Sport

2017.08.23. 17:41

Amerikában jártak a fiatal szombathelyi vízilabdázók

SZOMBATHELY, SACRAMENTO Másfél hónapot töltött az Egyesült Államokban az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) két fiatal vízilabdázója. Visszamennének.

Pum András

Kitaposott ösvényre lépett az Egyesült Államokban az AVUS két fiatal kiválósága, a 17 éves Sági Benjamin és az egy esztendővel fiatalabb Ekler Bendegúz. A két játékos idén nyáron másfél hónapot töltött az egyetemi bajnokságban szerepelő sacramentói California Republic SC-ben. Ott, ahol korábbi csapattársuk, Juhász Máté tavaly és tavalyelőtt is vízilabdázott, pár hete pedig búcsút intett az aligátoroknak és a nagy vízen túl folytatja tanulmányait és pályafutását. Sági és Ekler e-lőször járt a klubnál, de nem bánták meg a kalandot.

Sági Benjamin (balról) és Ekler Bendegúz nemcsak vízilabdázott, a környéket is felfedezte. A két játékos a san franciscó-i Golden Gate hídhoz is ellátogatott

- Mátétól több hasznos információt is begyűjtöttünk e-lőzőleg, így nagyjából tudtuk mire számíthatunk - mondta Sági Benjamin. - Először mindketten egy Sacramento mellett élő családnál laktunk, majd külön-külön, egy másik családhoz kerültünk, de már be, a városba. Mivel napi egy edzésünk volt, az is esténként, így napközben felfedeztük a környéket. Sokfelé kirándultunk, jártunk egy gyönyörű nemzeti parkban, nagyon szép tavaknál, tényleg szuper helyeket ismertünk meg. Ami nem tetszett, az az étel, gyakorlatilag gyorséttermi kajákon élnek az amerikaiak. Ami leginkább tetszett, a mérhetetlen nyugodtságuk, szinte lehetetlen őket felbosszantani. Az amerikai vízilabda jóval hátrább tart a magyarnál, nagyképűség nélkül mondhatom, Bendegúzzal együtt meghatározó játékosok voltunk.

Tizenhat éves játékosok alkották a gárdát, spanyol kapusunk kivételével csak amerikaiak. De mi olykor a két évvel idősebbeknél is vízilabdáztunk. Sajnos kint a bírók nem díjazzák a test-test elleni küzdelmet, és mivel mi itthon ezt szoktuk meg, jónéhány faultot fújtak ellenünk, és ki is állítottak. Amerikában az egyetemi csapatok nem bajnoki rendszerben küzdenek, hanem tornákon vesznek részt.
A legnagyobb az évente megrendezésre kerülő junior olimpia, amelyen mintegy 150 csapat indul, az egész országból érkeznek együttesek. Idén Los Angeles mellett rendezték a tornát, párhuzamosan több medencében mentek a meccsek. Tavaly a 48., idén a 15. helyen végzett a California.

A két magyar pólós nagy erőssége volt az egyetemi csapatnak. Az álló sorban balról a negyedik Sági Benjamin, a kilencedik Ekler Bendegúz Fotók: California Republic SC

- Noha a kosárlabda, az amerikai futball sokkal népszerűbb a vízilabdánál, a pólómeccseken is rengetegen vannak. Fura volt, és nehezen szoktam meg, hogy az óceán közelsége miatt tengervizes-klóros medencében játszottuk a meccseket. Viszont mert télen is 17-18 fok van, az uszodák nyitottak voltak, ami nagyobb élményt nyújt. Szóval hasznos volt ez a másfél hónap, s mivel az edzőnk is nagyon elégedett volt velünk, Bendével együtt jövőre szívesen visszamennénk. Mivel a suliból neki három, nekem két évem van, így egyelőre csak rövid időre, de nem elképzelhetetlen, hogy később hosszabb időre is - zárta szavait Sági.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!