Sport

2015.04.01. 15:36

A párbajtőröző Bende Bence bronzérmet szerzett a kadet világbajnokságon

Taskent – Óriási bravúr: a Szombathelyi Vívóakadémia válogatottja, Bende Bence bronzérmes lett a korosztályos vívó világbajnokság kadet fiú párbajtőr számában.

Unger Tamás

Óriási sikert ért el Bende Bence az üzbegisztáni kadet és junior vívó világbajnokság első versenynapján. A fiú kadet párbajtőrözők 111 fős mezőnyében övé lett az egyik bronzérem. Patócs Zsolt tanítványa alig egy hónapja a korosztály Európa-bajnokságán a magyar fiúcsapattal állhatott fel a dobogó harmadik fokára – akkor betegsége miatt egyéniben nem tudta legjobb formáját hozni. Most viszont semmi sem gátolta – még a finálé is elérhető közelségben volt.

A csoportmérkőzéseket Bence négy győzelemmel és két vereséggel fejezte be, tovább is jutott a 64-es táblára, akárcsak két honfitársa, Andrásfi Tibor és Nagy Dávid. A 32 közé komoly küzdelem után került, az ukrán Gumeniukot 15-13-ra győzte le. Az izraeli Galpert okos, taktikus vívással késztette megadásra (15-9), ezzel a 16 között tudhatta magát – ide már csak ő jutott be a magyar fiúk közül. Következett a nyolcaddöntő és a francia Pianfetti, aki kiejtette a magyar ranglistán első Nagy Dávidot. Bende 5-8-ról fordította meg az asszót, 15-13-as sikerével a negyeddöntőbe is bejutott. És még ekkor sem volt megállás, hiszen az ukrán Gorbacsukot magabiztosan, 15-8-ra múlta felül. Ez a győzelem már biztos érmet is jelentett, hiszen a vívásban az elődöntők mindkét vesztese felállhat a dobogó harmadik fokára.

Bende Bence (háttal) a nyolcaddöntőben a francia Pianfetti ellen
Fotó: Federazione Italiana Scherma/Augusto Bizzi

A fináléért a koreai Kim Myeongkival kellett megküzdenie a 16. születésnapjához közelítő gyöngyösfalui fiúnak. Végig hatalmas, kiélezett csatát vívtak, felváltva vezettek. A finisben a koreai 12-10-re ellépett, a remeklő Bence egyenlíteni tudott, majd 13-13-nál is egyenlő volt az állás. Az utolsó két találat azonban Kimé lett, így ő vívhatta a döntőt, Bende Bence pedig készülhetett az eredményhirdetésre, ahol bronzérem került a nyakába.

– Végtelenül boldogok vagyunk, hiszen Bence a Szombathelyi Vívóakadémia eddigi legnagyobb sikerét érte el, ez az első egyéni érmünk világversenyen, ráadásul vb-n született. Ehhez csak gratulálni lehet – nyilatkozta az elődöntő után Bende Bence mestere, Patócs Zsolt, aki az asszót a világhálón élőben is követte. – Egy kicsi bosszúság azért még van bennem, hiszen a koreai 14. tusát a vietnamin kívül más bíró nem hiszem, hogy megadta volna. Remélem, hamarosan már csak a felhőtlen öröm marad, és így érez majd Bence is.

Bende Bence edzőjével, Patócs Zsolttal
Fotó: Unger Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!