Sport

2015.09.20. 19:38

A Juzsnijé lett a kupa - A tartalékos Körmend elbukta a finálét

Körmend – Az Egis Körmend kosárlabdacsapata második lett az ukrán bajnok Himik Juzsnij mögött a jubileumi, 10. Mogyorósy Szilárd emléktornán.

Németh Zsolt

A körmendiek csütörtökön „nulladik” nappal indították a Mogyorósy emléktornát. Mivel mindenképpen szerettek volna egy találkozót a város legújabb testvértelepülése, az ukrán Juzsnij bajnokcsapata ellen, egy zártkapus edzőmérkőzés keretében játszottak. A jó iramú, számos taktikai elemet felvonultató csatában a hazaiak nyertek.

Egis Körmend–BK Himik Juzsnij 76-68 (20-14, 21-23, 19–16, 16–15). Legjobb dobók: Ferencz 18/12, Perry 15/3, Channels 15/3, illetve Konyijev 12/6, Frazier 11/9,

Pénteken a Himik Juzsnij– KK Zagreb találkozóval kezdődött meg a tizedik, jubileumi Mogyorósy Szilárd emléktorna. Az ukránok egy nagyon erős harmadik negyeddel gyakorlatilag tíz perc alatt eldöntötték a horvátok elleni csatát, 85-63-as győzelmükkel elsőként jutottak a torna döntőjébe. A késő esti meccsen a körmendiek az osztrák Klosterneuburg együttesével csaptak össze a fináléért.

Egis Körmend–Basketball Klosterneuburg Dukes 79-56 (18-12, 16-16, 17-10, 28-18). – Körmend, 500 néző, vezette: Tóth, Németh, Sabáli.
Körmend: Perry 5/3, Channels 7/3, Ferencz 7/3, Dickerson 14, Hujdurovics 7. Csere: Tóth N. 8, Katura 11/3, Farkas 11/3, Lakosa 6, Németh –. Vezetőedző: Teo Csizmics. A Klosterneuburg legjobb dobói: Cooke 14/9, Bobb 12/12.
Kipontozódott: Rados, a 36. percben.

Eleve tízfős kerettel vágott neki a meccsnek a Körmend, amely magához is ragadta a kezdeményezést. Bár kevés kosár esett, de mindig volt valaki, aki tartotta az előnyt. A 17. percben már 14 volt közte, de Curtis Bobb harmadik triplája közelebb hozta a vendégeket (34-28). Kisebb sérülés miatt a szünet után már csak civilben nézte a meccset Kendrick Perry és Nermin Hujdurovics – Teo Csizmics nem kockáztatta meg, hogy rásérüljenek. A nyolcfősre fogyatkozott keret nagyon jól tartotta magát. A negyedik negyednek 13 pontos előnnyel vágott neki a Körmend, de hat pontra felzárkóztak a vendégek. Ez felpaprikázta a hazaiakat, 13-0-s rohanással válaszoltak, el is döntve ezzel a mérkőzést. Luka Katura és Wesley Channels kosaraival már 66-47 állt a táblán. A közönség ünnepelt, a vendég vezetőedző pályára küldte a cseréit, a Körmend pedig idei nyolcadik győzelmével emlékezett méltón volt játékosára, Mogyorósy Szilárdra. Szombaton a bronzmérkőzéssel kezdődött a program: a Klosterneuburg csapatát 96-71-re legyőző KK Zagreb végzett a harmadik, az osztrák gárda pedig a negyedik helyen. A döntőre két kulcsembere nélkül állt ki a Körmend, Hujdurovics és Perry sem tudta vállalni a játékot.

Egis Körmend–BC Himik Juzsnij 76-83 (23-24, 20-17, 18-18, 15-24). – Körmend, 800 néző döntő, vezette: Pálla, Kulcsár, Esztergályos.
Körmend: Channels 8/3, Katura 20/9, Ferencz 13/9, Tóth 12, Dickerson 6. Csere: Farkas 8/3, Lakosa 6, Németh Á. 3/3.
A Juzsnij legjobb dobói: Petrov 14/3, Konyijev 13/3, Frazier 13/6, Shaw 12/6.

A Juzsnij triplákkal nyitotta a meccset, el is húzott hét ponttal. Ferenczék a 6. percben fordítottak, de a játékrészt eggyel a vendégek nyerték. Nagy taktikai és fizikai csatát hozott a mérkőzés, az ukrán gárda súlyban és magasságban is előnyben volt a palánk alatt, ezt jó védekezéssel és távoli dobásokkal igyekezett ellensúlyozni a Körmend. Ugyanakkor a Juzsnij mezőnyemberei is jól céloztak távolról. A nagy küzdelmet hozó első húsz percet kettővel nyerték a piros-feketék (43-41). A harmadik játékrészben is fej fej mellett haladtak a csapatok, de a játékrész közepén öt ponttal elhúzott a Juzsnij. Katura lőtte be magát. Két perccel később már a Körmend járt néggyel előrébb. A harmadik negyedet döntetlenre hozták a gárdák, így a Körmend kétpontos előnnyel vágott neki az utolsó játékrésznek. Három pontnál nagyobb különbség nem volt a csapatok között; a 38. percben kettővel ment a Körmend, de az egykor itt pattogtató Shaw egyenlített. Hazai időkérés után a Körmend dobása kimaradt, Kornyijev viszont faulttal együtt dobott kosarat, és erre már nem volt válasz hazai részről.

A legjobb hazai játékosnak Ferencz Csabát (pirosban) választották (Fotó: Szendi Péter)

Teo Csizmics: – Nem igazán számít az, hogy elveszítettük ezt a találkozót, mert mint korábban is mondtam, nem ez a legfontosabb ebben az időszakban. Nagyon örülök annak, hogy a játékosaim remek hozzáállást mutattak ezen a három, nagyon kemény mérkőzésen. Fáradtak, de mindenki maximálisan odatette magát, ez a legfontosabb. Teljesen pozitívan látom a helyzetünket most, még két-három hónap kell ahhoz, hogy igazán elmondhassuk, készen van a csapat, minden összeállt. Jó és hasznos volt ez a torna. Vannak sajnos sérültjeink is, még nem tudom, mikor jönnek rendbe, de szerdán újabb sorozat, a Göcsej Kupa kezdődik a számunkra.

A 10. Mogyorósy Szilárd emléktorna végeredménye: 1. Himik Juzsnij, 2. Egis Körmend, 3. Klosterneuburg Dukes.

A torna legjobb hazai játékosának Ferencz Csabát választották. a legtöbb pontot Luka Katura dobta, két mérkőzésen 36-ot, míg a torna legértékesebb játékosa az ukrán Olekszandr Antipov lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!