Sport

2017.04.16. 18:40

Csodát tett a tartalékos Egis Körmend

Az öt felnőtt játékossal felálló Egis Körmend Németh Ákossal kiegészülve hőskölteményt írt a mérkőzést sokáig uraló listavezető ellen.

Németh Zsolt

Úgy tűnt, hiába a hazai igyekezet és a közönség elképesztő támogatása, a valamivel több játékost mozgósító vendégek folyamatosan előrébb jártak. Ám a végét az elfáradó, de a küzdelmet fel nem adó körmendiek bírták jobban, és az utolsó három percben a maguk javára fordították a rangadót.

 

Körmend, 2000 néző V: Papp, Farkas, Söjtöry

KÖRMEND: GIBBS 19/9, SMITH 13/9, FERENCZ 28/21, KROMAH 19/6, CSORVÁSI 17

Csere: NÉMETH Á. -

Vezetőedző: Gasper Potocsnik

ALBA: Taylor 7/3, MOHAMMED 19/9, SHEPARD 19/3, LÓRÁNT P. 24/6, Keller Á. 7

Csere: Farr 9, Markovics 4, Keller I. -

Vezetőedző: Dzunics Braniszlav

Az eredmény alakulása. 3. p.: 6-6. 7. p.: 22-12. 13. p.: 31-25. 18. p.: 39-36. 23. p.: 46-51. 28. p.: 56-62. 33. p.: 73-75. 38. p.: 88-85.

Kipontozódott: Farr 38. p., Gibbs 40.

A találkozó előtt mindkét vezetőedző bizonytalanul nyilatkozott arról, hogy vajon ki lesz játékra képes a keretéből. Az Albánál már korábban megsérült Tóth Péter majd Bradford Burgess, és mint kiderült, hogy Justin Edwards is hosszú hetekre kiesett a játékből.

A körmendieknél most nem az okozott fejfájás, hogy ki legyen a hatodik, kimaradó idegenlégiós, mert az első számú irányító, Parrish Pettyre hetes pihenő vár, de a hosszú ideje sérült Horti Bálint mellett nem volt egészséges Terry Allen és Cole Dickerson sem. Lasan Kromah is sérült volt, de ő fájós sarokkal vállalta a játékot.

A találkozó előtt üdvrivalgással fogadta a körmendi publikum a bejelentést, mely szerint Csorvási Milán további két szezonra kötelezte el magát az Egis Körmendhez.

Lóránt négy pontjára Ferencz hármasa volt a válasz. Három és fél percig, Smith hármasáig az Alba vezetett, majd fordított az MTE. Sőt, amikor a negyedik tripla is ült, 16-10-nél Dzunics mester kényszerült időkérésre. Hiába, mert 22-12-ig lépett el a hétből hat triplát értékesítő Egis Körmend. A kisszünetig kettő pontot faragott a hátrányból a sok lépéshibát vétő Alba. A 13. percben érkezett az első vendég hármas. Shepard dobásával hatig zárkózott a vendégcsapat, Potocsnik edző kért időt. A csapatok igyekeztek beosztani az erőt és a faultokat, hiszen túl sok cserelehetőség nem volt egyik oldalon sem, bár az Albánál legalább két felnőtt ült még a padon, míg a Körmendben a fiatal Németh Ákos volt a hatodik opció. Ferencz negyedik hármasa verte vissza a vendégek zárkózását, de 37-29-nél a labdát lopó Smith ellen ítéltek faultot majd technikait. Később sem engedték a körmendi labdaszerzéseket, Gibbs is kapott egy hibát hasonló helyzetben. 7-2 volt ekkor a csapatfaultok aránya. Nagy csata dúlt a pályán, három perccel a félidő vége előtt háromra csökkent a hazai előny, megint időt kért az MTE. Smith zsákolt hatalmasat, majd triplát dobott, de Lóránt nyolc pontjával a félidőre egyenlített az Alba amely elképesztő magassági fölényben volt a palánk közelében. Különösen, amikor Csorvási épp nem volt a pályán. A félidőben 24 lepattanónál tartottak a fehérváriak, míg a hazaiak mindössze hétnél. Ez elég volt Ferenczék a jó távoli dobóteljesítményének ellensúlyozásához. Hibákkal indult a 2. félidő, sorra maradtak ki a hazai hármasok, az Alba viszont megtalálta a gyűrűt és öttel ment el. Csorvási szerezte az első körmendi kosarat, több mint három perc után. Tartotta öt pont körüli előnyét a Fehérvár, Mohammed második triplája is kellett ehhez. A másik oldalon Csorvási lőtte be magát. A negyed végén Gibbs vágott hármast, ezzel csak kettő volt a vendégek előnye az utolsó tíz percre. (66-68) A kisszünetben a publikum felállva ünnepelte, buzdította nagyot küzdő csapatát, de Taylor hármasa után Shepard dobott be két büntetőt, megint lehetett kapaszkodni. Ferencz hármasa adott reményt. Aztán a 33. percben Shepard kapott technikait, egy pontra zárkózott a Körmend, de Mohammed hármast dobott. Aztán egy kipattant labdát az Albának ítéltek, de Lóránt Péter jelezt, hogy róla ment ki, így a hazaiak dobhatták be. Rendkívül sportszerű cselekedet volt, szoros állásnál. A támadást elrontotta az MTE, Keller Ákos duplát szerzett, hatpontos hátránynál jött a hazai időkérés. (76-82)

Lóránt dobott lélektanilag fontos hármast, majd vendég időkérés után beindult az MTE! Kromah ziccere azt jelentette, hogy már csak három pont volt közte, majd Smith hármasával egyenlített a Körmend. Tombolt a közönség, Shepard sántikált le a pályáról sérülés miatt. Ferencz a kígyótérről vágta be a triplát, felrobbant a csarnok, hiszen ezzel már vezetett az Egis Körmend. Farr technikaival kipontozódott, kevesebb mint kettő perc volt hátra és Ferencz elsüllyesztette hetedik hármasát Eldőlt a meccs, amelyen csodát láthatunk az öreg falak között, a hatemberes Egis Körmend megfordította a meccset és hattal vezetett. Dzunics mester reklamálását unta meg Papp Péter, technikait kapott a vendégpad, de ez már nem számított, mert héttel győzött a hatalmas szívvel küzdő Egis Körmend.

Mestermérleg:

Gasper Potocsnik: – Mindenkinek boldog húsvéti ünnepeket kívánok! Óriási gratuláció jár a játékosaimnak, az edzői stábnak és külön a szurkolóinknak! Csapatként játszottunk, ez a legfontosabb! Csupán annyi a kívánságom, hogy mindenki minél gyorsabban térjen vissza és tudjunk olyan felállásban játszani, ahogy általában szoktunk. De a másik oldalról tudjuk, hogy az Alba egy remek csapat, kiváló állománnyal, ezért is kiemelten értékes számunkra ez a győzelem!

Dzunics Braniszlav: – Gratulálok a Körmendnek, megérdemelten nyerték meg a meccset, ami róluk szólt elsősorban, mert nagyon szépen kijátszották a külső dobóhelyzeteiket, és volt egy Ferencük, aki akkor is be tudta dobni a hármast, amikor jól védekeztünk rajta. Ő volt a mérleg nyelve, a nyerő ember ma este. A végjátékban, amikor emberrel együtt, távolról bedobta a triplát, no, ezek a dolgok szépek a kosárlabdában. És ennek örülni kell, hogy van legalább ilyen magyar játékos, aki ezt képes megcsinálni. Mi elsősorban a védekezésünkkel igyekeztünk megnyerni a mérkőzést, de ez nem sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!