Sport

2015.08.03. 15:36

Az U16-osok következnek - A legfiatalabb korosztály B divíziós Eb-je csütörtökön rajtol

Körkép - A múlt héten még három felkészülési mérkőzést játszott, az utolsó simítások után pedig kedden elutazik Bulgáriába, a korosztály B divíziósEurópa-bajnokságának színhelyére a magyar U16-os fiú kosárlabda-válogatott.

Horváth Erika

Alighogy véget ért az U18-as B divíziós Eb, jön a következő: augusztus 6 16. között 24 U16-os csapat lép pályára Szófiában. Magyarország válogatottját a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia vezetője, Váradi Attila irányítja, segítői Bosnyák Jácint és Váradiné Szarka Ildikó utóbbi már nem tart Bulgáriába a csapattal. A Falco gyúrója, Tanai Zoltán viszont tagja a küldöttségnek. A 12 fős keretben három Vas megyei játékos van: a Körmendi Törpördögöktől Oroszi Bence és Zsebe Máté, a SZOKA-ból pedig Kiss Mihály. A magyar együttes a négy csoport közül a C jelűben szerepel, ellenfelei Fehéroroszország, Luxemburg, Belgium, Grúzia és Svájc lesznek. Ahogy az U18-asoknál is, a csoportok első két helyezettjei jutnak majd az legjobb nyolcba, a harmadik és negyedik helyezettek a 9-16., az ötödikek és hatodikak a 17 24. helyekért játszhatnak tovább.

Vasi különítmény az U16-osoknál. Balról: Váradi Attila vezetőedző, Oroszi Bence, Zsebe Máté, Kiss Mihály Váradiné Szarka Ildikó edző. Fotó: Unger Tamás

A magyar válogatott felkészülésének nagy részét Szombathelyen töltötte játszottak itt két felkészülési mérkőzést is Szlovákiával, illetve idegenben a horvátokkal. A felkészülés finise Székesfehérváron zajlott, Szlovénia jött vendégségbe két meccs erejéig. múlt héten pedig az osztrákok, illetve pénteken idegenben még egyszer megmérkőzött a szlovén és magyar csapat.

A szintén B divíziós Ausztria elleni első meccs magabiztos, 88-73-as, a második szorosabb, 78-75-ös magyar sikert hozott. Az első találkozón Kiss, Oroszi és Zsebe is 2-2 pontot szerzett, a másodikon egyikük sem volt eredményes. A szlovének Slovenj Gradecben fogadták a mieinket, akik kiélezett csatában egypontos, 68-67-es, bravúros győzelmet arattak. A vasiak közül Kiss 7 pontot ért el.

Ahogy a felkészülés mérkőzések eredményei is tükrözik, sokat fejlődött a csapat, de még mindig nem elég stabil technikailag és mentálisan sem mondta Váradi Attila. Képes bravúros, de katasztrofális produkcióra is. Mivel ez a legfiatalabb korosztály az Eb-k sorában, nagyon hosszú út vezet a profi kosárlabdáig. Egyelőre az a cél, hogy mérkőzésről mérkőzésre fejlődjünk, és akkor is tudásának megfelelően teljesítsen a csapat, amikor téthelyzetben játszik és a riválisok mindent bevetnek. Sok csapattal játszottunk már különböző tornákon is, de az Eb-csoportellenfeleinkkel eddig még nem találkoztunk. Nagyon sok múlik, hogy mennyire sikerül a valós tudásunkat nyújtani.

A magyar csapat csoportmérkőzései. Augusztus 6., csütörtök, 19.30 (magyar idő szerint): Magyarország Fehéroroszország. 7., péntek, 17.15: Magyarország - Luxemburg. 8., szombat, 17.15: Magyarország - Belgium. 9., vasárnap, 17.15: Magyarország - Grúzia. 10., hétfő, 17.15: Magyarország - Svájc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!