Sport

2015.07.31. 18:22

EYOF: Varga Donát a dobogó közelébe jutott, Jagodics Dennis hetedik lett

Tbiliszi - Két atlétikai döntős helyezéssel zárták a Vas megyei sportolók a grúziai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF). A kalapácsvető Varga Donát negyedik, a 400-as Jagodics Dennis hetedik lett.

Horváth Erika

Pénteken két Vas megyei atléta döntőzhetett Tbilisziben (a szombati zárónapon már nincs érdekeltségünk.) A fiúk 400 méteres síkfutó fináléjában Jagodics Dennis – a Haladás VSE versenyzője, Lengyák György tanítványa – 41 századmásodperccel gyengébb időt futott, mint a szerdai selejtezőben – az 50,05 mp-cel a hetedik helyet szerezte meg. A mezőny erősségét mutatja, hogy a kőszegi fiúnak már az ötödik helyhez is egyéni csúcsra lett volna szüksége.

Jagodics Dennisnek a döntőben nem sikerült megismételnie a selejtezőben futott eredményét (Fotó: Unger Tamás)

A fiú kalapácsvetésben 13-an indultak, ezért csak döntőt rendeztek. A Dobó SE versenyzője, Varga Donát volt a mezőny legfiatalabb résztvevője a 15 évével, a többiek mind egy évvel idősebbek voltak nála. Németh Zsolt és Németh László tanítványa jól kezdett, a 63,63 méterrel a harmadik helyre sorolt be, a második sorozatban javított 64,28-ra, de más is, így a negyedik helyről várta a harmadik kört. Amit 63,67-dal teljesített – a negyedik helyen jutott a legjobb nyolc közé. A negyedik sorozat hozta a nagy fordulatot – jó és rossz értelemben is. A 68 méter feletti egyéni csúccsal rendelkező fehérorosz fiú feldobta magát a harmadik helyre. De Donátnak is volt erre válasza. Ha nem is tudta letaszítani a dobogós helyről, két centi híján három méterrel(!) javította meg egyéni csúcsát – 67,73-os dobott, amivel ismét a negyedik pozíciót foglalhatta el. Ötödikre 66,78 sikerült, hatodikra érvénytelen. Donát megőrizte a nagyon értékes negyedik helyet – 32 centi hiányzott a bronzéremhez. A versenyt az az ukrán Havriljuk nyerte, aki a közelmúltban az ifjúsági vb-n ezüstérmet szerzett. De közelében sem került a két magyar fiú által tartott csúcsnak: a Dobó SE-s Halász Bence 87,16 méteres világ-, illetve a veszprémi Pásztor Bence 84,41 méteres EYOF-csúcsának.

Varga Donát a legmerészebb várakozást is felülmúlta hatalmas egyéni csúcsával és a negyedik helyezéssel (Fotó: Unger Tamás)

Fiú, 400 m: 1. Ihar Zubko (fehérorosz) 47,44, 2. Korkmaz (török) 48,51, 3. Grahovac (szlovén) 48,56, ... 7. Jagodics Dennis 50,05. Kalapácsvetés (5 kg): 1. Mihajlo Havriljuk (ukrán) 75,20, 2. Micu (román) 70,18, 3. Baraukov (fehérorosz) 68,05, 3. Varga Donát 67,73 – egyéni csúcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!