Sport

2017.03.18. 21:33

Egy kis jelen, dicső múlt

Még mielőtt a kedves olvasó állandó nosztalgiázással bírálna, kezdeném a jelennel. Szerintem a Haladás jól járt azzal, hogy a Vasas elleni első fordulóra kiírt találkozó elmaradt.

Bodor Ferenc

Ki tudja, mi lett volna az akkori, focira alkalmatlannak tűnő talajon. Csütörtökön viszont a tavasz eddigi találkozóin nem éppen remeklő szombathelyi csapat kitett magáért. Pedig a meccs reggelén kiderült, hogy az egyik kulcsember, a lázas beteg Király Gábor nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére. Így került a kezdőbe az ifjú Gyurján, aki korábban már védte az első csapat kapuját. Egyáltalán nem ijedt meg az egyik pillanatról a másikra ölébe hullott lehetőségtől, sőt, több jelentős védése is akadt. A gyors vezetés és az angyalföldiek egyenlítő gólját követően sem változott a Hali taktikája Az újabb Haladás-gól után Williams - igaz, Debreceni hibája is segítette - lemásolta az első találatát. Igazi csatárerényekről tett tanúbizonyságot az ausztrál támadó. A második Vasas-gólt követően nagyon izgalmas lett a meccs vége, de felülkerekedtek a szombathelyiek. A válogatott vb-selejtezője előtti szünetben szerzett három pont remek eredménynek számít. Válogatottunk az Európa-bajnok portugálok ellen a visszavonult szombathelyi Király és a volt Haladás-védő, Guzmics nélkül, a magyar állampolgárságot elnyerő Viníciussal kiegészülve készül.

És jöjjön a múlt. Nemrég olvastam, hogy az egykor szebb napokat látott tatabányai futballnak vége. Nincs csapat az egykori futballvárosok közül Salgótarjánban, Szegeden, Csepelen, Pécsett, Dorogon és Győrben sem. A Rába partján a Gyirmót csak átmenetnek számít, nem képes az ETO nyomdokába lépni. Helyettük focis múlt nélküli települések csapatai szerepelnek. Meddig? Azt majd a jövő dönti el. Kezembe került az 1956-os forradalom utáni, 60 évvel ezelőtti első osztályú labdarúgó-bajnokság tavaszi nyitófordulójának eredménysora. Az akkori események a sportág alapjait is megrendítették. A Honvéd dél-amerikai - MLSZ által nem engedélyezett - túrája után nemcsak az Aranycsapat zöme nem tért haza, hanem több ezer magyar futballista hagyta el az országot. Pénteken, március 17-én volt pontosan 60 éve a tavaszi nyitány. A Csepellel együtt hat fővárosi csapat (Vasas, Fradi, MTK, Honvéd, Újpest) és hat vidéki (Haladás, Szeged, Tatabánya, Pécs, Salgótarján, Dorog) együttes rajtolt. A sorsolás úgy hozta, hogy minden találkozó főváros-vidék összecsapás lesz. A Fradi-Szeged találkozón 20, a Vasas-Dorog meccsen és a Pécs-Honvédon 15 ezren szurkoltak. A Rohonci úton az Újpest elleni, Komáromi (öngól) és Bencsics találatával 1:1-re végződő 90 percet 10 ezren látták. A hat meccsen 76(!) ezren szurkoltak, ami közel 12 700-as átlagot jelent. A jelen bajnokság legutóbbi, kedvezményes belépőkkel látogatott fordulójának átlaga 3 ezer körül volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!