Sport

2015.03.04. 14:34

Birkózó Magyar Nagydíj Szombathelyen - Hatos Gábor és Ligeti Dániel is szőnyegre lép

Immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg Szombathelyen a kötöttfogású Birkózó Magyar Nagydíj küzdelmeit. A kétnapos viadalon az Aréna Savariában a teljes magyar élmezőny mellett egy olimpiai bajnok, az egyiptomi Karam Gaber is szőnyegre lép.

Médiaközpont

Idén rendkívül népes mezőny jön össze a Birkózó Magyar Nagydíjra, amelyet ezúttal is Polyák Imre emlékére rendeznek meg. Az előzetes nevezések alapján közel 30 nemzet több mint 200 versenyzője szerepel majd a vasi megyeszékhelyen – jelentették be a kétnapos viadal sajtótájékoztatóján, amelyen a házigazda Szombathely városát Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester, míg a Magyar Birkózó Szövetséget Komáromi Tibor alelnök képviselte. A lebonyolításról gondoskodó Pannonsport Kft. nevében pedig Kalmár Attila ügyvezető jelent meg.

Fotó Médiaközpont

Az idei esztendőben a 15 ezer euró összdíjazású birkózóverseny lesz Szombathely első nagyrendezvénye, amelyet a város 10 millió forinttal támogat. A komoly pénzdíjnak is köszönhetően rendkívül nívós mezőny lép majd szőnyegre az Arena Savariában március 7-én és 8-án. Az előzetes nevezések alapján itt lesz az egyiptomi Karam Gaber, aki 2004-ben olimpiai bajnoki címet nyert, de mellette világ- és Európa-bajnokok sora szerepel majd az erőpróbán. Természetesen a magyarok közül is a legjobbak indulnak majd, így a közönség többek között Lőrincz Tamást, Módos Pétert, Bácsi Pétert és Kiss Balázst is láthatja majd.

- Idén nem rendeznek a sportágunkban Európa-bajnokságot, így akár úgy is fogalmazhatnék, hogy a szombathelyi viadal pótolja 2015-ben az Eb-t. A 25 fősre tervezett magyar válogatott jelenleg Tatán készül a versenyre egy olyan nemzetközi edzőtáborban, ahol összesen 200 birkózó gyakorol. Nagy részük a vasi megyeszékhelyen is szerepelni fog, így előre borítékolható, hogy hihetetlenül erős mezőny jön majd össze a nagydíjra. Akár azt is mondhatnám, hogy minden idők egyik legnívósabb magyarországi birkózóversenye lesz a hétvégén Szombathelyen - vezette fel a versenyt Takács Ferenc szövetségi edző.

Az esélyekkel kapcsolatban Komáromi Tibor úgy vélekedett, hogy a magyar válogatottnak a csapatversenyt mindenképpen meg kellene nyernie. Ehhez a nyolc súlycsoportból minimum kettőben itthon illene tartani az aranyérmet, mellette pedig jó lenne több dobogós helyezést is begyűjteni. A Magyar Birkózó Szövetség alelnöke úgy gondolja, hogy a szombathelyi viadal megmutathatja azt, hogy a szeptemberben Las Vegasban megrendezendő kvalifikációs világbajnokságon kikre lehet majd komolyan alapozni.

A viadalon a szombathelyi színeket két versenyző képviseli majd. Az amúgy szabadfogású Ligeti Dániel elindul kötöttfogásban, amelyben a 130 kilogrammos súlycsoportban próbál majd szerencsét. Hatos Gábor pedig a szombati programban lép szőnyegre egy bemutatómérkőzésen.

A kétnapos viadal szombaton és vasárnap is reggel 8-kor kezdődik a selejtezőkkel. A döntőket szombaton 18.00-19.30, míg vasárnap 13.00-14.00 óra között rendezik. A nőnapra való tekintettel a hölgyek ingyen nézhetik meg a versenyt. A 14 éven felüli férfiaknak a jegyek egységesen 500 forintba kerülnek majd, ám egy tikettel mind a két nap bejuthatnak az Arena Savariába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!