Sport

2017.05.23. 15:35

Falco-Körmend: kezdődik! - A döntőért harcol a két kosárlabdacsapat

SZOMBATHELY - Megkezdődik a vasi derbi az NB I-es férfi kosárlabda-bajnokság elődöntőjében: szerdán 20 órakor rendezik a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely-Egis Körmend szomszédvári rangadó első felvonását az Aréna Savariában (M4 Sport).

Németh Zsolt

A Falco és a Körmend is kifejezetten jó szezont zárt. A szombathelyiek a 2., a körmendiek a 3. helyről kezdhettek neki a felsőházi rájátszásnak. A negyeddöntőt mindkét gárda magabiztosan vette: a Falco a Kaposvárt, a Körmend pedig a Pécset búcsúztatta 3-1-es eredménnyel - így nem volt szükség vasárnap ötödik mérkőzésekre, mindkét csapat szusz-szanhatott egy kicsit az elődöntő előtt. A két vasi gárda eddig kiélezett csatát vívott egymással, az alapszakaszban (Falco-Körmend 85-69, Körmend-Falco 92-81) és a felsőházi középszakaszban (Körmend-Falco 102-86, Falco-Körmend 92-80) is mindenki érvényesítette a hazai pálya előnyét - ha így folytatódik az elődöntőben is, akkor a sárga-feketék örülhetnek majd a végén. Mert az egyik fél három megnyert meccséig tartó párharcában a szombathelyieknél van a pályaelőny.

- Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetünk az elődöntőben, ez óriási eredmény, nem biztos, hogy mindenki számított erre a részünkről - jelezte Szrecsko Szekulovics, a Falco-Vulcano Energia KC mestere. - De az eddig történteket már régen lezártuk magunkban, kizárólag az új feladatra, a Körmend elleni elődöntőre készülünk. Nagyon nehéz, kiélezett, feszült hangulatú mérkőzésre számítok. Az ország egyik legnagyobb presztízsű párharcát vívjuk, amely ráadásul ezúttal komoly téttel is bír. A nyomás rajtunk van, hiszen hazai pályán nem kaphatunk ki - de számtalanszor bizonyítottuk már a szezon folyamán, hogy tudjuk kezelni a nyomást. Kétségtelen, hogy az első mérkőzés a kulcs: amelyik csapat nyer, az óriási lépést tesz a döntő felé. Mi játszunk hazai pályán, komoly szurkolótábor segít majd nekünk - és az Arena Savariában rendre jól, eredményesen kosarazunk. Vagyis győzni akarunk! A Körmend jó formában van, de amúgy is remek csapat, tele kiváló, pont-erős, improvizálni képes légiósokkal, akiket olyan tapasztalt magyar játékosok támogatnak, mint Ferencz és Csorvási. Ellenfelünk legveszélyesebb fegyvere talán a tripla, ennek megfelelően meg kell akadályoznunk, hogy a körmendiek tisztán dobhassanak távolról. Védekezésben nem hibázhatunk - szerencsére az utóbbi hetekben nincs is gond a védekezésünkkel, ami bizakodásra adhat okot. Ráadásul mi is jó formában vagyunk, együtt van a társaság. Kicsit aggaszt, hogy a bokáját fájlaló Zsigeranovics edzéseket hagyott ki, igaz, vállalja a játékot.

Két center, két sérüléssel bajlódó minőségi játékos. Ivan Zsigeranovics (labdával) és Csorvási Milán is kulcsembere csapatának Fotó: Unger Tamás

Bár a negyeddöntő rosszul indult az Egis Körmend számára, hiszen váratlanul sima, de a látottak alapján megérdemelt pécsi siker született az első mérkőzésen. De aztán a piros-feketék összekapták magukat és a PVSK-t kétszer idegenben is legyőzve, bejutottak az elődöntőbe. Ugyanakkor a második találkozón egy újabb meghatározó játékos, Csorvási Milán dőlt ki, akire várhatóan az elődöntő első mérkőzésén még nem számíthat Gasper Potocsnik és az edzői stáb.

- Bármely más országban azt mondanám, hogy 50-50 százalék esélye van a két csapatnak a továbblépésre, de itt, Magyarországon más a helyzet - mondta az Egis Körmend vezetőedzője. - Nem tudom, mi lehet az oka, de számomra ennek a szezonnak az a tapasztalata, hogy a magyar bajnokságban sokkal nagyobb szerepe van a hazai pályának, mint máshol. Akár negyvenpontnyi különbséget is jelenthet két csapat küzdelmében az, hogy éppen melyikük otthonában rendezik a mérkőzést. Nem igazán értem, miért van ez így, de ez a helyzet. Emiatt a párharcban valamivel esélyesebbnek tartom a szombathelyieket, hiszen náluk a pályaelőny. Ugyanakkor a Pécs ellen megmutattuk, hogy tudunk mi idegenben is jól játszani és nyerni. Hiszek a csapatomban, felkészülünk és harcolni fogunk, ahogy csak tudunk. Önmagában is érdekes a párharc, hiszen szomszédvári rangadók jönnek sorban, minden bizonnyal remek mérkőzéseket láthat majd a közönség. A Falco játékában két nagyon fontos dolog van, amire figyelnünk kell. Az egyik a gyors indítások megakadályozása. Ehhez mindenképpen okos támadójátékra lesz szükség. Lehetőleg eladott labdák és túl korai dobások nélkül kell játszanunk, illetve ha szükséges, élnünk kell a taktikai faultokkal. A másik nagyon fontos dolog a támadólepattanók kérdése. A szombathelyiek egyik erőssége éppen ez. Gyakran négy-öt játékos is indul a lecsorgó labdákért, amelyeket nemcsak a palánk alól tesznek vissza, de gyakran élnek a kiosztás lehetőségével és triplákat is jó százalékkal szereznek ezekből, gyakran tiszta helyzetből dobva. Mindkét erősségükre nagyon oda kell figyelnünk, ami nagyon nehéz feladat. De ha teljesítjük, akkor nyerhetünk. Nyugodtan indulhatunk az első találkozóra, hiszen rajtunk nem lesz nyomás. Ha végig szorosan tudunk tapadni a Falcóra, az növelheti az esélyünket, mert úgy vélem, hogy akkor ők lehetnek majd idegesebbek hazai pályán. Agresszív játékkal hibákra kell kényszerítenünk az ellenfelet. Remek hozzáállást, megalkuvás nélküli harcot várok a játékosaimtól. Az első perctől az utolsóig csapatként kell küzdenünk, akkor sikeresek lehetünk.

A Falco klubvezetése arra kér mindenkit, hogy a fokozott biztonsági intézkedések miatt időben érkezzen a mérkőzésre. A vendégjeggyel rendelkező szurkolók a Hadnagy utca felől közelíthetik meg az Aréna Savariát - a körmendi klub 500 darab belépőt kapott. Amennyiben marad jegy, úgy a csarnok pénztára 18.30-kor nyit ki. A szombathelyi szurkolók a szombati Körmend-Falco (18.00) meccsre a szerdai találkozó félidejében már megvásárolhatják a jegyeiket. Amennyiben marad belépő szombatra, akkor csütörtökön és pénteken 10-12, 14-16 óra között a Falco klubirodában (Aréna Savaria, II. emelet) lehet vásárolni.

Azok után, hogy Szrecsko Szekulovics vezetőedző és Tóth Norbert meghosszabbította szerződését a Falcóval, Váradi Benedek személyében egy újabb alapember, saját nevelésű játékos, a csapatkapitány írta alá a következő szezonra szóló kontraktusát. Vagyis alakul a jövő Falcója. Egy távozó viszont biztosan lesz Szombathelyről: Kovács Péter ugyanis egy sárga-fekete mezben eltöltött év után a szezon végén visszatér Szolnokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!