Sport

2016.06.28. 19:20

Elkezdődött a Tour

Szombathely - Remek hangulatban, a prológgal kezdődött el a 2016-os Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny - a magyar Szalontay Sándor nyert.

Tóth Gábor

Szombathely belvárosában látványos pályán rendezték meg a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 37. Tour de Hongrie prológját. Tizenhat csapat, öt földrész több mint harminc országának képviselői sorakoztak fel a szombathelyi rajtnál, ahol egy egyéni időfutamon mérték össze az erejüket. A táv mindössze egy kilométer volt - ez a látványos versenyszám arra szolgál, hogy bemutassa a teljes mezőnyt, emellett gazdára találjon a Tour de Hongrie sárga trikója is, amelyet az összetettben élen álló kerékpáros viselhet majd. Az idei prológ nagy esélyesének tartották a leggyorsabb magyar kerékpárost, a 200 méteren magyar csúcstartó Szalontay Sándort - aki ezerméteres futamon 70 kilométer/órás sebességnél többre is képes. Természetesen mások is pályáztak a mezőnyből a sárga trikóra, ott volt például az indulók között a címvédő, a luxemburgi Tom Thill, vagy a tavaly legsikeresebben szereplő magyar kerekes, londoni olimpikonunk, Lovassy Krisztián is - utóbb, úgy 19 óra magasságában kiderült, hogy Szalontay megnyerte a versenyt, Lovassy a negyedik legjobb időt tekerte, míg Thill a 26. helyen zárt.

De a legerősebb öt magyar csapat mellett egy-egy gárda Hollandiából, Olaszországból, Ukrajnából, Csehországból, Luxemburgból, Németországból, Norvégiából, Szerbiából, Izraelből, Szlovéniából is rajthoz állt, és indult a székely proficsapat, a Tusnád sora is.

A prológ első indulója 17 órakor rajtolt a Thököly utcából, a cél pedig a Fő téren volt kijelölve. De a kerékpáros programok már kora délután megkezdődtek. A Fő téren amatőr versenyek teremtettek lehetőséget az aktív hobbikerékpárosok számára, hogy átélhessek a profi verseny atmoszféráját. A rajt előtti percekben az egyik legügyesebb magyar freestyle-csapat bemutatója, a Gizmo Show szórakoztatta a közönséget.

Ott volt a mezőnyben a Tour de Hongrie egyetlen magyar versenyzője, a szegedi Mugenrace Team kerekese, a sárvári Varga Péter. Akit a bemelegítés előtt csíptünk el néhány szóra.

- Egyre javul a formám, az erőnlétemmel minden rendben van, sérülés nem hátráltat, úgyhogy bizakodva várom az idei magyar körversenyt - jelezte Varga Péter. - Szeretnék egy emlékezetes versenyt produkálni, részt venni például meghatározó szökésekben. Összesítésben pedig a top 20 a célom. A prológ nem az én műfajom, de mindent beleadok, megpróbálom a legjobb formámat nyújtani, az első 50 között szeretnék végezni. Örülök, hogy a Tour de Hongrie ismét Szombathelyről rajtol, így hazai környezetben, ismerősök előtt tekerhetek - ami mindenképpen pluszmotivációt jelent számomra.

A Tour de Hongrie amatőr időfutamára komoly igény mutatkozott, 51 férfi és hat női vállalkozó kedvű kerékpáros teljesítette.

Amatőr időfutam, végeredménye, férfi: 1. Prájczer Péter (Szombathely) 1:07,84, 2. Imrek Dominik (Ausztria) 1:10,23, 3. Bakos András (Káptalanfa) 1:10, 78. Női: 1. Homor Regina Szimonetta (Ják) 1:24,74, 2. Imrek Tatjana (Ausztria) 1:26,40, 3. Wágner Anikó (Sárvár) 1:29,70.

Prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km), profi: 1. Szalontay Sándor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 1:05,31, 2. Mikhel Raim (észt, Cycling Academy) 1:05,74, 3. Martin Otonicar (szlovén, Delio Gallina Colosi) 1:05,96.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 96 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig.

A Tour de Hongrie 2016 további menetrendje, július 29., szerda: Fertőd-Keszthely 133 km. Július 30., csütörtök: Keszthely-Siófok 164 km. Július 1., péntek: Cegléd-Karcag 185 km. Július 2., szombat: Karcag-Kékestető 144 km. Július 3., vasárnap: Gyöngyös-Budapest 113 km.

Szerdán is vár egy program a kerékpársport vasi kedvelőire. Reggel nyolc órakor a városháza elől indul a 60 km-es Szent Márton-túra. A cél a fertődi Eszterházy-kastélynál lesz kijelölve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!