Sport

2017.01.25. 19:17

Csoportelsőként zárták a második kört, és továbbjutottak a piros-feketék!

Szívinfarktus közei állapotban izgulta végi kétezer ember a szezon leghosszabb és legszorosabb végjátékét, amely után a klub eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét érte el az Egis Körmend.

Németh Zsolt

Nem remegtek meg a büntetőnél a kezek, ami Nanterre Minszkben elszenvedett vereségével együtt azt jelentette, hogy számolgatás nélkül, csoportgyőztesként a legjobb 16 között folytatja a FIBA Európa Kupát a Körmend!

Egis Körmend – Bnei Herzliya (izraeli) 91–88 (21–13, 20–20, 21–29, 29–26)

Körmend, FIBA Európa Kupa mérkőzés, 2000 néző V: Yilmaz (török), Karovic (bosnyák), Matejek (cseh)

KÖRMEND: GIBBS 16/9, Smith 10/3, Ferencz 8/6, ALLEN 14/3, HORTI 10

Csere: PETTY 16/3, Csorvási 7, Loveridge 10/6, Németh Á. -

Vezetőedző: Gasper Potocsnik

HERZLIYA: GREEN 14/6, ZELKOVITS 17/3, Dennis 8, KANACEVIC 14/3, ADRIEN 18/3

Csere: Jacko 4, Leumi 13/9, Sharp -

Vezetőedző: Michael Gorke

Az eredmény alakulása. 3. p.: 8-2. 8. p.: 17-9. 12. p.: 24-13. 17. p.: 33-23. 22. p.: 41-37. 29. p.: 62-58. 33. p.: 70-70. 39. p.: 82-82.

Kipontozódott: Dennis 40. p.

Az Egis Körmend számára csak a győzelem jelenthetett esélyt a továbbjutásra a második csoportkör után. A többi már más csapatok eredményeitől függött. Parrish Petty lázas betegen, infúziós kezelés után vállalta a játékot. Bár nem volt kezdő, gyorsan pályára került, mert Smith egy ütést kapott és ápolásra szorult. Jobban kezdett és gyorsan előnybe került a Körmend, amit sikerült megőrizni akkor is, amikor a negyed közepén feljavult a Herzliya. Smith is visszatért és vele együtt a nyolc pontos hazai előny. Két perccel a kisszünet után már tizeneggyel ment a Körmend, jött az első időkérés a találkozón. A vendégek ekkor csak büntetőből találtak be, Allen viszont a támadóidő utolsó pillanatában vágott hármast, magabiztosan vezettek a jól védekező házigazdák. Amikor 12 pontig zárkózott a Herzliya, Gasper Potocsnik is időt kért, Ferencz pedig második hármasával adott lökést a kissé megtorpant körmendieknek. De jött a válasz és az újabb hazai időkérés. A játékrész végén annyira futotta, hogy őrizze az első tíz percben megszerzett előnyét az MTE. A nagyszünet után maradt a vendégek jó sorozata, amivel négyig zárkóztak. Tűzoltásnak volt jó Gibbs hármasa és ziccere. Aztán az újonc újabb két triplát dobott, de mindig jött válasz a másik oldalról. Egyre inkább a küzdelem dominált, látszott, hogy a vendégek szépen szeretnének búcsúzni a kupától. A körmendiek viszont nem akartak elköszönni a sorozattól. Egyre több volt a személyi hiba, így a büntetődobás is. Az öt pont körüli hazai vezetés nem jelentett életbiztosítást. Csorvási hadakozott keményen a palánkok alatt, de egyre görcsösebbnek tűnt a hazai küzdés. A 30. percben kiegyenlített az összeszedettebb vendégcsapat. Green kosarával már hárommal mentek is, Loveridge válaszolt, majd Petty dobott faulttal együtt kosarat. De Green a „világvégéről" talált be, hol itt, hol ott volt az előny, izzott a csarnok. Mint ha a hazai gyűrű is a vendégekkel lett volna, minden beesett a Herzliyának. Mégis kettő perccel a vége előtt Loveridge hármasával vezetett a Körmend. És egy támadásnyi idővel a vége előtt kettővel, amikor a nézőtéren már tudták, hogy nyert a Minszk, így csoportelső lehet az MTE. Elkésztő volt a hangulat és sokáig tartott az a 25 másodperc... A vendégek mindent megpróbáltak, még volt hét másodperc, amikor egy pontig zárkóztak. Alig ment az óra, sorra jöttek a faultok, de Allen keze nem remegett meg a büntetőknél. Az utolsó vendégdobás lejött a gyűrűről, elképesztő örömhullám futott végig a csarnokon, hiszen az MTE megnyerte a csoportját, és várhatja a sorsolást a FIBA Európa Kupa legjobb 16 csapata között!

Mestermérleg:

Gasper Potocsnik: – Talán a legtöbben azt gondolták, ez egy sima győzelem lesz, de mondtam előre, hogy a Herzliya nagyon jó csapat! Az ottani győzelmünkből nem lehetett kiindulni. Nagyon nehéz meccs volt, gratulálok a játékosaimnak, mert nagy siker ez a klub számára. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy végig kitartottak, támogattak bennünket! Voltak rossz pillanataink, nem hoztuk ma a legjobb formánkat, különösen a második félidőben, de a legfontosabb hogy győzni tudtunk. Holnaptól készülünk a Kaposvár elleni találkozóra, ami ugyanilyen nehéz és fontos lesz számunkra!

Michael Gorke: – Gratulálok a Körmendnek ahhoz, hogy megnyerték a csoportot a második körben! Úgy érzem, hogy a második félidőben mi is remekül játszottunk, büszke vagyok a játékosaimra. Tudtuk, hogy nincs esélyünk a továbbjutásra, de keményen küzdöttünk, harcoltunk a győzelemért, amire büszkék lehetünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!