Sport

2015.05.14. 16:58

Bakos hazai bronza - Előválogatón jártak a Vívóakadémia párbajtőrözői

Budapest - A Szombathelyi Vívóakadémia párbajtőrözője, Bakos Bálint bronzérmet szerzett a junior korosztály előválogató-versenyében.

Horváth Erika

A kadet és junior párbajtőrözők már a 2016-os évi világversenyein való indulásért küzdenek. A Hiperaktív SE rendezte előválogatón a Szombathelyi Vívóakadémia három versenyzője lépett pástra. A kadet fiúk 60 fős mezőnyében az egyéni világbajnoki bronzérmes, illetve csapatban Eb-harmadik Bende Bence öt győzelemmel, vereség nélkül kezdett, így a 32-be jutásért nem is kellett vívnia. A vigaszágas rendszerű versenyben további három győzelemmel – Sallay (Veresegyháza) ellen 15-5, Győri (Bp. Honvéd) 15-5 és Sárosdi (Vasas) 15-10 – a nyolcas döntőbe jutott. A négy közé jutástól Bányai (Vasas) ütötte el 15-13-ra – az ötödik helyen zárt.

Bakos Bálint jól kezdte a 2016-os szezon előválogatóit. Fotó: Unger Tamás

A junior fiúknál 73 induló volt. A nemrégiben csapatban U23-as Eb-bronzérmet szerző Bakos Bálint öt győzelemmel, Horváth Mátyás három győzelemmel, két vereséggel, Bende Bence két győzelemmel, három vereséggel zárta a csoportkört. Bakosnak kiemeltként nem kellett vívnia a 32 közé jutásért. Horváth Mátyás nyert, aztán búcsúzott. Bende Bence itt kezdett igazán menetelni: előbb a korosztályos bajnok Bánságit (Veresegyház) verte 15-14-re, majd a tavalyi kadet vb-n nyolcadik pécsi Tóth Gergőt 15-10-re. Kadetválogatott társa, Mestyanek (BVSC) ellen fordulatos asszóban öt másodperccel a vége előtt szintén övé lett a győztes találat (15-14). A nyolcas döntőért vívott asszóban viszont a nála öt évvel idősebb, vasasos Buta Leventéé volt az utolsó „szó" (14-15). A vigaszágon egy szintén öt évvel idősebb vívóval, Fenyvesivel (Vasas) kellett megküzdenie a nyolcas döntőért – 15-12-re kikapott, így 12. lett. Bakos Bálint viszont egyenes ágon lépdelt egészen az elődöntőig. Előbb három vasasos versenyzőn át vezetett az útja – Sárvárit 15-14-re, Bányait 15-12-re, Debnárt 15-10-re győzte le. A negyeddöntőbe vívás nélkül jutott, mert az MTK-s Horváth sérülés miatt visszalépett. Több mint kétórás várakozás után az elődöntőben a tatai ifjúsági olimpiai és világbajnok Esztergályos ellen nem tudott kellően felpörögni, 15-10-es vereség lett a vége. A bronzérem viszont biztató a következő idényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!