Sport

2017.06.28. 09:15

Egy nap, amikor minden összejött - Halász Bence az élmezőnybe dobta magát

Az élete - mondhatni - első felnőtt nemzetközi viadalán induló Halász Bence ostravai utolsó, 78,85 méteres dobásával a világ férfi kalapácsvetőinek élmezőnyébe dobta magát.

Horváth Erika

Már eddig is sokat hallatott magáról a 20. évében járó Halász Bence, aki 2012-ben került Bács-Kiskun megyéből a Szombathelyi Dobó SE-hez - súlylökőként. Németh László és Németh Zsolt keze alatt óriásléptekben fejlődött. 2013-ban diszkosz- és kalapácsvetésben is megnyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált(EYOF), 2014-ben a kalapácsvetés ifjúsági olimpiai ezüstérme került a gyűjteményébe, 2015-ben Európa-, 2016-ban világbajnoki címet szerzett a junior korosztályban. A 2017-es az első esztendő, amikor már csak a felnőtt, 7,26 kg-os kalapáccsal versenyez. Az idei év fő versenye számára az U23-as Európa-bajnokság, aztán az Universiade, de a felnőtt világbajnokságot, illetve annak 76 méteres kvalifikációs szintjét is megcélozta. Amit május közepén el is ért (76,05).

Természetesen nagy az öröm, de fel is adta magának a leckét Halász Bence - stabilizálni kell a nyerő mozgássort
Fotó: Unger Tamás

Ezek voltak az előzmények. Aztán elérkezett június 27-e, kedd, amikor az ostravai IAAF World Challenge-viadalon 78,85 méteres egyéni rekordot jegyzett - és két olimpiai bajnokot is megelőzve ott állhatott a dobogón a két lengyel, a kétszeres világbajnok Pawel Fajdek és az olimpiai, vb- és Eb-bronzérmes Wojciech Nowicki mellett. Bence ezzel az eredménnyel több mint négy és fél méterrel vezeti az idei U23-as európai ranglistát (tehát nagy esélyesként utazhat majd az Eb-re), sőt, a felnőtt világranglistán a harmadik helyre ugrott - Fajdek (83,44) és Nowicki (80,31) mögé. (Mivel még életben van a korábbi doppingbotrány miatt az orosz atléták felfüggesztése, Valerij Pronkin 78,90 -os eredményét nem veszik figyelembe).

- Nagyon-nagyon jó nap van mögöttem - mondta az ostravai viadal után Halász Bence. - Mondhatni, hogy ez volt az első meghívásos versenyem. Két éve ugyan indulhattam a Gyulai Memorialon, de akkor még csak ismerkedtem a felnőtt szerrel. Sokat köszönhetek Pars Krisztiánnak, hiszen az ő "oldalvizén" jutottam el idáig, ő már ötször nyerte meg az ostravai versenyt. Sajnálom, hogy sérülésekkel küzd. Ami engem illet, életem egyik leghangulatosabb versenye volt, ilyen pihentnek és összeszedettnek még nem éreztem magam. Már a bemelegítésnél is éreztem, hogy jól megy, de kicsit megijedtem, amikor az első dobásom szektoron kívül ért földet. Ezért a másodikat visszafogtam, hogy biztosan érvényes legyen; így sikerült a 76,05-os egyéni csúcsomat beállítani - ez megnyugtatott. A következő három dobásom is 75-76 méter közelében volt, akkor is elégedett lettem volna, ha így fejezem be a versenyt. De utolsóra sikerült még azt a picit is hozzátennem, ami addig hiányzott. Abban a 78,85-os dobásban minden összejött. Az edzések alapján is mondhatom, hogy bennem volt ez az eredmény. Az egyik délelőtti edzésen semmi nem ment, mit szépítsem, hazazavartak az edzőim, hogy nyugodjak meg. Délután visszamentem és szárnyaltam. Akkor dobtam ehhez hasonlóan, úgy, hogy még Laci bácsinak is tetszett. Most végre versenyen is sikerült. Feladtam magamnak is a leckét, most az a cél, hogy ezt minél többször meg tudjam ismételni.

A legközelebbi versenye a székesfehérvári Gyulai Memorial lesz a Dobó SE kiválóságainak - július 3-4-én, kedden és szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!