Sport

2016.04.26. 16:03

Bronzérmes a Bolyai a sakkcsapat diákolimpia hazai döntőjében

Szombathely - A Bolyai iskola fiúegyüttesének sikerült dobogós - harmadik - helyen végeznie a hazai rendezésű sakk diákolimpia csapatversenyében.

Horváth Erika

Sorozatban már 13-adszor rendezték meg Szombathelyen a sakk diákolimpia országos csapatbajnokságát. Bár a megszokott helyszín, a Rohonci úti munkacsarnok jelenleg a földdel egyenlő, a rendezés, a helyszín ezúttal sem hagyott kívánnivalót maga után. A gyönyörű Brenner János iskola hatalmas - a Haladás-csarnoknál másfélszer nagyobb - tornacsarnokában kényelmesen elfértek az asztalok, a kétnapos, három korosztályban megrendezett nyolcfordulós,  svájci rendszerű viadalon egyszerre több mint 250 táblán játszottak. Az összesen 145 csapatban mintegy 600 gyerek szerepelt. Sokan kísérővel érkeztek - óriási volt a vendégjárás.

A Brenner iskola tökéletes helyszínt tudott biztosítani a 600 sakkozót felvonultató országos döntőnek

Vas megyét a hat kategóriában tíz csapat képviselte (a házigazda jogán a megyei másodikak is indulhattak). Sajnos már nyoma sincs annak a hőskorszaknak, amikor több vasi iskolai csapat is az ország élvonalába tartozott. (Éppen tíz éve, hogy a Dési iskola három csapataranyat is nyert a diákolimpián). Most egy gárdának, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium középiskolás fiúcsapatának sikerült dobogós helyig menetelnie. Az Ugróczky Péter, Czupor Attila, Hajós Roland, Horváth Soma, Vida Krisztián összetételű együttes öt győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, 19,5 ponttal a harmadik helyet szerezte meg. A mezőny első felében végzett még a középiskolás lányoknál a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium csapata -Gombos Bettina, Rátkai Marianna és Kalmár Orsolya négy győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel az ötödik helyen zárt. De azt, hogy nem csak ebben a két csapatban akadtak nagyszerű vasi sakkozók, jól jelzi, hogy öten is a tábladíjasok közé kerültek. Az alsós fiúknál az 1. táblán Borhy Marcell (Zrínyi) volt a legjobb 8 ponttal, százszázalékos teljesítménnyel érdemelte ki a díjat. A 2. táblások között Farkas Boglárka (Bercsényi) 7 ponttal holtversenyben lett első. A felsős fiúk 1. táblásai között hármas holtverseny volt az élen 7-7 ponttal, a trió tagja Rátkai Balázs (Brenner) is. A középiskolás fiúknál a Bolyai bronzérmes csapatából a 2. táblán Czupor Attila (7), a 4. táblán pedig Vida Krisztián (6) gyűjtötte a legtöbb pontot csapatának a mezőnyből.

A Bolyai iskola bronzérmes csapata. Balról: Ugróczky Péter, Horváth Soma, Vida Krisztián, Czupor Attila, Hajós Roland. Fotó: Szendi Péter

- Köszönet a Brenner iskolának, amely ideális helyszínt biztosított a versenyhez, amelyen összesen mintegy 900 versenyző és kísérő vett részt. Csak pozitív visszajelzések érkeztek - mondta a kétnapos verseny végén elégedetten Pergel László, a főszervező Haladás VSE szakosztályvezetője. - Mindent bevetettünk a zökkenőmentes lebonyolításhoz, az NB I-es csapatunk tagjai versenybíróként, a fiatalabbak a berendezésben segítettek.

Győztesek és vasi helyezettek. Alsós fiúk (30 csapat): 1. Tisza-parti, Szeged 22,5 pont, 18. Bercsényi 15,5, 22. Brenner 14, 25. Zrínyi 14. Alsós lányok (28).1. Tisza-parti, Szeged 19,5, 21. Simon 11,0, 24. Dési 10. Felsős fiúk (30): 1. Fazekas, Budapest 25,5, 19. Nádasdy, Sárvár 15, 26. Brenner 14. Felsős lányok (21): 1. Lauder Javne, Budapest 17,5, 12. Brenner 11,5. Középiskolás fiúk (23): 1. Radnóti, Szeged 25,5, 2. Bolyai 19,5. Középiskolás lányok (13): 5. Premontrei 13,0.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!