Sport

2015.11.23. 18:11

Dévai Boglárka az ugrás mestere

Győr – A tornászok 2015. évi mesterfokú bajnokságán Dévai Boglárka egy arany- és egy bronz-, Székely Dóra egy bronzérmet szerzett.

Horváth Erika

A háromnapos verseny pénteken az I. osztályú csapatbajnokság 2. fordulójával kezdődött. A sérült Csillag Tündét nélkülöző Szombathelyi Sportiskola Dévai Boglárka, Székely Dóra, Tömböl Boglárka, Németh Boglárka, Farkas Dorottya összetételű, tinikből álló csapata 186,1 pontot tornászott össze, amellyel harmadik lett a Békéscsaba és a Postás SE mögött – és a két forduló összesítésében is megőrizte harmadik helyét, így bronzérmet szerzett.

A csb végeredménye: 1. TC Békéscsaba 404,10 pont, 2. KSI 386,80, 3. Szombathelyi Sportiskola 377,80.

A csapatverseny egyben a mesterfokú bajnokság egyéni összetett viadala is volt. A nőknél 23-an mutatták be gyakorlataikat. A szombathelyiek közül Dévai Boglárkának sikerült dobogós helyen végeznie, 50,90 pontos összteljesítménnyel harmadik lett a két békéscsabai válogatott, Makra Noémi (55,50) és Böczögő Dorina (53,50) mögött. Székely Dóra 47,10-dal kilencedikként zárt.

Vizer Erzsébet és Rácz Gábor mindkét tanítványa bekerült az ugrás hatos fináléjába, illetve Dévai még gerendán és talajon is. Az ugrás hozta a nagy sikert: hiszen a világbajnokságot is megjárt – és ott ezen a szeren az eddig kapott legmagasabb 14,858 pontjával az előkelő 14., az európaiak között ötödik – Dévai Bogi biztosan szerezte meg az aranyérmet. Még úgy is, hogy gyakorlatát 13,933 pontra értékelték a pontozók. (Saját bevallása szerint a pénteki selejtezőben sikerült igazán jól az 5,8 pontos nehézségi fokú ugrása. Arra 14,10-ot kapott.)

Két szombathelyi lány állhatott a dobogón, hiszen Székely Dóri 13,15-dal bronzérmes lett. Az ezüstöt Makra Noémi nyakába akasztották. A vasárnapi két szerdöntőben már nem lehetett sikerélménye Dévai Boglárkának: gerendán (11,666) és talajon (12,20) is hatodik lett. Mint Vizer Erzsébet elmondta, az ugrás-érmeknek örülnek, de talajon irreálisan alacsony pontszámot kapott Bogi.

Ugráson Dévai Boglárka (jobbról) aranyat nyert a mesterfokú bajnokságon (egyéniben harmadik lett), Székely Dóra pedig bronzot
Fotó: Szombathelyi Sportiskola

A 16. évét nemrégiben betöltött Dévai Boglárka már az októberi vb után is szomorkodott a talaj miatt. Akkor azért, mert bár több válogatott társánál is anyagerősebb a gyakorlata, ahogy az Eb-n, úgy a vb-n sem kapott lehetőséget a kapitánytól. Kedvenc szerén, ugráson azonban elvitathatatlan, hogy jelenleg ő a legjobb Magyarországon. De szeretne a nemzetközi élmezőnybe is bekerülni. Szándékai szerint már jövőre – májusban Európa-bajnokság lesz.

– A Jurcsenko-szuplé-duplacsavar ugrásom elég a jó nemzetközi szerepléshez, az Eb-döntőbe jutáshoz, de a második nem. Ahelyett egy erősebbet szeretnék tanulni – mondta elszántan Bogi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!