Sport

2015.11.29. 10:33

A tánc elegancia – Magyar siker a seniorok között a Savaria Nemzetközi Táncversenyen

Szombathely – 50. alkalommal forogtak a párok a Savaria Nemzetközi Táncversenyen, ezúttal a megújult Agora – Művelődési és Sportházban.

Bakos Ágnes

Emlékplakettekkel térhettek haza az elmúlt ötven évben a versenyért dolgozók. A latin versenyt román páros, a seniorok standard versenyét magyarok nyerték.

Nem csak verseny, fesztivál is – ezzel a mondattal kezdődött az 50. Savaria Nemzetközi Táncverseny döntője. A fináléban showelem volt a Savaria TSE több bemutatója is, mintegy hangolódásként a két hét múlva, Bécsben rendezendő világbajnokságra, amire készülnek a szombathelyi táncosok. Zárójelben, de nem mellékesen: az egyesület felnőttcsapata, a szombaton este is bemutatott „Burlesque" című új koreográfiájával lett második a Zala Open Formációs Ranglista versenyen, ezzel kvalifikálta magát a bécsi vb-re.

A zenét az Isis Big Band szolgáltatta szombaton este.

– A tánc elegancia, nemzetközi nyelv, az érzések kifejezésének eszköze – sorolta Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a verseny fináléjában. Azt is mondta: reméli, hogy az 51., az 52., az 53. és tovább a sorban lesznek versenyek, vagyis tovább él a szombathelyi hagyomány. Tisztelni kell és örülni kell az évtizedes múltú rendezvénynek – fogalmazott a polgármester.

Sági István, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke a házigazdák színvonalas munkáját méltatta, és megköszönte a közönség érdeklődését. Nem véletlenül: telt ház volt a döntőkön, zúgott a tapstól a sportház. Sági István azt mondta: reméli, hogy a következő ötven évben is folytatódik a szombathelyi hagyomány.

Emléklapokat adott át Puskás Tivadar polgármester a jubileumi verseny fesztiváldöntője előtt.

Az alapító, Gál Ferusz József emléklapját a fia, Gál Zoltán vette át. Rimányiné Kiss Anikó többszörösen kitüntetett táncpedagógus, a szombathelyi táncélet meghatározó alakja is emléklapot kapott, ahogy Horváthné Berta Ágota, a Savaria TSE művészeti vezetője is. Valamint Parais István, az Agora igazgatója, akit Sági István, a táncsport szövetség vezetője is elismert. Szintén a szakszövetség elismerését kapta Darázs Tímea, a Savaria TSE ügyvezető elnöke.

Az 50. Savaria Nemzetközi Táncversenyen WDSF World Open Latin és WDSF Senior III. Open Standard versenyeket tartottak. Előbbit egy román páros, Cristina Tatar és Paul Moldovan nyerte, utóbbit a Kránitz József – Dobó Erika páros. A magyar versenyzőknek egyébként óriási tapssal és bekiabálásokkal is drukkoltak a nézők minden másfél perces táncetapban.

Idén is kiemelkedő, színvonalas versenyt láthatott a szakma és a civil közönség.

Akik jegyet váltottak, vagy a köztévé képernyője előtt a világ bármely pontján követték a szombathelyi versenyt, láthatták, hogy micsoda erő, energia szükséges a tökéletes mozdulatokhoz. A táncosok közötti tökéletes összhang és a gyönyörű táncruhák is lenyűgözték a közönséget. Mosolygós, rendíthetetlen táncosok, elegáns, könnyed mozgás, ami sport és művészet, és maga a mozdulatba zárt zene - ilyen párosokból állt a verseny. A szigorú pontozók feladatát senki nem irigyelte a rengeteg tökéletes produkció között.

A gálán sokan szívesen lapozgatták a kiadványt, amely az elmúlt ötven évet foglalja össze. Az egykori győztesek névsoraival és nosztalgikus fotókkal idézi fel a füzet az elmúlt fél évszázadot.

Módy Júlia táncpedagógus, egyetemi docens így emlékezik: „A Savaria Nemzetközi Táncversenyek a hazai és a nemzetközi táncsport páratlan sikerei voltak, ahol Kelet és Nyugat versenyzői találkoztak és a világ legjobb táncosai szerepeltek."

Ezt tervezik a szervezők a következő ötven évben is!

WDSF Senior III Open Standard

1.         JÓZSEF KRÁNICZ                ERIKA DOBÓ 61 (HUN)

2.         PETER GLEISZNER              SABINE ZWICK 62 (AUT)

3.         JIRI PLSEK                            JANA PLSKOVA 74 (CZE)

4.         JIRI CECH                             ZINA CECHOVA 65 (CZE)

5.         MANFRED KERSCHNER     MONIKA KUEGLER 70 (AUT)

6.         ADRIANO GILIOLI               LUCIA PAVAN 72 (ITA)

WDSF World Open Latin

1.         PAUL MOLDOVAN              CRISTINA TATAR 18 (ROU)

2.         ARTUR BALANDIN             ANNA SALITA 6 (GER)

3.         KIRILL KOLPASHCHIKOV  LIUBOV GABBASOVA 2 (RUS)

4.         ALEXANDR SHMONIN       MARIA KOLMAKOVA 10 (RUS)

5.         TOMAS TANKA                   DOMINIKA FEKETOVA 21 (SVK)

6.         RADEK MUCHA                  YANA GRISHCHENKO 30 (CZE)

Az országjelzés előtt a párok rajtszámát tüntettük fel, megkönnyítve a fotókkal való beazonosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!