Sport

2017.06.07. 19:05

Nyert Körmenden, nagyot lépett a bronz felé a ZTE

KÖRMEND - Jól kezdett az Egis Körmend, de Lenzelle Smith hiányában eleve rövidebb rotációval játszott, majd sérülés miatt Gibbs is kiesett, a ZTE viszont jó ritmusban, pontosan és sokkal inkább csapatként kosárlabdázott, teljesen megérdemelten nyerte meg idegenben a férfi kosárlabda-bajnokság bronzcsatájának első felvonását.

Németh Zsolt

A hazai klub a mérkőzés kezdetével egyidőben jelentette be, hogy három saját nevelésű fiatallal hosszabb távú szerződést kötött, így Németh Ákos, Oroszi Bence és Márton Ádám a következő esztendőkben biztosan Körmenden folytatja pályafutását.

Lenzelle Smith nem vállalta a játékot, Terry Allen viszont igen, és egy triplával jelezte, hogy ő rendben van a tragikus kimenetelű balesetük ellenére. 6-0 után Benke büntetői hozták az első zalai pontokat, majd Norfleet hármasa az egyenlítést. Allen centerkosaraival ellépett néggyel az MTE, de Drungilas is jól termelt a gyűrű alatt. A 7. percben Benke zsákolása után már vendégelőnyt mutatott a tábla, jött a hazai időkérés. Mohácsi triplája tovább növelte a fórt, de Gibbs válaszolt.

A negyed végén Szabó a sarokból dobott hármast, ennek köszönhetően a ZTE egy ponttal nyerte az első tíz percet a fergeteges hangulatú találkozón. Csorvási fordított a dolgok menetén, de Ubilla hármasa után megint vezetett a Zete. Csorvási továbbra is jól dolgozott a palánk alatt, majd kapott az arcára Drungilastól, amit nem vettek észre a játékvezetők. A másik oldalon Petty faultját viszont igen, és sportszerűtlennek minősítették.

Sterling Gibbsnek (labdával) nagy valószínűséggel véget ért a szezonja, súlyosnak tűnő térdsérülés miatt ki kellett válnia a játékból. Jobbról Jerrel Wright Fotó: Szendi Péter

A videóbírózás után Drungilas dobhatott büntetőket. Ubilla pedig hármast vágott, héttel vezettek a vendégek. Négy perccel a félidő előtt Drungilas kapott sportszerűtlent, Allen duplájával egyenlített az MTE. Gibbs megsérült, de fogcsikorgatva folytatta. Ráadásul a hazai dobások rendre célt tévesztettek, öttel ment a Zete a nagyszünetben (46-51).

Aztán Gibbs sántikálva dobta a pontokat, de pár perc után a földön maradt, nem tudta folytatni, tovább szűkült az amúgy sem bő hazai rotáció. Ubilla védő nélkül dobott hármast, 51-60-nál jött a hazai idő. Háromig zárkózott a nagyot küzdő MTE, de Drungilast nem igazán tudták tartani. Szabó triplája után kilencre hízott a vendégelőny. Petty vette vállára csapatát, Kromah is betalált, majd Németh lopott labdát, négyre lopakodott a Körmend, de jött két zalai hármas, megint kilenc volt közte a negyed végén. A gyűrű sem volt a hazaiakkal, nekik inkább kifelé perdült az, ami a ZTE-nek befelé.

Ubilla hármasa is ilyen volt, amivel tíz lett a különbség. Szabó negyedik hármasával pedig már 12-vel mentek a vendégek, eldőlni látszott a meccs. De nem adta fel a Körmend. Négy perc volt hátra, amikor Ferencz dobta be negyedik hármasát, hat pontra zárkóztatva csapatát. Jött is a vendégek időkérése. Ötnél közelebb viszont már nem tudott zárkózni az MTE, ráadásul Petty második sportszerűtlenjét is megkapta, így szombaton ő, és valószínűleg a sérült Gibbs sem játszhat a visszavágón.

Mestermérleg:

Gasper Potocsnik: – Nagyon egyszerű a helyzet, mindenki láthatta, mi történt a mérkőzésen. Gratulálok a Zalaegerszegnek a győzelemhez. A másik oldalról, ha hazai pályán 107 pontot kap valaki, az mindent elmond. Túl puhák voltunk, érintkezések, ütközések nélkül játszottunk védekezésben ás támadásban egyaránt. Ma nem álltunk igazán készen a játékra. Minden tiszteletünk a Zalaegerszegé, nagyon jó csapatot alkotnak, jól is játszanak, de ma tőlünk is óriási előnyt kaptak. Ha nem játszol energikusan, nem védekezel keményen, akkor könnyen jut az ellenfél tiszta dobóhelyzethez, és jó eséllyel pontokhoz. Ez volt a fő probléma ma. Ilyen védekezéssel, az ellenfélnél alacsonyabb szintű intenzitással nem lehet sikert elérni. Még egyszer gratulálok a Zalaegerszegnek, szombaton új mérkőzés jön. Igyekszünk felkészülni, ahogy csak lehet, de most nem a taktika a legfontosabb. A mai hibáinkon változtatnunk kell. Fejben, mentálisan kell mást mutatnunk. Aztán majd meglátjuk, hogy ki tud, és milyen szinten játszani.

Bencze Tamás: – Gratulálok a csapatomnak, ami nem sikerült a bajnokságban és a középszakaszban sem, az ma sikerült.

Más kérdés, hogy az ellenfélnél voltak olyan körülmények, amelyek nehezítették a felkészülésüket a mai meccsre. Hozzá kell tenni, hogy a sérülések miatt mi sem tudtunk teljes csapattal edzeni, de azt hiszem, amiért jöttünk és amit elterveztünk, azt nagyrészt megvalósítottuk. Próbáltunk okosan, csapatként, gyors passzokkal játszani és úgy helyzetbe hozni egymást. Szerintem jó tükörképe volt a meccsnek az, amit akartunk látni. Ma, ezzel a dobóformával azt hiszem, kevés helyen kaptunk volna ki. És ez dicséret a Körmend csapatának, mert ők is dobtak 93 pontot, nagyon kemény ellenfelek voltak. Gratulálok a szurkolótáboroknak, végig jó hangulatban, sportszerű keretek között ment a meccs.

Ferencz Csaba, az Egis Körmend csapatkapitánya:

Gratulálok a Zalaegerszegnek, igazából az volt a különbség ma, hogy a Zete igazi csapatként játszott, mi pedig nem. Védekezésben puhák voltunk, ezt a Zete kihasználta. Magáért beszél, hogy 107 pontot kaptunk. Ez rengeteg. Nagyon csalódott vagyok, sajnálom, hogy nem tudtuk megnyerni ezt a mérkőzést. Nagyon szeretném ezt a bronzérmet! Nem tudom, Zalaegerszegen ki tud majd játszani. Nagyon szépen köszönjük a gyerekek gesztusát a mérkőzés előtt. Nagyon hálásak vagyunk érte! Már ezért, a tőlük kapott aranyéremért megérte ennyit, ilyen keményen dolgozni!

Egis Körmend-Zalakerámia ZTE KK 94-107 (26-27, 20-24, 23-27, 25-29)

Körmend, 2000 néző, NB I-es férfi kosárlabda-bronzmérkőzés, első találkozó, vezette: Pálla, Tőzsér, Praksch.

Körmend: Petty 19/3, GIBBS 16/12, FERENCZ 14/12, Kromah 7/3, ALLEN 18/6. Csere: CSORVÁSI 18, Németh Á. 2, Oroszi B. -. Vezetőedző: Gasper Potocsnik.

ZTE: UBILLA 17/15, NORFLEET 17/15, BENKE 14, SZABÓ 18/12, DRUNGILAS 26. Csere: Mohácsi 6/6, Wright 9, Kiss -. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 11-11. 9. perc: 20-22. 14. perc: 32-34. 17. perc: 41-41. 24. perc: 51-60. 28. perc: 61-70. 33. perc: 74-86. 37. perc: 89-95.

Kiállítva: Petty a 40. percben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!