Sport

2017.04.28. 18:30

Eb-re várnak: Veréb kedden, Ligeti pénteken birkózik

Szombathely - Jövő héten a szerbiai Újvidéken rendezik a birkózók idei Európa-bajnokságát. A magyar szabadfogású válogatottnak két Haladás VSE-s tagja van: ifj. Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg).

Horváth Erika

Május 2-7. között lesz a birkózó-Eb. Szokatlan módon úgy tart négy napig a szabadfogásúak versenye, hogy keddtől péntekig minden napra két-két férfi, illetve női súlycsoport jut. Így aztán nem is együtt kel útra a Gulyás István szövetségi kapitány vezette összesen tízfős különítmény. (A kötöttfogásúak nyolcan lesznek.)

A Haladás VSE világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, ifj. Veréb István például már vasárnap elutazik, ugyanis a hétfői mérés-sorsolás után a keddi nyitónapon már birkózik is a 86 kg-os súlycsoportban. A zöld-fehérek 29 éves válogatottjának felkészülését némiképp megzavarhatta, hogy az április eleji bulgáriai versenyen a könyökében részleges szalagszakadást szenvedett; egy hete pedig Nagy Mihállyal válogatóznia kellett az Eb-indulásért.

- A könyököm még nem tökéletes, de már nagyon sokat javult. Rengeteg kezelést kaptam, de közben maximális erőbedobással edzettem is - kezdte ifj. Veréb István. - Ami a válogatózást illeti, nem az én dolgom megítélni, hogy szükség volt-e rá. Valahol számítottam is rá, de nem aggódtam, mert tudom, hogy jobb vagyok. A tervezettnél egy héttel később rendezték, az a pár nap is sokat jelentett a gyógyulásban. Kibírtam a három meccset sorozatban, szeretnék az Eb-n is minél többet birkózni.

Még mindketten a tatai edzőtáborban vannak - és bizakodva várják a kontinensviadalt. Balról Veréb István, jobbról Ligeti Dániel

Felkészültnek érzem magam, végig jól sikerültek az edzőtáborok, és két nemzetközi versenyen, Kijevben és Ukrajnában is dobogóra állhattam. Ami a mezőnyt illeti, ahogy mindig, nagyon erős, három-négy ember - az orosz, az azeri, a lengyel, a grúz - talán kiemelkedőbb a többieknél, de szerintem őket sem lehetetlen legyőzni.

A szabadfogású program zárószáma lesz Ligeti Dánielé, a magyarok Eb-ezüstérmes, kétszeres bronzérmes - a riói olimpián hetedik - nehézsúlyúja szerdán utazik, csütörtökön mér és pénteken versenyez.

- Szerdán jöttünk meg az egyhetes lengyelországi táborból, pénteken már Tatán dolgoztunk - mondta a 27 esztendős Ligeti Dániel. - Minden rendben, a decemberi nyakfájdalmam már a múlté, azóta egy térdbedagadáson kívül a sérülések elkerültek. Rég volt ilyen, hogy bő fél évet nagyobb gond nélkül tudtam dolgozni. Nagyon jól sikerült a felkészülésem, ezt jelzik az idei nemzetközi eredményeim; Franciaországban és Ukrajnában második, Bulgáriában bronzérmes lettem. Az Eb-mezőny - mint mindig - nagyon erős lesz. A riói olimpia első hét helyezettjéből heten európaiak vagyunk, és akkor még ott a vb-ezüstérmes azeri, az Eb-ezüstös orosz és lengyel. Komoly csaták várhatók az érmekért. Az idei teljesítményem alapján úgy érzem, hogy én is bele tudok ezekbe szólni.

A Haladás-műhely két birkózójának Eb-szereplését a helyszínen követheti klubedzőjük, Veréb István is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!