Sport

2013.07.17. 17:29

EYOF: Halász Bence aranyérmet szerzett

Utrecht - Halász Bence – a papírformának megfelelően – aranyérmet szerzett a Hollandiában zajló, 15–17 évesek számára rendezett EYOF kalapácsvető számában.

Horváth Erika

Halász Bence kalapácsvetésben aranyérmes az EYOF-on. Fotó: Lengyák György

Az eredeti program szerint a hétfőn a diszkoszvetés selejtezőjéből a csütörtöki döntőbe jutott Halász Bence szerdán kalapácsvetésben selejtezett volna a hollandiai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Ám úgy alakult, hogy a 15 fős kalapácsvető-mezőnynek nem rendeztek selejtezőt, csak döntőt, és azt a selejtező időpontjában bonyolították le. A Dobó SE 16 éves tehetsége – aki egy hete az ukrajnai U18-as atlétikai világbajnokságon kalapácsvetésben hetedik, másnap diszkoszvetésben nyolcadik lett – az 5 kilós szerrel elért 77,65 méteres egyéni csúcsával toronymagas esélyese volt a versenynek. Akárcsak a vb-n, itt is leginkább saját magával kellett megküzdenie, hogy ne lépjen ki, a dobókörben tudjon maradni, és ne érvénytelenítsék a kísérleteit. Nos, Bence egy biztonsági, 67,54 méteres dobással indított, amit az első sorozatban egy kicsivel felülmúlt a rajtlistán a 73,52 méteres egyéni csúcsával második Glib Piszkunov (67,81). A második sorozat ismét az ukráné lett, főként, hogy 69,39-ra javított, Bence kísérlete pedig érvénytelen volt. A harmadikban nem változott a helyzet; Piszkunov dobott érvénytelent, Bence pedig 66,82-ot. Negyedikre azonban „kivágta a magas c-t" Németh Zsolt és Németh László tanítványa, 74,63-dal az élre állt, és a trónról már úgy sem tudták letaszítani, hogy az utolsó két dobása sem volt érvényes. Ellenfelei a 70 méteren sem tudtak túljutni. Bence nem sokat pihenhet, hiszen ma (15.00) már a diszkoszvetés döntőjében kell helytállnia.

Kalapácsvetés: 1. Halász Bence 74,63, 2. Gleb Piszkunov (ukrán) 69,44, 3. Ville Jarvinen (finn) 68,11.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!