Sport

2015.10.05. 13:07

Európa tetején - Kiss Norbert megvédte címét

Jarama - Spanyolországban is remekül versenyzett, így megvédte címét, 2014 után 2015-ben is megnyerte a kamionos Európa-bajnokságot a szombathelyi Kiss Norbert.

Tóth Gábor

Utolsó előtti versenyhétvégéjéhez érkezett az FIA Kamion Európa-bajnokság mezőnye, idén másodszor Spanyolországban, ezúttal Jaramában álltak rajthoz a versenyzők.

Az edzéseken még a hazai versenyző, Albacete volt a leggyorsabb, de az időmérőn már minden a szokásos kerékvágásban zajlott szombaton, az Oxxo Racing-Axxyss Motorsport pilótája, Kiss Norbert megszerezte a pole pozíciót, majd – bár a végén Albacete utolérte és lökdöste hátulról –, rajt-cél győzelmet aratott. Ezzel a győzelemmel akkora pontelőnyre tett szert, hogy hét(!) futammal a szezon vége előtt megvédte címét, és 2014 után 2015-ben is Európa-bajnok lett! A szombati második futamon a nyolcadik helyről rajtolt és felért a harmadik helyre.

Kiss Nobert nagy csapata. Első sor balról: Suga Tamás (szakács), Széll Imre (főszerelő), Csókás Péter (szerelő), Sárközi István (szerelő). Középen Jean Michel Pallinger (csapatmanager), Kiss Norbert (kétszeres Európa-bajnok), Jobbágy Ákos (csapatfőnök). Hátul Tökölyi László (csapatmanager), Sárosi Brúnó (sajtófőnök), Bakó Csaba (versenymérnök). Remek szezont futottak (Fotó: Oxxo Racing-Axxyss Motorsport)

Vasárnap esőre ébredt a mezőny, a felszáradó pályán zajló időmérőt az utolsó pillanatban a leggyorsabb időt futó szombathelyi pilóta nyerte meg, így ismét a pole pozícióból rajtolhatott. És ha már így történt, meg is nyerte az első futamot. A vasárnapi második futam volt a hétvége legizgalmasabb és legkaotikusabb versenye. Norbi a nyolcadik helyről rajtolt a szakadó esőben, majd a második körben Adam Lackóval együtt megcsúsztak, Norbi picit nekicsúszott hátulról a cseh pilótának, aki így a kavicságyon keresztül a gumifalnak ütközött. Amikor visszatért a pályára, annyi kavicsot hordott fel, hogy le kellett inteni a futamot, és következett a pályatakarítás. A második rajtnál is voltak kisebb-nagyobb ütközések, de Norbi pár kör alatt felért a harmadik helyre Albacete mögé, és végig próbálta előzni a spanyolt jobbról-balról. A viaskodásból végül úgy került ki győztesen a spanyol, hogy Kiss Nobert – meglehetősen szigorú – 30 másodperces büntetést kapott, így végül a 11. helyen fejezte be a versenyt.

– Nagyon boldog vagyok, hogy begyűjtöttük a második Eb-címünket, és köszönöm mindenkinek, aki csak egy kicsit is hozzájárult a sikerünkhöz – fogalmazott Kiss Norbert. – Remek szezont volt, soha rosszabbat, a csapat nagyon nagy munkát végzett, eddig 19 győzelmet arattunk! A versenyzőtársak is gratuláltak, őszintén elismerték a teljesítményünket – de többen már most jelezték, hogy jövőre legyőznek minket. Nagy ünneplést nem csaptunk, hiszen szombaton nyertük meg az Eb-t, és hátra volt még három futam a versenyhétvégéből. Vasárnap estére pedig mindenki elfáradt. Majd ünneplünk akkor, ha végre hazaérkezünk Magyarországra. Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, milyen anyagi lehetőségekkel, milyen célokkal vágunk neki a 2016-os szezonnak. Most zajlanak a tárgyalások a régi és a leendő támogatókkal, sajnos a sikerek ellenére sem könnyű manapság pénzhez jutni. Nekem egyébként van lehetőségem különböző túraautó-sorozatokban is rajthoz állni. De örülnék, ha lenne lehetőségem a harmadik Eb-címért kamionozni, mert nem adtunk még ki mindent magunkból, tudunk fejlődni! – zárta szavait Kiss Norbert.

A 2015-ös Európa-bajnokság október 9–11-én Franciaországban, Le Mans-ban fejeződik be. Maradt tét a szezonzáróra is, hiszen az Oxxo a második helyen áll a csapatversenyben, még itt is összejöhet a győzelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!