Sport

2015.05.27. 10:51

Atlétika: Jó vasi szereplés a stadionon kívüli versenyszámok szenior kontinensviadalán

Grosseto - A stadionon kívüli atlétikai versenyszámok szenior Európa-bajnokságáról három érmes helyezéssel jöttek haza a vasiak.

Horváth Erika

Az olaszországi Grosseto városában rendezték meg a stadionon kívüli versenyszámok szenior Eb-jét, melyen 27 nemzet 1475 versenyzője állt rajthoz. Magyarország is azon húsz országhoz tartozik, amelynek sportolói dobogós helyezéseket is szereztek – az összesen kilencfős csapat (amelyből négyen vasiak voltak) az éremtáblázat 14. helyén végzett.

A szombathelyi gyalogló különítmény. Balról: Varasdy Edit, az egyéniben bronzérmes Bodorkós Tamásné és Major Ferenc. Fotó: Haladás VSE

Az első versenynapon hideg, szeles, esős időben rendezték meg a gyaloglók 10 kilométeres versenyeit. A nők W45-ös korcsoportjában bronzérmet szerzett Bodorkós Tamásné, a Haladás VSE versenyzője kereken 1 órás időeredménnyel. A W40-eseknél Varasdy Edit (Haladás) nyolcadik lett 1:14:51 órával. A magyar csapat – a gödöllői Kiss Györgyivel kiegészülve a negyedik helyen zárt. A csapatok tagjai közül Bodorkósnéé volt az abszolút legjobb eredmény. A férfi gyaloglók M50-es korcsoportjában Majos Ferenc két számban is rajthoz állt. Az első napon 10 km-en hatalmas küzdelem után négy másodperccel szorult le a dobogóról, 53:19 perccel negyedik lett. A csapattal (Kiss Györggyel és Rao Salvatotéval) viszont sikerült a bronzérmet megszerezni. Major 30 km-en is indult – ekkor tikkasztó, 30 Celsius fok feletti meleg is nehezítette a versenyzők dolgát. A szombathelyi sportember 24 kilométerig a második helyen gyalogolt, de ezután visszaesett, és 3:06:07-tel az ötödik helyen ért célba. A táv csapatversenyében a magyarok ezüstérmesek lettek – itt Dudás Gyula, Major Ferenc és Kiss György alkotta a triót.

Somogyi Gábor első szenior világversenyén megállta a helyét. Fotó: Synergy Szentgotthárdi SE

A gyaloglókon kívül országúti futók is szerepeltek az Eb-n. A Synergy Fitness Szentgotthárd SE áprilisban szenior mezeifutó országos bajnoki címet nyerő versenyzője, Somogyi Gábor az M50-es kategóriában, rendkívül erős, 66 fős mezőnyben 10 km-en 35:03 perces időeredménnyel a tizedik helyet szerezte meg. A zárónapon a számára jóval kedveltebb távon félmaratonon is elindult. Az 53 induló közül a kánikulai melegben, taktikus versenyzéssel a hatodik helyen végzett 1:20:03-as idővel. Az 53 éves Somogyi Gábor következő célja, hogy az augusztusi, lyoni szenior világbajnokságon is eredményesen képviselje Magyarországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!