Sport

2014.07.30. 18:30

Borús vb-ezüstös - Gyurátz Réka nem elégedett

Szombathely - Világbajnoki ezüstérem - nem olyan sok embernek adatik ez meg. Akiknek igen, azoknak nagy része boldog vele. Gyurátz Réka azok közé tartozik, akik nem.

Horváth Erika

Kedden érkezett haza az Egyesült Államokból, az Oregon állambeli Eugene-ből a magyar U20-as atlétikai válogatott. A junior világbajnokságon két ezüstérmet és még egy pontszerző, hatodik helyet szereztek a mieink, valamennyit kalapácsvetésben. Az egyik ezüstös Gyurátz Réka, a Dobó SE 18 esztendős versenyzője. Tulajdonképpen elégedett lehetne, hiszen hozta a papírformát, a világranglistán előtte álló, az éllovas ukrán Samotina (66,05 m) előzte csak meg. De Németh László és Németh Zsolt tanítványa többre számított. Elsősorban méterben. Mert az edzések alapján akár az általa tartott 67,32 méteres egyéni egyben junior országos csúcs felülmúlására is volt esély. De valami közbeszólt, végül 64,68 került a vb jegyzőkönyvébe.

- Nagyon jó formában voltam itthon, de a vb helyszínén is. Könnyű volt az akklimatizálódás, hiszen már itthon fokozatosan egy-egy órával későbbre toltuk az edzéseket. Sokat segített, hogy a felkészülés során azt is modelleztük, milyen lesz a call room-ban a melegítés után 70 percet ücsörögni - kezdte Réka a pozitívumokkal. Aztán jött a feketeleves. - Az utolsó dobóedzésen kiújult a bal vállamnál a nyakfájdalmam. Ami körülbelül egy éve időközönként előjön. De nem tudjuk mi és mitől fáj. A selejtezőben és a döntőben is fájdalomcsillapítóval dobtam. Az utóbbiban ez sem segített, az első dobás után nagyon visszaesett a teljesítményem, nem tudtam olyan gyorsan forogni, ahogy kellett volna. A verseny után is csak sírtam, de most sem vagyok boldogabb. Ha nem zavar meg ez a sérülés, biztosan tudtam volna 66 métert, és akkor nem lettem volna alárendelt szerepben, versenyezhettem volna az aranyért.

Hiába a világbajnoki ezüstérem, Gyurátz Réka csalódott, hogy nem tudott tudásának megfelelően szerepelni a junior vb-n (Fotó: Horváth Erika)

Réka rosszkedvén az sem javított, hogy a tegnap délutáni edzésen nem tudott dobni. Történt, hogy délelőtt éppen a masszőrhöz tartott biciklin, amikor egy autós rányitotta az ajtót, ő pedig leesett, éppen a vállára ezúttal a jobbra.

- Az autós elvitt a masszőrhöz és vissza is hozott, de nem tudom, hogy rendbe jövök-e a hétvégi felnőtt ob-ra.

Rosszkedv, bajok ide vagy oda, kalapot le Gyurátz Réka eddigi világversenyes éremtermése előtt: két éven belül ifi vb-aranyat, junior vb- és Eb-ezüstöt is szerzett. Amúgy a jó sportoló egyik ismérve, hogy a kudarcból is tud erőt meríteni.

- Jövőre a junior korosztálynak Európa-bajnokságot rendeznek. Ott én leszek a felső korhatáros. Nagyon szeretném megnyerni. A mostani vb-eredményem után még jobban érzem, hogy nem szabad megállni, dolgozni kell. Az idén jó lenne még egy egyéni csúcsot elérni. Nehéz, de szeretném megcsinálni. Aztán minél közelebb dobni a 70 méteres vonalhoz, akár azon túl is. Azzal be lehetne köszönni a felnőttek nemzetközi mezőnyébe is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!