Sport

2015.07.29. 17:27

Barta negyedik: A Vízmű SC úszója 200 vegyesen döntőzött

Tbiliszi - A Szombathelyi Vízmű SC versenyzője, Barta Márton negyedik helyen zárt 200 méteres vegyesúszásban a Grúziában zajló Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

Horváth Erika

Az EYOF harmadik versenynapján három Vas megyei sportoló lépett színre. Úszásban a 4x100 m gyorsváltóval bronzérmes Barta Márton délelőtt a 200 m vegyes selejtezőjében állt rajtkőre, akárcsak az egri Holló Balázs. A két különböző futamba kerülő magyar fiú amúgy óriási párharcot vívott, hiszen a nyolcas döntőbe nemzetenként csak egy versenyző kerülhetett be. Mindent bele is adtak – mindketten elsők lettek a futamukban, sőt, az összesítésben a 32 fős mezőnyben ők végeztek az első két helyen. Barta Marci lett a befutó, 2:05,09 perces egyéni csúccsal, a legjobb idővel ő jutott a fináléba, Hollónak pedig 2:05,27-dal búcsúznia kellett. A döntő persze nem volt egyesélyes, hiszen a rajtlista alapján hárman is jobb eredménnyel rendelkeztek a szombathelyi úszóénál. És a papírforma érvényesült: Máté Zsolt tanítványa a német, a spanyol és az orosz versenyző mögött – tovább faragva az egyéni csúcsát – 2:04,32-os idővel negyedik helyen ért célba. Ő is a régi (2011-es) EYOF-csúcson belül úszott.

Fiú, 200 m vegyes: 1. Johannes Hintze (német) 2:02,52 2. De Oliveira (spanyol) 2:02,85, 3. Szomov (orosz) 2:03,91, 4. Barta Márton 2:04,32.

Barta Márton – ugyanúgy Holló Balázzsal rivalizálva – csütörtökön 400 m vegyesen versenyez.

Barta Márton (szemben, a rajtkőnél) a váltósiker után. Most egyéni számban is letette névjegyét a nemzetközi mezőnyben. Fotó: MOB/Szalmás Péter

A lánytornászok háromfős csapatversenyét is szerdán bonyolították le. A KSI-s Jakab Noémi, a dunaferres Kovács Zsófia és a Szombathelyi Sportiskola versenyzője, Székely Dóra is mind a négy szeren bemutatta gyakorlatát. Vizer Erzsébet és Rácz Gábor tanítványa ugrására 13,10 pontot kapott, felemás korláton 11,65, gerendán 10,60, talajon pedig 12,10 pontra értékelték a produkcióját. Összesen 47,45 pontot gyűjtött, a 80 induló között ez a 43. helyet érte. A csapatversenybe a másik két, nála jobban teljesítő lány pontjai számítottak be, Kovács 53,55-, Jakab 48,75-dal zárt, a 102,65 összponttal a 27 csapat között 10. lett a magyar együttes. Kovács egyéni összetettben és három szeren is fináléba jutott.

A Vas megyei atléták első szereplője Jagodics Dennis, a Haladás VSE sprintere volt. Lengyák György versenyzője huszadmagával 400 méteres síkfutásban állt rajthoz. A 16 éves kőszegi fiú az első futamban kapott helyet, ahol az egyéni csúcsától csupán két századdal elmaradva, 49,64-dal harmadikként ért célba. Minden futamból az első két helyezett jutott a fináléba, és még ketten időeredménnyel. Nos, az első futam volt a legerősebb, innen léphetett tovább Dennis – övé volt a selejtezők hatodik legjobb eredménye – és még a negyedik helyezett is.

Csütörtökön – 16 induló lévén – selejtező nélkül csak döntőt rendeznek lány kalapácsvetésben. Három sorozat után már csak a legjobb nyolc marad versenyben – reméljük köztük lesz a Dobó SE válogatottja, Németh Zsanett is.

Szerdai számunkban – a verseny nagyon-nagyon gyatrán működő honlapja alapján – azt írtuk, hogy a kőszegi Vörös Máté és a budapesti Khin Dániel alkotta fiú teniszpáros három játszmában továbbjutott a 16 közé. Nos, a szervezők szerdai jegyzőkönyve szerint már ellenfelük, a brit duó volt a győztes 3:6, 6:4, 6:1 arányban. Tehát Mátéék számára véget ért az EYOF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!