Sport

2016.11.01. 20:52

A végén jött a rövidzárlat, nagy lehetőséget hagyott ki az Egis Körmend

A második félidő végén négy percig nem talált be a remekül játszó és sokáig vezető Egis Körmend, ami megbosszulta magát a Donar otthonában. A hazaiak vérszemet kaptak és az utolsó három percben megfordították az állást.

Németh Zsolt

Donar Groningen – Egis Körmend 79–74 (22–19 16–23, 19–19, 22–13)

Groningen, FIBA Europe Cup mérkőzés V: Gintaras Vitauskas (litván), Mathieu Hosselet (francia), Rickard Eriksson (svéd)

GRONINGEN: JETER 25/15, CUNNINGHAM 10/6, DOURISSEAU 22/12, Fieler 12/6, Pasalics 8/6

Csere: Slagter 2, De Paula -, Veenstra -

Vezetőedző: Eric Braal

KÖRMEND: PETTY 15/3, SADDLER 20/3, Smith 10/3, Loveridge 13/9, Horti 2

Csere: Ferencz 2, ALLEN 12/6, Csorvási -, Németh Á. -

Vezetőedző: Teo Csizmics

Az eredmény alakulása. 5. p.: 10-5. 8. p.: 15-11. 1. p.: 22-24. 18. p.: 33-37. 23. p.: 44-48. 27. p.: 52-58. 34. p.: 60-65. 36. p.: 67-67.

Az előző nemzetközi kupaidényben éppen itt, Groningenben kezdte meg sorozatát az Egis Körmend. Akkor nagy csatában a házigazdák bizonyultak jobbnak, 78-71 arányban. Odahaza aztán visszavágott a Körmend, 75-72-re megnyerve a mérkőzést.

Számos változáson ment keresztül azóta mindkét csapat, a Donar a korábbinál erősebb lett, még a találkozó előtti két hétben is bővítette keretét. A körmendi stáb – mint minden alkalommal – alaposan kielemezte az ellenfél játékát, mindenkire kihegyezve a taktikai utasításokat. A meccsen a csapat pedig jól alkalmazta a hallottakat. Az első két hazai akciót sikerült kivédeni, Horti kezdte a pontgyártást. Dourisseau triplájára Saddler válaszolt, aztán hiába védekezett jól a csapat, sorra maradtak ki a körmendi dobások, hat ponttal ellépett a házigazda. Saddler kettesei tartották látótávolságban az Egis Körmendet. Pasalics hármasát Allen kontrázta.

Saddler két büntetője és Loveridge hármasa után már vezetett az MTE. És az előny nem volt tiszavirág életű. Bár a hazaiak is betaláltak, a Körmend sem rontott sokat támadásban. A második negyed közepén elképesztő lepattanó csata alakult ki a Donar palánkja alatt, aminek végén Smith varázsolta a gyűrűbe a labdát. 30-32-nél a hazaiak kértek időt. Jeter volt a Donar pontfelelőse, de Petty sem hagyta magát, a 17. percben hárommal, egy perccel később, Smith duplája után néggyel ment a Körmend. Ha nem kapkodnak néha támadásban a jól védekező piros-feketék, nagyobb is lehetett volna az előny. Loveridge triplája már hat pontos fórt jelentett, de Slagter könnyedén tört be, Teo Csizmics azonnal időt kért. A nagyszünetre megmaradt a négy pontos vendégelőny a kitartóan szurkoló, tíz fős vendégtábor örömére.

Perry kettesére Dourisseau majd Saddler duplája jött. Potyogtak a kosarak, Jeter két hármast is elsüllyesztett, és amikor ziccerből duplát dobott, egy ponttal más a Donar vezetett, Teo Csizmics kért időt. Petty két duplát dobott, majd lesántikált a pályáról. Elképesztő küzdelmet láthatott a közönség, és az Egis Körmend állta a sarat és folyamatosan vezetett a holland listavezető otthonában. Csorvásit kiszúrták a bírók, támadásban kétszer is elvették tőle a labdát. De így is megmaradt a négy pontos előny az utolsó negyedre. Petty szemmel láthatóan fájdalommal a lábában, de játszott tovább. Jeter fáradhatatlan volt, egy pontra zárkóztatta csapatát. Loveridge hűtötte a hazai kedélyeket hármasával. A Donar sok hibát követett el támadásban, Saddler harcolt ki két büntetőt, hat perccel a vége előtt öt pont volt a vendégelőny. Két körmendi dobás kimaradt, Dourisseau öt pontjával egalizált a Donar, jött a vendég időkérés és volt még négy perc. Továbbra sem sikerültek a közeli dobások, három perccel a vége előtt Cunningham büntetőivel átvette a vezetést a Donar. Semmi sem ment be körmendi részről, Jeter viszont triplát dobott, öt pont volt a hátrány, és bedeszkázták a hazai gyűrűt. Smith és Ferencz kosarai már hét pontos hátránynál estek. Saddler igyekezett csökkenteni a különbséget, ami öt pont lett a végére. Megérdemelte volna a győzelmet az Egis Körmend, de a négy perces kosárszünet eldöntötte a találkozó sorsát.

Mestermérleg:

Eric Braal: – Óriási meccs volt, remek küzdelem! A szurkolók minden bizonnyal élvezték nagyon. Óriási energiák szabadultak fel a csarnokban. Igazán élvezetes ilyen találkozón edzőnek lenni. Mindkét gárda a végéig harcolt. A csapatom nem csinált mindent jól, de végül sikerült győznünk egy remekül felkészített és jó egyéni teljesítményeket mutató Körmend ellen.

Teo Csizmics: – Rossz érzés, hogy nagy lehetőséget szalasztottunk el. Sajnos a végén nem működtünk csapatként és sok eladott labdánk is volt, nem játszottunk igazán okosan a végén. Ez okozta, hogy hiába vezettünk sokáig, nem sikerült nyerni. A továbbjutás sorsa még nyitott, igyekszünk mindent megtenni ezért, a következő két-három hétben még sokat léphetünk előre, van erre potenciál a fiúkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!