Sport

2016.05.26. 16:29

A sporttudósok krémje az NYME-n

Szombathely - A vasi megyeszékhely, illetve a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar ad otthont a Magyar Sporttudományi Társaság idei országos kongresszusának.

Horváth Erika

A sporttal foglalkozó magyar tudóstársadalom krémje jött el Szombathelyre - tudtuk meg prof. Tóth Miklóstól, a jubiláló, húszesztendős Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) elnökétől, aki kollégáival a sajtó képviselői előtt vezette fel a társaság idei kongresszusát. Az 1996-ban alakult társaság céljai között szerepel az egészséges életmód és a szabadidősport-gyakorlás feltételeinek megteremtése, a sportszakemberképzés és a sporttal kapcsolatos tudományos tevékenység támogatása, a testkulturális felsőoktatás feltételeinek biztosítása, elősegítése, a sporttudomány fejlesztésének és népszerűsítésének ösztönzése, menedzselése és segítése.

A kongresszus előtt balról a házigazdák, dr. Németh István, az NYME SEK rektorhelyettese, dr. Polgár Tibor, az egyetem sporttudományi intézetének igazgatója, majd a Magyar Sporttudományi Társaság vezetői közül prof. Tóth Miklós elnök, dr. Szőts Gábor főtitkár és Bendiner Nóra ügyvezető Fotó: Szendi Péter

Az MSTT már 13. kongresszusát rendezi, amelynek a hagyományoknak megfelelően egy magyarországi, sporttudományi képzéseket folytató felsőoktatási intézmény ad otthont. Ezúttal a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karának Sporttudományi Intézete vállalta a társrendező szerepet. A minél kifogástalanabb feltételek megteremtéséhez a város önkormányzata is hozzájárult.

Csütörtökön plenáris üléssel, a fővédnök Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Az állami sportpolitika stratégiai megközelítése című előadásával kezdődött meg a kongresszus, amely pénteken is folytatódik és szombaton zárul. Közel 130 prezentációt hoztak a résztvevők, mintegy száz előadás meg is hallgatható a biomedicina, a sporttal kapcsolatos társadalmi, gazdasági és jogi folyamatok témakörében, a többit poszteren lehet megismerni. A rendezvényen helyi sporttudós kollégák is bemutatják legfrissebb kutatási eredményeiket.

Egészségvédelmi szűrővizsgálat

A konferencián több előadás is foglalkozik a sport és az egészség kapcsolatával. Ehhez kapcsolódóan a kutatások, programok gyakorlati hasznát is élvezhetik a szombathelyiek. Aki szeretné megtudni, hogy jelenleg milyenaz egészségi állapota, pénteken 9 órától a Károlyi Gáspár téren felkeresheti azt a kamiont, amelyben egészségvédelmi szűrővizsgálatot végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!