Sport

2017.07.07. 18:50

Eb-re készülnek - Vasiak a korosztályos válogatottakban

Már javában készülnek a magyar korosztályos fiú kosárlabda-válogatottak az idei B divíziós Európa-bajnokságokra. Mindhárom csapatban akadnak vasiak.

Horváth Erika

Az U16-os fiú kosárlabda-válogatottat továbbra is a szombathelyi Váradi Attila irányítja, segítője a körmendi Hencsey Tamás. A csapat gyúrója a Falcóból jól ismert Tanai Zoltán. Az augusztus 10-19-én esedékes szófiai B divíziós Eb-re - valamint a július 23-29. között Győrben rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) - készülő magyar keretnek a Szombathelyi Sportiskola KA-ból Dokmanovic Milán és Verasztó Péter, a Körmendi Törpördögöktől Kiss Benedek a tagja. A Váradi-csapat a lengyelországi Kielcében játszotta le első felkészülési mérkőzéseit: kedden 75-51-re, szerdán - sokkal összeszedettebb játékkal - 76-53-ra kaptak ki Lengyelország csapatától. Az első meccsen Verasztó (6/3) és Dokmanovic (4), a másodikon Dokmanovic (1) kapott lehetőséget a vasiak közül. Kiss egy húzódás miatt nem szerepelt.

 

Az U18-as válogatottat Ferenczi Tamás irányítja, segítője a Falco volt másodedzője, Váradi Kornél, aki nemrégiben a Sopron NB I-es csapatának lett a vezetőedzője. A szombathelyi csapatból Dancsecs András, a körmendiből Oroszi Bence tagja a keretnek. Az U18-as B divíziós Eb július 28. - augusztus 6. között az észtországi Tallinban lesz. A magyar csapat június 12-én kezdte a felkészülést, és az elmúlt hétvégén lejátszotta első felkészülési mérkőzéseit is - Románia válogatottja ellen - a székesfehérvári MKOSZ-csarnokban. Mindkétszer a magyarok nyertek, az elsőn 82-61-re (Dancsecs 2, Oroszi 5/3), a másodikon 81-73-ra (Dancsecs 8/3, Oroszi 3). A hétvégén Belgiumot fogadják a magyarok Fehérváron, szombaton és vasárnap is összecsap a két együttes.

Az U20-as kosárválogatott már a felkészülés finisében tart, hiszen jövő pénteken, július 14-én rajtol el Nagyváradon a B divíziós Eb. A Forray Gábor vezette magyar keretben Körmendről Németh Ákos, Márton Ádám és az időközben a ZTE-hez igazolt Doktor Péter, a Falcóból Kozma Gergő a vasi kosaras. Sajnos ezt az Eb-t ki kell hagynia Durázi Krisztofernek, aki gerincműtéten esett át, és még tart a rehabilitációja. A magyar U20 előbb egy erős olasz tornán járt, ahol három vereséggel zárt (a csehektől 76-57-re, az olaszoktól 57-46-ra, a hollandoktól pedig 60-58-ra kapott ki). Egy hete Kecskeméten két meccset játszottak Szlovákia legjobbjaival, mindkét meccsen - 87-67-es, illetve 79-63-as - magyar siker született. Vasárnap és hétfőn Nagy-Britannia csapata lesz a magyarok vendége. Forray Gábor az utolsó felkészülési mérkőzés után hirdeti ki a romániai Eb-re utazó keretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!