Sport

2016.06.23. 17:43

A Kúria is Csillagék mellett

Budapest - Öt éve húzódó peres ügyet zárt le szerdán a Kúria: helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amely megsemmisítette a tornász Csillag Tünde és két edzője, Rácz Gábor és Vizer Erzsébet elleni fegyelmi határozatokat.

Horváth Erika

Napra pontosan öt év tellett el az utolsó ítélethirdetésig; 2011. június 22-én küldték haza a tatai edzőtáborból a válogatott Csillag Tündét és edzőit, Rácz Gábort és Vizer Erzsébetet, mert úgy nyilatkoztak, hogy egészségféltés miatt nem kívánnak részt venni az az év márciusában természeti és nukleáris katasztrófa sújtotta Japánban rendezendő novemberi világbajnokságon. Rá két napra fegyelmi vizsgálatot is indított ellenük a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), és fegyelmi testületei első, majd másodfokon is eltiltással sújtották őket. A szombathelyi trió ezután keresettel fordult a Fővárosi Törvényszékhez, amely öt tárgyalás után elutasító határozatot hozott. Csillag Tündéék jogorvoslatért a Fővárosi Ítélőtáblához fordultak, amely megváltoztatva az ítéletet tavaly szeptemberben a javukra döntött. Ezután élve utolsó lehetőségével a MATSZ felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

A szerdai ítéletről dr. Csizmadia Attila ügyvéd, a tornász és edzőinek képviselője számolt be:

- A Kúria mint a legfelsőbb bírói fórum megerősítette a Fővárosi Ítélőtábla azon döntését, amely a Magyar Torna Szövetség első- és másodfokú fegyelmi határozatát megsemmisítette. A Kúria az ítélőtábla indokaival is egyetértett: a fegyelmi eljárás során elkövetett eljárási hibák olyan súlyúak voltak - sérült a tisztességes eljáráshoz való jog -, hogy a határozatokat meg kellett semmisíteni. Ez az út vége, innentől fellebbezésnek és felülvizsgálatnak sincs helye.

- Boldogok vagyunk, óriási megkönnyebbülés ez - mondta Vizer Erzsébet, a Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztályának vezetőedzője. - A legnagyobb öröm, hogy Tündi tisztán fejezhette be a pályafutását, nem szerepel benne fegyelmi és eltiltás. Hosszú, keserves utat jártunk be, de megérte. A példánkból mások is tanulhatnak: a sportolók elsősorban emberek, akiket megillet a tisztességes eljárás. Egy sportpályafutás az életnek legfeljebb az egynegyedét teszi ki, vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem lehet a sportot, eredményességet mindenek felettinek tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!