Sport

2015.07.30. 17:22

EYOF-győzelem - Barta Márton a 400 m vegyes legjobbja

Tbiliszi - A Szombathelyi Vízmű SC úszója, Barta Márton a dobogó tetején zárta szereplését az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, miután a 400 méteres vegyes döntőjét megnyerte. A Dobó SE kalapácsvetője, Németh Zsanett kilencedik lett.

Horváth Erika

Az EYOF negyedik versenynapján, csütörtökön már harmadik versenyszámában bizonyíthatott Barta Márton, a Szombathelyi Vízmű SC úszója. A 4x100 méteres gyorsváltóval szerzett bronzérme és a szerdai, 200 m vegyesen egyéni csúccsal elért negyedik helyezése után nem volt kétséges, hogy jó formában van. Akárcsak 200-on, a 400 m vegyes csütörtöki előfutamában sem nagyon tartalékolhatott, hiszen legnagyobb legnagyobb hazai riválisánál, Holló Balázsnál jobb időt kellett úsznia ahhoz, hogy a döntőbe kerülhessen (egy nemzetből csak egy versenyző lehet a legjobb nyolc között). Akárcsak 200-on, ezúttal is Marcié volt a 28 fős mezőny legjobb ideje, 4:26,07 perc. A délutáni fináléba jutottak közül a spanyol fiú több mint három másodperccel jobb egyéni csúccsal rendelkezett a szombathelyi úszónál. De ezt a papírformát alaposan felrúgta Barta Márton. A taktikát betartva nem túl erős kezdéssel a pillangót a harmadik helyen zárta, háton feljött a második helyre, a saját bevallása szerint leggyengébb úszásnemében, mellen pedig tetemes előnyre tett szert, amit gyorson még tovább növelt. Az aranyérem mellé egy egyéni rekordot is tálalt 4:24,73 perccel.

Barta Márton egy váltóbronz és egy egyéni negyedik hely után aranyéremnek is örülhetett (Fotó: MOB/Szalmás Péter)

– Maximálisan elégedettek lehetünk Marci teljesítményével, hiszen mindhárom számában felülmúlta eddigi legjobbját – értékelt edzője, Máté Zsolt. – Pedig mindkét vegyes számban délelőtt is csúcson kellett lennie, hogy egyáltalán bejusson a döntőbe. Sikerült visszavágnia Holló Balázsnak, aki 200-on és 400-on is megelőzte a serdülő ob-n. Az EYOF-fináléban 200-on nála erősebb testalkatú, érettebb fiúk előzték meg, 400-on pedig senki. Biztató produkció ez a jövő évi ifi Eb előtt.

Fiú, 400 m vegyes: 1. Barta Márton 4:24,73 egyéni csúcs, 2. De Oliveira (spanyol) 4:28,68, 3. Lesparre (francia) 4:29,15.

Csütörtökön rendezték meg a lány kalapácsvetők versenyét – a 16-os mezőnyben Németh Zsanettel. Németh Zsolt és Németh László 14 éves tanítványa 57,72 méteres egyéni csúcsánál kilencen is nagyobb eredménnyel rendelkeztek. És ha hozzávesszük, hogy Zsanett eddig csupán egyszer jutott túl az 57-en – szerencse is kellett (volna) a nyolcas döntőhöz. A celldömölki lány első kísérlete érvénytelen volt, a második 51,44. Harmadikra viszont 55,52-ot ért el – ezzel négy előtte álló versenyzőt is megelőzött, de éppen a kilencedik helyre lépett előre. Hetvenhét centi hiányzott ahhoz, hogy még három kísérletet tehessen. A versenyt a fehérorosz Tatjana Ramanovics nyerte 65,95 méterrel. Nem volt veszélyben a szombathelyi Gyurátz Réka 3 kilós kalapáccsal elért ifjúsági világrekordja (76,04), de még a veszprémi Bácskay Zsófia EYOF-csúcsa (68,16) sem.

A vasárnapig tartó EYOF-on még két Vas megyei sportolóért szoríthatunk, mindkettőnek pénteken. A fiú kalapácsvetők 13 fős mezőnyének legfiatalabbja a Dobó SE versenyzője, a 14 éves Varga Donát. A fiúk 400 méteres síkfutó döntőjében pedig a haladásos Jagodics Dennis próbál minél előkelőbb helyezést elérni.

Magyarország 14 éremmel, hat arannyal, kettő ezüsttel és hat bronzzal a harmadik helyen áll az éremtáblázaton Oroszország és Olaszország mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!