Sport

2010.05.12. 21:45

Európa Liga 2010: az Atlético Madrid nyerte a döntőt a Fulham ellen

A spanyol Atlético Madrid nyerte a labdarúgó Európa Liga első kiírását, miután a szerda esti, hamburgi döntőben hosszabbítás után 2-1-re legyőzte Gera Zoltán együttesét, az angol Fulhamet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A magyar középpályás végigjátszotta a mérkőzést, csapata egyik legjobbja volt, s gólpasszt is adott. Az Atlético mindkét találatát az uruguayi Diego Forlán (32., 116.) szerezte, a Fulham részéről Simon Davies (37.) volt eredményes.

A spanyol gárda története során ötödször szerepelt európai kupadöntőben, s második diadalát aratta. A korábban Vásárvárosok Kupája, majd UEFA Kupa néven megrendezett sorozat örökmérlegében ez volt a 12. spanyol csapat által elért végső siker.

Európa Liga, döntő:
Atlético Madrid (spanyol)-Fulham (angol) 2-1 (1-1, 1-1, 1-1). Hamburg, 50 ezer néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
Gólszerzők:
  Forlán (32., 116.), illetve Davies (37.)
Sárga lap: Salvio (107.), Raúl García (114.), Forlán (117.), illetve Hangeland (63.)

Atlético Madrid: De Gea – Ujfalusi, Perea, Domínguez, López – Reyes (Salvio, 78.) , Assuncao, Raúl García, Simao Sabrosa (Jurado, 68.) – Forlán, Agüero (Valera, 119.)

Fulham: Schwarzer – Baird, Hughes, Hangeland, Konchesky – Duff (Nevland, 84.), Murphy (Greening, 118.), Etuhu, Davies – Gera – Zamora (Dempsey, 55.)

    I. félidő:

32. perc: az Atlético formás támadása végén Agüero lőtt 16 méterről, de nem találta el jól a labdát, így az a középen érkező Forlán elé pattant, aki 11 méterről a kapu jobb oldalába passzolt (1-0).
37. perc: Zamora cselezte be magát bal oldalról a tizenhatoson belülre, a középen helyezkedő Duffnak passzolt, ő a jobbról érkező Gerához továbbított, a magyar középpályás lágyan átívelt a túloldalra, Davies pedig kapásból kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1).

    hosszabbítás:

116. perc: Agüero bal oldali beadására Forlán érkezett az ötös vonalánál, perdítése pedig az egyik védőn megpattanva jutott a kapu közepébe (2-1).

Mindkét együttes feszülten kezdte a találkozót, az első öt percben sok volt a pontatlan passz, de többet birtokolta a labdát a Fulham. A 12. perc elején a pálya középső harmadán eladta a labdát az angol csapat, Agüero indította Forlánt, aki 15 méterről gurított a jobb sarok felé, azonban a kapufát találta el. Négy perccel később szabadrúgáshoz jutott a spanyol együttes, Reyes lövését Schwarzernek kellett hárítania.

Az első húsz percben a Fulham háromszor próbálkozott kapura lövéssel, ebből kettő Gera nevéhez fűződött, de Davies felső léc alá tartó 20 méteres kapáslövése volt a legveszélyesebb. A félidő felénél magára talált az Atlético, s néhány percen keresztül folyamatosan veszélyeztetett, az angol gárda védelme azonban minden próbálkozást hatástalanított. A Madrid egy szerencsés találattal szerezte meg a vezetést, ettől megélénkült az összecsapás, s öt perc múlva Gera gólpassza után sikerült egyenlítenie a Fulhamnek. A félidő utolsó perceire beszorult az angol együttes, a spanyolok egymás után hat szögletet végezhettek el, de ezekből komoly helyzet nem alakult ki.

A második játékrész elején Gera kapott nagyszerű indítást Zamorától, de hosszan vette át a labdát, így a kivetődő De Gea megszerezte azt. A 60. perc végén Gera bal oldali beadása egy védő lábáról Davieshez pattant, aki kapásból lőtt, de a madridi kapus hárítani tudott. Az Atlético játéka a szünet után veszélytelenebbé vált, a 65. percig - két beadás kivételével - szinte el sem jutottak Schwarzer kapujáig. A 74. percben Forlán szabadrúgását kellett védenie az ausztrál válogatott kapusnak. A második félidőben csökkent a színvonal, kevesebb volt az izgalom, úgy tűnt, mindkét alakulat a hosszabbítást várja. Két perccel a rendes játékidő vége előtt Gera harcolt ki szabadrúgást 20 méterre a madridi kaputól, Murphy lövése azonban a sorfalról lepattant.

A ráadásban nem sokat változott a játék képe. A Fulham erőltette a támadásokat, de igazán nagy lehetőség egyik futballista előtt sem adódott, a Madrid pedig csak elvétve tudott veszélyeztetni. Ennek ellenére a 105. percben Agüero óriási helyzetben lőtt a kapu mellé két méterről, miután Forlán beverekedte magát a 16-oson belülre, középre gurított, s a védők által szorongatott argentin támadó elé pattant a labda.
 
A kupa sorsa a 116. percben dőlt el, amikor a fáradt Fulham-játékosok nem tudtak reagálni Agüero bal oldalról érkező beadására, amelyre Forlán csapott le, s közelről Schwarzer kapujának közepébe pörgetett.

OLDALTÖRÉS: Örömünnep Madridban

Örömünnep Madridban

Örömünnep Madridban

Örömünnep Madridban

Szurkolók ezrei lepték el a spanyol főváros központját szerda éjszaka azután, hogy az Atlético Madrid hosszabbításban 2-1-re legyőzte a Fulhamet a labdarúgó Európa Liga hamburgi döntőjében.

Az örömittas drukkerek a madridi futballistákat éltették, közülük is elsősorban a két gól szerző uruguayi Diego Forlánt. A kupadiadallal jelentősen megnőtt az Atlético híveinek önbecsülése, a Real Madrid mögött rendszerint másodhegedűs fővárosi klub ezúttal előtérbe került azzal, hogy az 1962-es KEK-diadal után ismét maradandót alkotott nemzetközi porondon. Nem is maradtak el az üzengetések: az Atlético-szurkolók igyekeztek mindenkiben tudatosítani, hogy csapatuk európai kupát nyert, miközben a jóval nagyobb költségvetéssel működő Realnak már alig maradt esélye trófea begyűjtésére az idényben. Az Atlético ráadásul még egy diadalt arathat, mivel a spanyol Király Kupa döntőjében is pályára lép a jövő héten.

"Sok évet vártunk erre. Természetesen mi voltunk jobbak" - idézte a Neptun szökőkút környékén, az Atlético-hívek kedvelt helyén ünneplők egyikét, Pedrót a francia hírügynökség.

 

OLDALTÖRÉS: Geráék edzője büszke csapatára


Geráék edzője büszke csapatára


Geráék edzője büszke csapatára


Geráék edzője büszke csapatára

Csalódást érez a vereség miatt, de roppant büszke a játékosaira, akik mindent megtettek a győzelem érdekében - összegezte érzéseit Roy Hodgson vezetőedző. 

"Végig rendkívül fegyelmezetten védekeztünk, s egészen közel voltunk ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el, amikor jött Forlán, s nekünk már nem maradt időnk a javításra" - mondta az angol tréner, hozzáfűzve, hogy "ezen a szinten a második hely sem rossz", bár megvoltak a lehetőségeik a sikerre, s ki tudja, hogy végződött volna egy esetleges tizenegyespárbaj.     

A két találatával nyerőemberré és a meccs hősévé előlépett madridi támadó, a 30 éves uruguayi Diego Forlán természetesen örömittasan nyilatkozott a lefújást követően:

"Boldoggá tesznek a góljaim, amelyekkel segíteni tudtam csapatomat. Számomra nagy év volt a tavalyi is az Aranycipő kiérdemlésével, de az egyéni cím volt, most viszont a csapattal nyertünk, ami sokkal édesebbé teszi a diadalt. Pályafutásomnak kétségtelenül legfontosabb góljait szereztem ma este. Hihetetlen, hogy kupát nyertünk az Atléticóval" - fogalmazott a csatár. 
 
Edzője, Quique Sánchez Flores élete nagy sikeréről beszélt, csodálatos dolognak nevezve az Európa Liga megnyerését.

"Játékosainknak, szurkolóinknak minden okuk megvan rá, hogy büszkék legyenek. Ami történt, az maga a csoda, s hatalmas elégedettséggel tölt el, hogy örömöt tudtunk szerezni híveinknek, s valami nagyot alkottunk, ami bevonul a klub történetébe. A Fulham nagyszerű ellenfél volt, de megérdemelten szereztük meg mi a kupát" - áradozott a szakember.

Sportszerűen reagált a vereségre a Gerával a támadásokért felelős csatár, a sérülése miatt idő előtt cserére kényszerült Bobby Zamora:
 
"Természetesen csalódott vagyok, de el kell ismerni, hogy az Atlético jobb volt, ezt tudomásul kell venni, és csak gratulálni lehet. Ám nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy mi egy csodás idényen vagyunk túl."

OLDALTÖRÉS: Gera negyedszázados szünetet szakított meg

Gera negyedszázados szünetet szakított meg

Gera negyedszázados szünetet szakított meg

Gera negyedszázados szünetet szakított meg


 Magyar futballista legutóbb 1985-ben volt érdekelt valamely európai kupa fináléjában, igaz, akkor a Videoton egy egész csapatként képviseltette magát az UEFA Kupa döntőjében a Real Madrid ellenében.

Gera Zoltán szerda este egy hosszú szünetet szakított meg, ugyanis külföldi csapat játékosaként magyar futballista utoljára Kű Lajos személyében volt érdekelt egy európai kupadöntőben. Kű a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a belga FC Bruges játékosaként lépett pályára a Liverpool elleni 1978-as fináléban, amelyet az angolok 2-0-ra nyertek meg. 

Ezt követően két magyar labdarúgónak is lehetősége lett volna szerepelni egy ilyen rangos mérkőzésen, ám Lisztes Krisztián a VfB Stuttgarttal a Kupagyőztesek Európa Kupájának (KEK) 1997/98-as kiírásában, majd Buzsáky Ákos az FC Portóval az UEFA Kupa 2002/03-as szezonjában nem kapott lehetőséget a fináléban.

A legtöbbször Puskás Ferenc és Kocsis Sándor játszott európai kupadöntőben, mindketten három alkalommal. Előbbi hétszer, utóbbi négyszer volt eredményes a döntő ütközetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!