeleti irodájában fogad minket. Őt és az adminisztrációs munkát végző kollégáit öt szakosztály is követte a Pázmány Péter körút 28/a alatt álló, jó négy éve bezárt épületbe. (Az elmúlt időszakban azért a tornacsarnok és az ebédlő használatban volt, előbbiben röplabdások, utóbbiban judósok készültek.)

A birkózók jártak a legjobban, a szinte szétmállott termükből egy jó állapotban lévő tornacsarnokba jöhettek. Már csak a fűtést kellene megoldani

- Mi is volt Szent-Györgyinek nevezzük az új főhadiszállást - feleli kérdésünkre az ügyvezető -, nem akarjuk Haladásnak hívni. Ez a név a Rohonci úti létesítményt illeti. Mindent megteszünk, hogy az építkezés időszakát átvészeljük a 12 szakosztályunkkal. Hiszem, hogy megbízható, jó edzőkkel sikerülhet még úgy is, hogy néhány szakosztály szerényebb körülmények, feltételek között működhet. Sőt, abban is bízom, hogy ebben az átmeneti időszakban is tudjuk növelni az egyesület sportolói létszámát.

Horváth Norbert, a HVSE ügyvezető elnöke első emeleti irodájában

Legkorábban a birkózószakosztály költözött át. Egy „kis" problémától eltekintve zavartalanul dolgozhatnak a tágas, a Rohonci útinál sokkal jobb állagú tornateremben. Horváth Norbert szerint már vannak törekvések arra, hogy megoldódjon a fűtésprobléma, és tízegynéhány foknál barátságosabb hőmérsékletben lehessen edzeni. Az iskola második emeletét vehették birtokba az íjászok. Eddig ők szabadtéren, a teniszezők gyakorlófalánál edzettek. Most, a fedett helyen egyszerre csak ketten, legfeljebb hárman célozhatnak a folyosó végeiben elhelyezett táblákra. Mint már írtunk róla, az ebédlőben állították fel a súlyemelő-dobogókat. A súlyemelők mellett itt végezhetik erőnléti edzéseiket az atléták is. A sakkozók egy első emeleti, barátságos osztályteremben rendezkedtek be. Az ökölvívók érkeztek utoljára, mert az iskola földszinti auláját előbb zárhatóvá kellett tenni. Ügyes kezek falat, ajtót emeltek, és már a bokszzsákokat is felfüggesztették, nyugodtan lehet őket püfölni. Még egy megfelelő ringre várnak, úgy tűnik, összefogással azt is sikerül beszerezni.

A sakk szakosztály az egyik osztályteremben kapott helyet. Balról: Nyúli Leila, Petróczy Zoltán, Tóth-Szatmáry Zétény, Rátkai Miklós

Vannak szakosztályok, amelyek munkájában nem hoz(ott) változást az átmeneti időszak, merthogy eddig sem a Rohonci úton készültek. Az asztaliteniszezők edzés- és mérkőzéshelye a Váci utcai iskola tornaterme, az atléták a téli időszakban az egyetemi, illetve zalaegerszegi futófolyosón készülnek. Ha kitavaszodik, mennek vissza a Sugár úti Atlétikai Centrumba. A dobókat viszont nem érinti az építkezés, a Kenderesi úti pályát továbbra is használhatják. A röplabdaszakosztály eddig is a Sugár úti kiscsarnokban üzemelt. A futsalszakosztály felnőtt kerete az Arena Savariában edz és játssza mérkőzéseit; az arénát és a Gépipari termét továbbra is használják utánpótláskorú csapataik, de a munkacsarnokból kiszorult csoportoknak további iskolai tornatermeket kellene bérelni. Hasonló a helyzet a 199 gyereket számláló utánpótlás labdarúgó-szakosztállyal.

Horváth Letícia munkáját Szalai Sándor figyeli az új, az iskola aulájából kialakított teremben. Középen Szigeti Junior

Azzal a könnyebbséggel, hogy a téli hónapok után jöhet a szabadtér - szándékaik szerint a Városligeti, illetve a Kenderesi utcai pálya. Egyelőre azonban még nem minden csoportjuknak megoldottak a termi edzései. Megpróbálnak az Illés Akadémiával is egyezkedni, a műfüves pálya enyhíthetne a problémán. A teniszezők - ahogy minden télen - a Sportligetben, illetve a Késmárk utcai telepen felállított sátorban bérelnek pályákat áprilisig. Jelen állás szerint tavasszal maradhatnak a Sportliget pályáin. A kézilabdázóknak eddig nem kellett edzéshelyet keresni, mert a szakosztálynak a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia színre lépésével nem maradt játékosa. Hamarosan azonban utánpótláskorúakkal kezdik meg a szakosztály újraépítését.

A súlyemelők az ebédlőben, a réginél jóval szűkösebb helyen rendezkedhettek be; az erősítő gépek a konyhába kerültek

Az íjászok főhadiszállása az iskola második emelete, a folyosón célozhatnak a táblákra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!