Sport

2016.12.23. 19:00

Akár a húszévesek - Országos tekebajnoki címek hatvanon túl

Sikert sikerre halmoznak a Vas megyei tekések. A szenior egyéni országos bajnokság mindkét korosztályának aranyérmét elhozták, sőt még egy ezüstöt is.

Horváth Erika

Minden korosztályban képesek országos sikerekre a vasi tekések. A felnőttek és az utánpótláskorúak mellett a szeniorok is remekelnek. A két korcsoport legjobbjait felvonultató, a BKV Előre pályáján megrendezett országos bajnokságon mindkét aranyérem Vas megyébe került.

A megyei és területi versenyek után a 65 éven aluliak kategóriájában 36-an szereztek jogot az országos döntőn való indulásra, Vas megyéből hatan. Nagy siker, hogy ketten is éremmel térhettek haza. A 120 vegyes gurításos versenyben Kozmor László, a Kőszegei SE versenyzője lett az első, 553 fával utasította maga mögé a mezőnyt. Az ezüstérmet pedig az Arborétum Herény NB I-es csapatának játékosa, Pásztor János szerezte meg 546 fával. Utóbbi csapattársa, Szegedi Jenő 545 fával szintén előkelő - az ötödik - helyen végzett.

A Kőszeghez hű Kozmor László a 65 éven aluliak bajnoka Fotó: Unger Tamás

- Az 553 fa ezen a pályán nagyon jó eredménynek számít - mondta a bajnok Kozmor László, aki harmadszor jutott el a szenior-ob-re, de először ért dobogóra. Az eddigi legjobb eredménye hatodik helyezés volt. - Harminc éve tekézem, bármelyik NB-s osztályban is játszott a csapat, mindvégig a Kőszegi SE-ben. Most éppen a megyei I. osztályban. Amíg bírom, csinálom, ez tart fizikálisan rendben, és szeretem is. Mivel februárban betöltöm a 65-öt, jövőre korosztályt váltok.

Kozmor Lászlóra nagy megyei rivális vár, hiszen a +65-ös kategóriában Koltai László szerezte meg a magyar bajnoki címet. Ebben a korosztályban 100 vegyes a penzum, a Thermalpark Szentgotthárd játékosa 467 fával érdemelte ki az aranyat. A 24 fős mezőnyben öt vasi is guríthatott, a jáki Horváth Mihály (427 fa) ért még az első tízbe, tizedik lett.

Koltai László, a +65 évesek korosztályának aranyérmese, amúgy ma is NB I-es játékos Fotó: Thermalpark-Szentgotthárd

Koltai László 68 évesen szerezte meg az ob-aranyat; tudását nem csak a szeniorok között kamatoztatja, hiszen ma is stabil tagja az NB I-es szentgotthárdi csapatnak.

- Jó a genetikám, fizikailag jó állapotban vagyok, tartom a versenysúlyom. És a közel 40 éves rutin is segít abban, hogy még mindig közel azonos szinten tudok teljesíteni a fiatalokkal - mondta.

- Ez az ob nem volt egyszerű, hiszen hazai pályán szerepelhetett a háromszoros világbajnok Mészáros József. Tavaly övé lett az arany, én bronzot nyertem. Most éppen fordítva. Én reggel dobtam, ő utolsóként lépett pályára. Nekem nagyon jól sikerült, a 467 egy fával több, mint a tavalyi győztes eredmény. Már akkor mondták, hogy ezt nem sokan tudják majd túldobni. Neki sem sikerült. Eszembe sem jut, hogy befejezzem a versenyzést. Ha az egészségem engedi, jó pár évig szeretném csinálni, és jövőre persze megvédeni a bajnoki címet. Azt nem tudom, hogy NB I-es csapatban meddig lesz szükségük az öregre, mennyire tudom tartani a lépést a fiatalokkal. Az élet rendje az lenne, hogy egyszer csak kiszorítsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!