Sport

2015.01.26. 15:52

Bánhegyi Adrienn beugrott az alma materbe

Szombathely – Az ötszörös Európa- és háromszoros világbajnok kötélugró, az utóbbi években többek között társulatoknál, a világhírű Cirque du Soleil-ben is dolgozó Bánhegyi Adrienn tért be egy órácskára volt iskolájába, a Nyugat-magyarországi Egyetemre.

Horváth Erika

A Közép-Kelet Európai Rekreációs Társaság Szombathelyi csoportja és a NYME Sporttudományi Intézet hívta meg egykori hallgatóját, Bánhegyi Adriennt. Akit nemcsak az országban, de a világban is jól ismernek. „Mestersége címere” a kötélugrás. A legnagyobb ismertségre talán a sportágát  és Budapestet – a főváros néhány nevezetességét választották helyszínül Zippenfénig Gáborral  -, népszerűsítő, 2013-as  videójával tett szert, már több mint 3 millió 800-an tekintették meg a videomegosztó portálon. Húgával, Katával kihasználták a tavalyi, brazíliai labdarúgó világbajnokság adta ötletet is, két helyszínen, Rio de Janeiróban és Sao Paolóban forgattak az eseményt és persze a kötelezést promotáló  videót. De ezek már a szép érett gyümölcsök.

Mert a kezdetek Szombathelyhez fűződnek, ahol az édesapa, Bánhegyi Attila adta két lánya kezébe az ugróköteleket,  és a Szombathelyi Kötélugró Klub tagjaiként a 90-es évek elején bekapcsolódtak a sportág nemzetközi vérkeringésébe. Az elmúlt húsz év alatt Bánhegyi Adrienn három világbajnoki és öt Európa-bajnoki címet gyűjtött be, illetve máig két világcsúcs is fűződik a nevéhez: a kétköteles gyorsasági számban a csapattal, illetve egyéniben, triplázásban. Ez utóbbi 2006-ban született, abban az évben, amikor az Európai Mesterek Tornáját megnyerve befejezte a versenyzői pályafutását. Persze a kötelet azóta sem akasztotta szögre, és bámulatosan hasznosította az itthon kapott muníciót.

Adrienn angol-testnevelés szakot végzett a szombathelyi egyetemen; a nyelvtudás is az egyik kulcsa a világban történő boldogulásának – derült ki a  Nagyváradi Katalin tanársegéddel történt  diskurzus során. A gimnáziumból ered a német és francia nyelv tanulása, ma már mindhárom nyelven, sőt csehül is beszél, utóbbi a Prágában eltöltött másfél év eredménye. Az egyetem után csupán két hónapot töltött itthon, Szombathelyen angol nyelviskolai tanárként, utána Ciprusra került, ahol másfél évet  sportanimátorként dolgozott, majd egy prágai fitneszközpont következett, ahol a fitneszipar minden ágában szerzett képesítést, többek között személyi edzőit és pilátesz oktatóit is, mellette egy nemzetközi magániskolában második osztályosoknak osztályfőnöke volt. A kötélugrással kapcsolatos nagy fordulat kilenc éve következett be, amikor húgával, Katával és a BMX-es Sőre Péterrel elmentek a kanadai székhelyű Cirque du Soleil franciaországi felvételijére, és egy egész napos, mindenre kiterjedő tesztelés után bekerültek a 15 kiválasztott közé. Kata máig a világhírű cirkusz egyik utazó társulatának tagja, Adrienn 2010 óta  helyettesítőként szokott beugrani turnékra, illetve hírverő fellépéseket tart a cirkusz Quidam elnevezésű show-jához. (Ezzel érkezik a Cirque du Soleil Budapestre, február 13-15. között öt előadást tartanak a Papp László Sportarénában, a műsorban Bánhegyi Kata is szerepel.)

Visszatérve Adriennre:  egyre inkább kiteljesedik karrierje. Egy hannoveri székhelyű német varietészínház kötelékébe is tartozik, tévében, gálaműsorokban lép fel. És labdarúgócsapatokhoz is hívják  - a hétvégén a Borussia  Dortmundhoz megy –, ahol gyerekeknek és felnőtteknek is megmutatja, hogyan lehet kötéllel fejleszteni a koordinációs képességeket. Egy-egy bemutatóval indult ez a projekt is, de ma már rendszeresen visszahívják több helyre.

Adrienn szombathelyi élménybeszámolóján a kötélugró klub legfiatalabb versenyzői is asszisztáltak - ezzel szemléltetve, hogy honnan is indult Bánhegyi Adrienn. A slusszpoén persze a világsztár  bemutatója volt.  A minden apró részletében látványos és profi produkciót szájtátva követte, majd vastappsal jutalmazta  a közönség  - ahogy szerte a világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!