Sport

2013.06.25. 18:18

Fazekas Róbert világelső - Az atlétikát a felföldi játékokra cserélte

Fürstenwalde - A diszkoszvetésben Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Fazekas Róbert a felföldi játékokon kamatoztatja élsportolóként megszerzett tudását - aranyérmet szerzett az amatőrök világbajnokságán.

Horváth Erika

Élsportolói pályafutásának lezárása nem az elképzelései szerint alakult Fazekas Róbertnek.  2004-es eltiltása után ugyan visszatornászta magát a világ élvonalába - a pekingi olimpián nyolcadik lett, a 2010-es Eb-n pedig bronzérmes -, de a tavalyi, londoni olimpiára már nem jutott ki, miután minimális mennyiségű stanozololt találtak a mintájában. A 37 esztendős diszkoszvető viszont a sporttal úgy tűnik, nem tud szakítani. Olyan vizekre evezett, ahol kamatoztathatja a dobóatlétaként kőkeményen végigdolgozott két évtized tapasztalatait. Nem egészen egy éve kezdte a felkészülést a felföldi játékoknak nevezett, Skóciából indult, több évszázados hagyományokkal bíró versenyekre, amelyben jelen vannak a kalapács- és diszkoszvetés, valamint a súlylökés technikai elemei is. Egy másik specialitás: a résztvevőknek kötelezően kockás „szoknyában”, kiltben kell versenyezniük.

Fazekas Róbert a kiltjén viseli a Haladás zöld-fehér színeit. Az eredményhirdetés után a díjaival és menedzserével, Darázs Ádámmal
(Fotó: IHGF)

Fazekas Róbert négy kisebb - első hellyel záruló - erőpróba után az elmúlt hétvégén Németországban, a felföldi játékok nemzetközi szövetségének (IHGF) amatőrök részére rendezett világbajnokságán is indulhatott tizenharmadmagával. És még itt sem talált legyőzőre.

A résztvevők egyetlen nap alatt nyolc versenyszámban mérték össze erejüket, tudásukat. A kisebb, 7 kilós sziklalökéssel kezdtek, majd a 10 kilós láncos súly következett, amit egy kézzel, diszkoszszerűen kell elhajítani - ebben több mint kétméteres egyéni csúccsal, 26,15-dal élen zárt a szombathelyi versenyző. A kalapácsvetés (7 kg) hasonlít a klasszikusra, csak a vasgolyót sodrony helyett egy farúdra szerelik, amelynek másik végén nincs fogantyú. Aztán ugyanez a három szám ismétlődött, csak éppen nehezebb szerekkel (12 kilós szikla, 25 kilós láncos súly, 10 kilós kalapács). Zárásul pedig a két ősi szám, a magasba dobás súllyal, illetve a 6 méteres, 70 kilós póznadobás. A két sziklalökéses szám kivételével minden feladatban első vagy második lett Fazekas Róbert, így nem meglepő a végső győzelme sem: 96 ponttal nyert a belga Jimmy Van De Walle (91,5) és a holland Peter Karst Bouma (85) előtt.

- Nehéz verseny volt, fizikálisan és szellemileg is rettenetesen megviselt - mondta Fazekas Robi. - Nyolcórás verseny, nyolc versenyszámban három-három kísérlet. Végig topon kellett lenni. Nem lehetett leülni, mert kiengednek az izmok, és utána nem tud az ember teljesíteni. Nagyon örülök, hiszen végül sikerült megelőznöm az Európa-bajnokot is. Bár ez nem atlétika, nem is olimpiai sportág, azért itt is nagyon komoly sportemberek vannak, akik gyerekkoruk óta ezt csinálják, ez az életük. Ezért is nagy szó, hogy nekem, egy zéró tradícióval rendelkező országból érkezőnek sikerült világbajnoknak lennem. Meghívást is kaptam a jövő évi, kaliforniai, profi vb-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!